intelcan Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2018 (edytowane) Cześć, szukam laptopa a konkretniej ultrabooka do wszystkiego ;) studia, praca, dom ale najczęściej będzie używany w celach programistycznych 1. Dla mnie 2. Najlepiej jeśli byłby bez systemu bo docelowo będzie na nim Ubuntu - z tego względu fajnie by było wiedzieć czy procek + grafa współgrają z Ubuntu bo w swoim aktualnym lapku (Lenovo z510) gdy Ubuntu działało na Unity, nie chciała mi działać hibernacja i jeszcze miałem jakieś problemy, dlatego musiałem się posiłkować wersjami na kernelu Archa, po powrocie Ubuntu do gnome'a juz jest wszystko ok 3. 15.6" 4. Wolałbym samemu dokupić ssd dlatego najlepiej gdyby nie było dysku albo sam HDD 5a. Fajnie by się było zamknąć w okolicach 4000zł ale jeśli będzie coś godnego uwagi to tak do 5000zł max jestem w stanie rozważyć propozycje. 5b. Standardowo 3-4 lata użytkowania - to będzie mój jedyny komputer 5c. ASAP 6. - waga do 1.8kg - im mniej tym lepiej - aptop będzie dość często podróżował ze mną w plecaku - najlepiej żeby był aluminiowy ale wiem że cały laptop aluminiowy 15.6" to poniżej 2kg ciężko zejść także nie jest to wymóg konieczny, ważne żeby był dobrze spasowany - czas baterii bez obciążenia jakiegoś dużego żeby oscylował w granicach 5-6h - co do samych podzespołów no to z racji że dużo będe jednak na nim programował to w grę wchodzą tylko i5/i7 8 generacji, 16gb ramu z możliwością rozbudowy do 32gb, karta graficzna nie musi być dedykowana ale jeśli już to nvidia (radeon się gryzie chyba z linuxami dość często) 7. Matryca IPS matowa FullHD - dodatkowo będzie do tego 1 lub 2 monitory więc ważne żeby miał możliwość podpięcia 2 monitorów albo możliwość dokupienia stacji dokującej 8. Tak jak napisałem dom - studia - praca + ewentualnie komunikacja typu pociąg. Głównie w Polsce. 9. Gdy nie będą raczej instalowane a już na pewno nie pod to są wybierane parametry kompa 10. Jeśli chodzi o programy to zwykle przeglądarka, Intellij Idea (kilka) no i nie raz jakieś badziewia ze studiów 11. Podświetlana klawiatura i matowa matryca to takie must have, o usb-c ze wsparciem do thundebolta raczej nie ma co marzyć z tego co patrzyłem ale jeśliby ktoś miał propozycje to będę wdzięczny ;) do tego fajnie żeby nie wył jak odkurzacz bo na wykładzie siedzieć z odkurzaczem to trochę lipa nawet w ostatnim rzędzie ;) 12. Jakoś wolałbym unikać HP. 13. 1) ASUS VivoBook S15 S510UN i5-8250U/32GB/1TB MX150 - tutaj ostatnio w x-komie był ten sam zestaw ale z i7 co mi by bardziej pasowało, niestety jest wiele opinii że dość często chodzi jak odkurzacz (nawet na tej grupie spotkałem się z taką opinią ) nawet z tymi najnowszymi procesorami i troche mnie to wstrzymało od kupna. Jeśli ktoś by mógł się wypowiedzieć na temat tego laptopa to byłbym wdzięczny. Z tego co czytałem to da się jakoś przestawić prace tych wiatraków na niższe obroty ale jestem ciekaw czy to coś realnie daje bo jeśli obniżymy prace wiatraków to czy nie występuję wtedy throttling ? Jeśli ktoś by miał jakieś inne propozycje to też chętnie rozważę ;) Edytowane 11 Sierpnia 2018 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Cytat najlepiej żeby był aluminiowy ale wiem że cały laptop aluminiowy 15.6" Cytat szukam laptopa a konkretniej ultrabooka Ultrabook to zasadniczo 14,x" lub mniej. Cytat 16gb ramu z możliwością rozbudowy do 32gb Tylko wymiana 2x8GB na 2x16GB o ile nie ma przypadkiem wlutowane 8GB. Tylko laptopy klasy DTR mają 4 sloty na RAM. Cytat co do samych podzespołów no to z racji że dużo będe jednak na nim programował to w grę wchodzą tylko i5/i7 8 generacji Które niskonapięciowe U (Kaby Lake R) czy wysokowydajne H (Coffee Lake-H) - link? Cytat Ultrabook do programowania - linux To jednoznacznie wręcz wskazuje na serie biznesowe HP EliteBook 840 G5 (3JX00EA) ThinkPad T480 / T480s ale te wykraczają Tańsze Delle Latitude Dell Latitude 5591 i5-8400H/8GB/256/10Pro FHD Dell Latitude 5491 i5-8400H/8GB/256/10Pro FHD https://www.digit.in/laptops/vivobook-s15-review-68174.html Wątpię żeby się sprawdził jako jedyny laptop do programowania. Są jeszcze z konsumenckich https://www.asus.com/Laptops/ASUS-VivoBook-Pro-15-N580GD/specifications/ ASUS Vivobook Pro 15 N580GD i7-8750/16GB/256SSD Jakos nie chce mi się wierzyć w to że obsługuje tylko 16GB sądzę że 32GB bez problemu. Cytuj
intelcan Opublikowano 12 Sierpnia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2018 (edytowane) 21 godzin temu, FxJ napisał: Ultrabook to zasadniczo 14,x" lub mniej. Tu się nie zgodzę. Jeszcze tak z 1.5 roku temu bym się zgodził ale jakoś od tego czasu zaczęły wchodzić laptopy 15.6" z cienkimi ramkami które faktycznie są rozmiarami zbliżone do 14" przy czym są też cienkie. Moim zdaniem można to nazwać ultrabookiem ale to kwestia gustu. Podsumowując szukam laptopa tak do 1.8kg bo tak jak napisałem będę często go miał przy sobie na wyjazdach. 21 godzin temu, FxJ napisał: Tylko wymiana 2x8GB na 2x16GB o ile nie ma przypadkiem wlutowane 8GB. Tylko laptopy klasy DTR mają 4 sloty na RAM. Tak dokładnie o to mi chodziło. Napisałem o rozszerzeniu bo nie które laptopy teraz mają pamięci wlutowane całkiem i nie da się ich rozszerzyć... co mnie bardzo boli bo wszystkie aplikacje z roku na rok żrą coraz to więcej RAMu. 21 godzin temu, FxJ napisał: Które niskonapięciowe U (Kaby Lake R) czy wysokowydajne H (Coffee Lake-H) - link? Tutaj mam właśnie troche wątpliwości bo z jednej strony ze względu na podróże przydałby się jak największy czas na baterii co z kolei skłaniało mnie do niskonapięciówek. Ale po przyjrzeniu się bliżej laptopowi MSI PS-42 którego wspomniałeś w innym temacie, odkryłem też jego większego brata MSI GF63 który ma w sobie Coffee Lake-H i bateria wg producenta trzyma tak jak w tym asusie z niskonapięciowym prockiem. Więc teraz już troche zgłupiałem ? 21 godzin temu, FxJ napisał: To jednoznacznie wręcz wskazuje na serie biznesowe HP EliteBook 840 G5 (3JX00EA) Tutaj tak jak napisalem w pkt. 12 wolałbym się wystrzegać HP. Jakoś nie mam zaufania do tego producenta. 21 godzin temu, FxJ napisał: https://www.digit.in/laptops/vivobook-s15-review-68174.html Wątpię żeby się sprawdził jako jedyny laptop do programowania. Znaczy to nie będzie mój jedyny laptop do programowania, a w zasadzie komputer. W pracy na co dzień mam stacjonarke z bebechami które spokojnie spełniają moje wymagania także jeśli chodzi o prace w biurze to laptop tam nie będzie używany. Pisząc że to laptop do pracy bardziej mi chodziło o jakąś prace zdalną w przypadku choroby lub rzeczy typu support po godzinach. Do tego faktycznie dochodzą jakieś swoje projekty po godzinach w celach nauki ale to już nie będą tak wymagające projekty jak te z pracy. Tak czy inaczej laptop musi być nastawiony na to że od czasu do czasu dostanie wciry przy pracy zdalnej. 21 godzin temu, FxJ napisał: Są jeszcze z konsumenckich https://www.asus.com/Laptops/ASUS-VivoBook-Pro-15-N580GD/specifications/ ASUS Vivobook Pro 15 N580GD i7-8750/16GB/256SSD Przeglądałem te laptopy i jak dla mnie to troche za duża cena jak na to co on oferuje. 2kg wagi, bateria chyba taka sama jak w s15 także trochę boję się że ta i7 wysokowydajnościowa zaora tą baterie dość szybko nawet przy jakiś mało wymagających rzeczach. Edytowane 12 Sierpnia 2018 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 12 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2018 Cytat od tego czasu zaczęły wchodzić laptopy 15.6" z cienkimi ramkami Są tylko dla producentów to laptopy premium czyli słono sobie za nie liczą. Cytat 7+ HOURS BATTERY LIFE All juiced up for unplugged productivity and entertainment. *Tested by MobileMark® 2014 standard. The battery life will vary from specifications and system configuration. Cytat A 50Wh lithium-polymer battery supply up to 10 hours of on-the-go usage. Whether for work or for entertainment, the PS42 accompanies your non-stop lifestyle. *Tested by MobileMark® 2014 standard. The battery life will vary from specifications and system configuration. *Up to 11 hrs on PS42 8M. https://www.msi.com/Laptop/PS42-8RX/Specification https://www.msi.com/Laptop/GF63-8RX/Specification Nawet wg. opisu widać różnicę. MSI PS42 i5-8250U/8GB/256/Win10 MX150 IPS Cytat Jakoś nie mam zaufania do tego producenta. Liczy się tylko seria i model. Cytat Pisząc że to laptop do pracy bardziej mi chodziło o jakąś prace zdalną w przypadku choroby lub rzeczy typu support po godzinach. No to trochę zmienia chociaż spora większość tych lekkich ma co najmniej 4/8GB RAM wlutowane. ASUS ZenBook UX410UA i5-8250U/16GB/256SSD/Win10 - więc prędzej bym sugerował tego ZenBooka. Cytuj
intelcan Opublikowano 13 Sierpnia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2018 8 godzin temu, FxJ napisał: ASUS ZenBook UX410UA i5-8250U/16GB/256SSD/Win10 - więc prędzej bym sugerował tego ZenBooka. A jak ma się ten zenbook do tego nowego MSI PS42 (wiem że to gdybanie bo nie ma recenzji ? ) ? Tak się zastanawiam czy nie lepszym wyborem byłby ten MSI. Z tego co czytałem to kultura pracy ZenBooka pod obciążeniem pozostawia wiele do życzenia ? Cytuj
FxJ Opublikowano 13 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2018 To nie jest taki duży problem bo można ręcznie skorygować. Cytat A jak ma się ten zenbook do tego nowego MSI PS42 Na razie chcę się dowiedzieć czy ma tylko jeden slot na RAM czy jednak może też wlutowane te 4GB-8GB. Jeśli ten pierwszy przypadek to spory minus przynajmniej dla mnie. Cytuj
intelcan Opublikowano 13 Sierpnia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2018 Przed chwilą, FxJ napisał: Na razie chcę się dowiedzieć czy ma tylko jeden slot na RAM czy jednak może też wlutowane te 4GB-8GB. Jeśli ten pierwszy przypadek to spory minus przynajmniej dla mnie. No ogółem to dla mnie też ale jednak nawet z tymi 16gb nie byłoby źle. Nawet dla mnie jako programisty zawsze sobie mogę skorygować tak środowiska programistyczne żeby pobierały mniej ramu lokalnie ale wiadomo... najlepiej by było tego uniknąć. Niestety z tego co patrzyłem po zagranicznych sklepać to max z 16gb są także szczerze w to wątpie że coś ma wlutowane. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi