Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

poszukuje laptopa

1. mężczyzna 30-35 lat. na firmę, gotówka

2. może być z Windows ale nie koniecznie,

3. preferuje 15 cali ale jeśli parametry podzespołów będą atrakcyjne to może być 17 cazali, waga jest nieistotna (parametry podzespołów najważniejsze )

4. dysk SSD do instalacji systemu i instalacji programów (myślę że potrzeba około 300-500 giga) dodatkowo fajnie jeśli będzie dysk HDD 1TB ale jeśli nie to będę używał dysku zewnętrznego do zapisów

5a. kwota 6000- 6500 Brutto - jeśli będzie coś wartego dopłaty to do 7000 Brutto w tej cenie mogę zrezygnować z elementów które mogę później dołożyć (dysk HDD, RAM, ) Laptop musi być nowy(na fakturze musi być jako nowy) ewentualnie powystawowy (jeśli warto). potrzebuje Laptopa ewentualne dodatki (torba mysz itp) mogą być.

5b. około 3 lat - będzie używany jako mobilna stacja robocza ( w domu podłączam do monitora 34 cale i pracuje )

5c. zakup w ciągu 30 dni

6. priorytetem jest wydajność - w tym przypadku przez jakość rozumiem - nie nagrzewanie sie procesora czy karty do 100 stopni na średni wymagających programach, obudowa byle stabilna i jeśli to możliwe nie krzykliwa (kolorowo - gamingowa)

7. matryca IPS dobre odwzorowanie kolorów 1080 - dobra będzie matowa - bedę pracował na zewnętrznym monitorze 34 cale 1440 x 3440 (21:9) i jescze jednym pomocniczym 19 cali (potrzebuje min. 1 DP, 1 HDMI)

8. w terenie (na budowie na biurku tylko w polsce ) bedzie używany na pół gwizdka (mniej wymagające programy ) w domu do programów graficznych i renderingu (programy AutoCad 3D, Revit, ArchiCad, Sketchup, Lumion, Atlantis, photochop, itp)

9. duże wymagania

10. AutoCad 3D, Revit, ArchiCad, Sketchup, Lumion, Atlantis, photochop, itp)

małe projekty, zawodowo,

11. złącze stacji dokującej przydało by sie bo bede podłączał do monitora ale nie wiem czy w tej cenie bedzie możliwe ( ewentualnie prosze o pomysł na rozwiazanie połaczenia dwóch monitorów do laptopa w łatwy i szybki sposób )

12. nie miałem problemów żadną marką

13.

14. myślałem o takich parametrach minimalnych

• RAM 16, (z mozliwościa dołożenia do 32)
  • karta graficzna min 6 MB (1060 lub 1070)
  • dysk SSD jeśli w laptopie będzie jeszcze HDD to 250 GB - jeśli nie bedzie to SSD 500 GB
  • procesor - tutaj mam dylemat czy 4 rdzenie procesor (i7 7700) i lepsza karta (1070) czy może 6 rdzeni (i7 8750) i karta (1060) napiszcie co bedzie lepsze (może ktoś z was pracuje na tych programach i wie ci jest lepsze)
Edytowane przez FxJ
  • FxJ zmienił(a) tytuł na Laptop do pracy 6000 - 7000
Opublikowano (edytowane)
Cytat

zakup w ciągu 30 dni

Może już nowe Legiony Y730-15 się pojawią (te mają aluminiową konstrukcje).

Cytat

złącze stacji dokującej przydało by sie bo bede podłączał do monitora ale nie wiem czy w tej cenie bedzie możliwe

Thunderbolt 3 po USB-C

Cytat

w domu do programów graficznych i renderingu

Potrzebujesz 4 slotów na RAM? Jeśli tak, potrzebujesz laptopów klasy DTR - te są ciężkie ale mają bardzo wydajne chłodzenie.

Ceny RAM-u są nadal bardzo wysokie, dopiero powolutku zaczynają zmniejszać ceny.

Przykład modeli DTR z 4 slotami na RAM, MSI GT mają też wymienną grafikę (w slocie MXM)

MSI GT72VR 7RD(Dominator)-426XPL

MSI GT62VR 7RD(Dominator) 218PL - 16GB

MSI Dominator GT72VR 7RD-425PL i7-7700HQ/16GB/128GB SSD+1TB/GTX1060/Win10

Acer Predator Helios 500 (NH.Q3NEP.010)

Jeśli chodzi o dobre parametry matryc GP63/GP73 to dopiero te 120Hz. Ale tylko dwa sloty posiadają więc musiałbyś zamontować 2x16GB.

MSI GE63 i7-8750H/8GB/1TB+128/Win10 GTX1060 120Hz
MSI GE63 i7-8750H/8GB/128+1TB/Win10 GTX1060 120Hz

@swiru jeśli chodzi o Dream Machines (Clevo) to jedynie "seria X" się nadaje do renderów.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano (edytowane)

swiru 

FxJ

dzięki za wskazówki

Moja praca bedzie polegała na projektowaniu Architektury (więc nie bedzie to grafika na najwyższym poziomie)  te min. parametry które podałem powinny wystarczyć i jestem ograniczony finansami (około 7000 brutto)

Legiony Y730-15 - wart uwagi? na forum sporo osób pisało że Lenowo jest kiepskim wyborem.

Połączenie Po Thunderbolt 3 po USB-C - monitora w 2K - nie będzie osłabienia sygnału (myslałem że tylko HDMI lub DP) poza tym niewiele komputerów ma Thunderbolt 3 z USB-C co zawęża poszukiwania i podwyższa cenę a zależy mi żeby podzespoły były wydajne (jakiś inny pomysł) - widziałem w internecie stacje dokujące 

https://allegro.pl/nowa-stacja-dokujaca-hp-2005pr-usb-hdmi-vga-cd-i7171015636.html

https://allegro.pl/stacja-dokujaca-kensington-usb-3-0-dvi-hdmi-fvat23-i7467417434.html

https://allegro.pl/i-tec-usb-c-stacja-dokujaca-4k-hdmi-usb-tb3-i7493751970.html

to bardziej na urzadzenia peryferyjne (mysz klawiatura itp) resztę myślałem podłączyć na zwykły kabel DP lub HDMI 

co o tym myślicie 

RAM myslałem o teraz 16 a potem do dobije  do 32 (raczej nie potrzebuje 4 slotów)

Co myślicie o Dream Machines i innych laptopach z Clevo - w internecie sprzeczne opinie - z punktu widzenia ceny , w tej samej cenie w Clevo mam lepsze podzespoły ale sa opinie że chłodzenie jest słabe 

co lepsze Clevo czy markowe laptopy-

- jeśli clevo to jakie (hyper, Dream, czy jakieś inne)?

- jeśli markowe to który z tych które wybrałem? 

Dzieki za wsparcie techniczne

Edytowane przez FxJ
Opublikowano
Cytat

Legiony Y730-15 - wart uwagi?

Będzie ale jeszcze nie trafiły do sprzedaży.

https://www.notebookcheck.net/MSI-GT62VR-7RE-Dominator-Pro-Notebook-Review.197272.0.html

MSI GT62VR 7RD - ogólnie to jeden z lepszych laptopów

Cytat

to bardziej na urzadzenia peryferyjne (mysz klawiatura itp) resztę myślałem podłączyć na zwykły kabel DP lub HDMI 

To wystarczy ci HUB USB.

Opublikowano

FxJ

Dzieki 

a z tych które zapisałem w ankiecie który bedzie najlepszy ( myśle tu o jakości (bo parametry maja podobne)np: najmniej awaryjny, możliwość późniejszej modernizacji (która nie wiąże sie z utratą gwarancji, wystarczające chłodzenie, itp)

i co myslisz o lapkach typu Clevo i ewentualnie z której stajni (hyper, dream .....)