Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Niestety na jakiś czas muszę odstawić komputer stacjonarny i przesiąść się na laptopa.

Moje podstawowe wymagania to:
Przekątna: 17,3'
Procesor: Intel Core i7-8750H
RAM: 16GB
Grafika: GTX 1060
Dysk dodatkowy: 1TB (podstawowym dyskiem będzie SSD M.2 który kupię oddzielnie więc nie biorę go pod uwagę przy wyborze laptopa) 

W chwili obecnej rozważane są przeze mnie 3 propozycje:

1. MSI GP73
  2. ASUS ROG Strix SCAR GL703GM
  3. Acer Helios 300

Ich porównanie na x-kom pod linkiem: https://www.x-kom.pl/comparison/440112,434162,425138

W chwili obecnej skłaniam się do Asusa, szczególnie po przeczytaniu recenzji na notebookcheck:

https://www.notebookcheck.net/Asus-ROG-Strix-GL703GM-Scar-Edition-8750H-GTX-1060-FHD-120-Hz-Laptop-Review.309052.0.html

Będę wdzięczny za opinię bo laptopy są bardzo podobne jeśli chodzi o bebechy. Jeśli zaś macie inne propozycje to z chęcią rozważę.

Dzieki i pozdrawiam 

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Faktycznie wersja GE73 pod względem jakości jest ciekawą propozycją. Natomiast to co martwi w tej wersji z xkom'a to:

- 8 GB taktowane na 2400 - GP73 i Asus mają 2666; z tej jednej kości duala pewnie nie zrobię więc trzeba by ją wymienić,

- no name SSD - w zestawie mamy "jakiś" dysk SSD i nikt nie podaje jaki ani Xkom ani nawet oficjalna strona MSI; zrobiłem mały "research" dla Asusa który na razie opcja nr 1 i przynajmniej z testu na notebookcheck wychodzi że tam był dysk Samsung PM961 ale 256GB. W xkom mamy dysk 240GB wiec nie ma pewności czy to będzie to samo. Nawet na stronie Asusa w specyfikacjach nie podają co to za dysk.
Idąc dalej za ten dysk zestawowy (który jest znakiem zapytania) życzą sobie 500 PLN a za 449 PLN w sklepie dostanę też Samsunga ale 970 EVO który jest ciekawszą opcją.
Tym samym wychodzi, że rezygnując z dysku zestawowego i kupując inny niezależnie mogę dostać dysk:
- szybszy,
- większy,
- tanszy. 

Opublikowano

Dziwna sprawa z tym MSI, bo na xkom jest ten sam model - skleciłem podobna konfigurację ale z 16GB w przeciwieństwie do twojej i tam pokazują, że dają kości 2666 a na morele 2400.

https://www.x-kom.pl/p/440112-notebook-laptop-173-msi-gp73-i7-8750h-16gb-1tb-gtx1060.html

Co do akcesoriów to Asus też daje do swoich laptopów (przynajmniej na xkom) plus nawet jakiś pakiet gier (m.in BF1 czy CS:GO). Ale szczerze powiem jak dostanę z laptopem jakiekolwiek akcesoria to pewnie od razu wystawię je do sprzedaży.