barthez669 Opublikowano 14 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2018 1. Mężczyzna, 36 lat, osoba prywatna. Może być na raty. 2. Najlepiej z Windowsem - z innymi systemami nie miałem do czynienia, więc nie wiem czy chciałbym czegoś innego. 3. Matryca 15 lub 17 cali. 4. SSD. Nie znam się zupełnie na kwestiach technicznych, więc nie wiem czy wybrać SATA, M2 itd. Generalnie chciałbym mieć gotowego laptopa z dobrym osprzętem w środku i nie musieć przynajmniej przez kilka lat bawić się z dokładaniem "wnętrzności". Chcę kupić coś raz, a dobrze. Może być bez nagrywarki (najwyżej dokupię zewnętrzną). 5. a) kwota - jeśli trafi się coś naprawdę godnego uwagi, to mogę przeznaczyć nawet 4000 PLN (nie jest to sztywna granica). b) nowego sprzętu chcę używać jak najdłużej - jak już pisałem,chcę kupić coś raz, a dobrze. c) kupić chciałem - powiedzmy - w ciągu miesiąca, dwóch; generalnie dość szybko. 6. Ważne są wszystkie trzy aspekty - jakość wykonania, czas działania na baterii i najwyższa wydajności procesor/grafika w tej cenie. Te dwa ostatnie są najważniejsze, ten pierwszy mniej, co nie znaczy jednak, że chcę byle trzeszczące, wyginające się i rozpadające badziewie (ale na wersję biznesową mnie nie stać ;) ). 7. Rozdzielczość - wysoka, odpowiednia do wysokiej wydajności procesor/grafika, o których wspominam w pkcie 6. Matryca matowa (chyba lepsza, prawda?). Pracy na zewnętrznych ekranach raczej nie przewiduję (czasem może podpięcie do telewizora, rzutnika itd). 8. Sprzęt ma być używany w domu i na wyjazdach - wakacje, biwak i różne inne wyjazdy (dlatego w pkcie 6 wspominam m. in. długi czas pracy na baterii). Używany raczej w Polsce, chyba że wybiorę się na wakacje za granicę :) 9. Co do gier, to póki co rżnę w WOT, Warthunder i Polan 2 :) Te gry mają raczej niezbyt wyśrubowane wymagania, ale nigdy nie wiadomo czy coś mi kiedyś do łba nie strzeli i nie będę chciał zagrać w taki np. Crysis czy inny Far Cry 5 ;) 10. Programy - i praca biurowa, i rozrywka (muzyka, filmy, gry), obróbka i magazynowanie fotografii... Oczekuję od sprzętu uniwersalności i gotowości do pracy na programach, które mógłbym w przyszłości zainstalować, a o istnieniu których mogę nie mieć aktualnie zielonego pojęcia ;) 11. Wymagania specjalne - jak już pisałem, jestem raczej lajkonikiem. Wiem na pewno, że chciałbym klawiaturę podświetlaną, wydzieloną klawiaturę numeryczną, kilka HDMI i USB, bluetooth, czytnik kart, wifi, matową matrycę i jakieś dobre głośniki. A może Wy polecicie mi jeszcze jakieś przydatne funkcje? 12. i 13. Póki co samemu niczego jeszcze nie wybrałem. Do żądnej marki nie mam też szczególnej awersji - jestem lajkonikiem, więc polegam póki co na cudzych opiniach (wkrótce na Waszej też ;) ). Słyszałem, że ostatnie Lenovo to pomyłka, że w HP coś tam się pierniczy z bateriami itd... 14. Póki co istotnych informacji nieujętych w ankiecie nie pamiętam. Jeśli sobie przypomnę, to dopiszę. Z góry dzięki! :) Cytuj
FxJ Opublikowano 14 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2018 Cytat Nie znam się zupełnie na kwestiach technicznych, więc nie wiem czy wybrać SATA, M2 itd. M.2 to tylko złącze w które mogą być wsadzone dyski SSD typu PCIe NVMe lub SATA AHCI. Cytat Chcę kupić coś raz, a dobrze. Może być dobrze pod rozbudowę lub dobrze kosztem konstrukcji. Cytat i nie musieć przynajmniej przez kilka lat bawić się z dokładaniem "wnętrzności" Racze jicz się z dokładaniem kości RAM bo teraz ich ceny są koszmarne. Cytat Matryca matowa (chyba lepsza, prawda?) To typ powłoki matrycy (nie typ matrycy), ale ten lepszy bo nie odbija światła jak lustro. Cytat A może Wy polecicie mi jeszcze jakieś przydatne funkcje? USB-C z Thunderbolt 3 do którego możesz podłączyć wszystko nawet stacje dokujące lub eGPU. Acer Aspire 7 i5-8300H/8G/120+1000/Win10 GTX1050Ti FHDhttps://www.facebook.com/acer.polska/app/247578258730350/?ref=page_internal Dell Inspiron G3 i5-8300H/8GB/256+1000/Win10 GTX1050 - wylot powietrza na matryce Dell Inspiron G5 i5-8300H/8GB/128+1000/Win10 GTX1050Ti - lepsza grafika, karta wifi, trochę układ chłodzenia, ThinderBolt 3. Procesory Coffee Lake-H i5-8300H / i5-8400H są wydajniejsze od i7-7700HQ. Cytuj
barthez669 Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2018 (edytowane) Dzięki za odpowiedz! Rozumiem,że oba te Delle są na Coffee Lake? Jestem zainteresowany ? Myślę też, że lepiej byłoby mieć więcej SSD niż 128 GB - co najmniej 240, żeby nie trzeba było zaraz dokładać. Ramu też wypadałoby od razu 16 zamiast 8 ? Podsumowując: Coffe lake-H, SSD 240 GB, 16 GB. Za tego Della wychodzi wtedy 4 739,00 ? Acer z tymi bebechami trochę taniej, bo 4500. On też ma Coffee Lake? Ogólnie którego z lapków ze swojej propozycji polecałbyś najbardziej? Edytowane 15 Sierpnia 2018 przez barthez669 Cytuj
FxJ Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Cytat że oba te Delle są na Coffee Lake Tak przecież podałem ci listę wszystkich procesorów z podziałem. Cytat Za tego Della wychodzi wtedy 4739 Ceny RAM-u zaczynają spadać więc proponuję za 2 miesiące dokupić kolejną kość. Plextor M9PeGN 256GB - na szczęście dyski SSD mocno tanieją. Cytat Ogólnie którego z lapków ze swojej propozycji polecałbyś najbardziej? Inspiron G5, cała klapa serwisowa jest na jedną śrubkę, bez problemu będziesz mógł przedmuchać kompresorem, łatwo można wymienić pastę termoprzewodzącą, TB3 i 56Wh bateria. https://www.notebookcheck.net/Dell-G5-15-5587-i5-8300H-GTX-1060-Max-Q-SSD-IPS-Laptop-Review.312816.0.html Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi