Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć przychodzę z konkretnym pytaniem ale zacznę standardowo,

1. Mężczyzna - student
2. Systemu nie potrzebuje, mam dostęp do DS.
3. Ma być to przenośny wydajny laptop więc matryca 15,6 cala. I tutaj jakby była możliwość to z dotykiem. 
4. Dysku może nie być żebym tylko cenowo nie szybował do góry, jak już ma być to SSD 120 GB który wykorzystam w innym komputerze tutaj mam zamiar dokupić Samsunga Evo 960/970 250GB
5. Mam max 5000 zł ale też jest pewna gwiazdka
5b. Fajnie by było jak najprędzej ale do końca wakacji chciałbym go mieć.
6.Wydajność jest ważna
7. 1920x1080 zastanawiam się czy nie więcej
8. Biurko łóżko w domu czasami na zewnątrz studia.
 10. VM Ware, Autocad, od czasu do czasu Adobe Premiere Visual Studio Photoshop Blender
11. Podświetlana klawiatura obowiązkowo
12. Pracowałem na Dellu 7720 z i7 3610QM 8GB, teraz z racji awarii siedzę na służbowym Thinkpadzie T440p

13. Mam już pewny model wybrany, najbardziej skłaniałem się ku N580VD ale poczekałem i pojawił się N580GD. Tutaj jestem w sumie już pewny czego chce, problem trochę z tym, że specyfikacja która mnie interesuje nie będzie pewnie dostępna w Polsce. Interesuje mnie i7-8750 16GB i matryca 4k z dotykiem najlepiej. Matryca FHD niestety nawet na papierze to jakieś nieporozumienie i mało to przystaje do IPS. Póki co widzę, że X-kom zaprezentował to co będzie w sprzedaży i matryce 4k w ogóle nie są dostępne. X-kom nic nie wie o matrycach 4k a Asus odpowiada, że informacje wkrótce co dalej.

Pytania czy warto czekać na taki model. Moim must have to wydajność ponadprzeciętna i wygląd casualowy nie żaden gamingowy. Laptop nie może też być cięższy niż 2,3kg chce go przenosić.

Czy ktoś orientuje się jak to było w poprzednich generacjach? Czy specyfikacje pojawiają się wszędzie podobne, czy są rynki wybrakowane, np w Szwajcarii jest już wersja z matrycą 4k, w Włoszech jest wersja Grey w Polsce jest tylko Gold. A w USA jest ogólnie wypas tyle, że ceny sprowadzenia do Polski są kosmiczne,.

Jest to jedyny komputer w domu, nie mam stacjonarnego i na nim będę wszystko robił.

Pytanie poboczne: Czy folia od 3mk na laptopa typu MATTE faktycznie coś daje? Ekrany dotykowe w tym modelu są Glare i zastawiam się czy takie rozwiązanie trochę poskromi refleksy. Póki co miałem ekrany tylko typu Glare i trochę przeszkadza refleks światła, ale miałem też przygodę z dotykowym ekranem w laptopie i to świetna sprawa.  Chciałbym takie coś mieć w laptopie docelowym.

Dzięki za pomoc

Edytowane przez FxJ
Opublikowano
Cytat

I tutaj jakby była możliwość to z dotykiem.

Nie w laptopach 15,6" bo to się nie sprawdza, jeszcze do 13,3" konwertowalnych ale nie do 15,6" zwykłych gdzie i tak klapa matrycy jest chybotliwa więc zabawa z aktywnym rysikiem też nie ma sensu.

Cytat

Interesuje mnie i7-8750 16GB i matryca 4k z dotykiem najlepiej.

https://www.asus.com/Laptops/ASUS-VivoBook-Pro-15-N580VD/specifications/

https://www.asus.com/Laptops/ASUS-VivoBook-Pro-15-N580GD/specifications/

Nawet nie będzie takiej konfiguracji.

Cytat

Matryca FHD niestety nawet na papierze to jakieś nieporozumienie i mało to przystaje do IPS.

Chyba do retiny, całkiem mylisz typy matryc.

Cytat

Czy folia od 3mk na laptopa typu MATTE faktycznie coś daje?

Daje ale nie na dotykowych gdzie tłuszcz z palców szybko by ją zniszczył.

Acer Aspire 7 i7-8750H/16GB/1000/Win10 GTX1050Ti FHD + dysk SSD Plextor M9PeGN 256GB - jak chcesz się zmieścić w tym budżecie.

Opublikowano

Dziękuję za wypowiedź,

A jak wypada ten Acer względem Asusa? Bo często widzę na forum, że N580VD był polecany więc musiałbyć to całkiem w porządku lapotop dlatego czekałem na następce.

Też zauważyłem brak takiej specyfikacji na WWW jednak na amazonie niby taka specyfikacja się pojawiła stąd pytanie :) Asus Vivobook PRO 15 N580GD-FI018T Notebook

Z tą matrycą to może ująłem to nie poprawnie ale jednak różnica między 45% NTSC a 78 jest dość spora dlatego zwróciłem uwagę na tego z matrycą 4k

Niestety w tym Acerze zauważyłem też że tak samo ma dość małe pokrycie NTSC...

Widzę, że na korzyść Acera przemawia bateria bo tutaj jest 4 komorowa w porównaniu do 3 komorowej w Asusie, lepsza grafika bo mamy 1050ti kontra 1050 w Asusie, nie wiem tylko jak z jakością wykonania bo Asusa miałem już w rękach oczywiście werję N580ND i zrobiła na mnie pozytywne wrażenie, no i sama marka Acera mnie chyba jakoś bardzo nie przekonuje,

Czy ma ktoś informacje na temat chłodzenia w tym Aspire 7? Czy ono jest w stanie sobie jakoś poradzić?

Opublikowano
Cytat

A jak wypada ten Acer względem Asusa?

Różnice w konstrukcji, Acer jest cięższy i ma lepsze chłodzenie więc można w nich wsadzić wydajniejszą grafikę.

Cytat

Widzę, że na korzyść Acera przemawia bateria bo tutaj jest 4 komorowa w porównaniu do 3 komorowej w Asusie

Patrz na pojemność w Wh.

A715-72G po tym oznaczeniu szybko wyszukasz.

Opublikowano

Ok to teraz mam jeszcze pytanie czy jeśli zamierzam zacząć korzystać z lightrooma i (czasami też korzystam z Premiere i Vegasa ale częściej to jednak teraz zamierzam z Lightrooma korzystać) to lepsza będzie matryca FHD czy UHD.

I jeszcze jedno lepsze 16GB Ram DDR4 czy 8GB DDR4 RAM + 16GB Intel Optane ?

Opublikowano
Cytat

to lepsza będzie matryca FHD czy UHD

Zazwyczaj matryce UHD mają lepsze parametry, ale możesz też kupić dobry monitor do ambitnych projektów.

Cytat

lepsze 16GB Ram DDR4 czy 8GB DDR4 RAM + 16GB Intel Optane ?

16GB RAM + dołożenie dysku SSD? Oczywiście warto brać z 16GB, jeśli w przypadku 8GB jest nie w jednej a w dwóch kościach (2x4GB).