Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie. Proszę o rekomendacje lapków do poniższej specyfikacji - szału nie ma ;)

1. przeznaczenie: do użytku domowego, internet, filmy, zdjęcia, muzyka, pakiety biurowe. wiek: 40+.
2. system operacyjny w zestawie. preferowany Win7, jeśli nie ma innej opcji to Win10. chodzi też o to by lapka można było kupić na raty 0% (np. w Euro..., Media..., Neo..., itp.).
3. matryca z zakresu 15".
4. dysk HDD min. 1000GB. jeśli byłaby hybryda (SSD tylko na OS i apki, HDD na dane) to byłoby super. ewentualnie wolny slot na dysk SSD dla rozbudowy w przyszłości.
5a. kwota 1500 +/- 300 zł brutto. Mogę zrezygnować z pojemności HDD (np.750GB) oraz pojemności aku (lapek przeważnie będzie podpięty pod stałe zasilanie). ważne by lapek chodził szybko przy pracy z wieloma kartami w przeglądarce internetowej typu Chrome, Firefox.
5b. długo zamierzam używać. używam aż lapek zaczyna się dusić. mam starego Dell Vostro 3500.
5c. przymierzam się do zakupu w ciągu 1-3 m-cy.
6. Jakość wykonania: by nie skrzypiał od ciężaru dłoni i stukania w klawiaturę, nie gięła się matryca. Lapek może być cały z plastiku ale sztywny.
7. bez znaczenia rozdzielczość, typ i powłoka matrycy choć ostatni parametr może być: matowa. Lapek musi mieć wyjście HDMI.
8. używany będzie dom biurko.
9. gry - wcale lub klasy 0.
10. programy: MS Office / Libre Office, klient pocztowy Outlook / Thunderbird, przeglądarki Chrome / Firefox.
11. min. 3x USB, 1x HDMI, WiFi, RJ-45, Bluetooth, czytnik kart SD, nagrywarka DVD, wyjście słuchawkowe.
12. główny cel to szybkie śmiganie przeglądarki internetowej. kolor lapka to czarny lub czarno-srebrny. nie musi posiadać klawiatury numerycznej (jest mi zbędna) a i na wielkości lapka zaoszczędzę. do tej pory jechałem na Aristo Prestige 500 oraz Dell Vostro 3500.
13. nie posiadam. już dawno przestałem interesować się sprzętem komputerowym. nie jestem gadżeciarzem ani game'erem.
14. jak coś mi się przypomni to napiszę w komentarzu.

Pozdro 600 i dziękuję każdemu za odpowiedź.

Opublikowano
Cytat

system operacyjny w zestawie. preferowany Win7

Tylko biznesowe laptopy poleasingowe z gwarancją sprzedawcy.

Cytat

chodzi też o to by lapka można było kupić na raty 0%

Jeśli chcesz kupić nowego z systemem to licz się z kwotą 2000zł - taniej jedynie koszmarne badziewie.

Cytat

Lapek musi mieć wyjście HDMI.

Ewentualnie przejściówki z DisplayPort?

To tak z biznesowych laptopów poleasingowych:

https://www.notebookcheck.pl/Recenzja-HP-EliteBook-850-G2.142751.0.html

HP EliteBook 850 G2 Windows 10Pro - 1650zł - brak HDMI, lekki laptop z 2 rdzeniowym procesorem niskonapięcowym

https://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Dell-Latitude-E6540-i7-4800MQ-HD-8790M.97545.0.html

Dell Latitude E6540 - niższa seria od Precision ale za to nowszy pod względem rocznika.

https://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Dell-Precision-M4700.81871.0.html

Dell Precision M4700 z procesorem i5 (2 rdzenie) lub i7 (cztery rdzenie) + dysk SSD mSATA np. Samsung 860 EVO 250GB (MZ-M6E250BW)

Opublikowano

To może inaczej, wymagania jak wyżej, system Win10. Czy nie znajdzie się nic rozsądnego w podanych widełkach? Znalazłem jakiś ranking:

http://www.wybieramlaptopa.pl/ranking-laptopow-netbookow/418-ranking-tanich-a-dobrych-laptopow-1200-1800-zl

Jeśli powyższe to badziew to budżet zwiększam do max 2000 zł brutto.

Opublikowano
Cytat

Znalazłem jakiś ranking

Losowe modele znalezione w tej cenie, a nie żaden ranking. To jak by robić ranking produktów w biedronce.

Cytat

i3-6006U (koniec 2016 - 6gen)
i3-7100U (początek 2017 - 7gen)
i3-7130U (koniec 2017 - 7gen)
i3-8130U (początek 2018 - 8gen) lepszy od i5-7200U, posiada tak samo Turbo Boost 2.0

Rozpiska procesorów i3.

ASUS R541UA i3-7100U/4GB/256SSD/DVD/Win10 FHD - plastikowy model konsumencki z 2017 r.

ASUS R520UA i3-8130U/4GB/1TB HDD/Win10 FHD - nowe z 2018 r. nie maja nagrywarek montowanych

Cytat

dobrej jakości by nie latać z nim co chwila do serwisu

HP ProBook 450 G4 i3-7100U/4GB/256SSD/DVD/Win10P + rozbudowa o RAM, aluminiowy model biznesowy

Opublikowano

Dziękuję za tę rekomendację. Wydaje się sensowna, z możliwością rozbudowy pamięci. W pracy mam lapka z SSD i wiem jak śmiga acz potrzebuje również duży dysk na dane. Czy da się w mim zamontować dysk SSD i jednocześnie pojemniejszy HDD?

Zdecydowanie procek i3 to minimum ? Ale mi wystarczy w zupełności.

Opublikowano
Cytat

acz potrzebuje również duży dysk na dane. Czy da się w mim zamontować dysk SSD i jednocześnie pojemniejszy HDD?

Dokupując kieszeń HDD Caddy i przekłądając do niej dysk HDD a w miejsce dysku HDD wsadzić SSD.

Oczywiście ma to swoje wady, często trudno jest zamontować kieszeń tak by dobrze stykała się z kontrolerem i potrzeba kilkanaście razy wsadzać żeby dysk był wykrywany.

Dlatego lepiej kupować nowe ze slotem M.2 na dyski SSD.

Te mają już złącze M.2:

Lenovo Ideapad 320s-15 i3-7100U/8GB/1000/Win10

ASUS VivoBook R520UA i3-8130U/4GB/1TB/Win10