Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Chcę kupić laptopa głównie do linuksa około 3000 zł wybór padł na tego ASUS R542UF-DM157 i5-8250U/16GB/240+1TB MX130

I teraz moje pytanie czy słusznie parametry są dobre i wiem, że karta graficzna dedykowana trochę nie pociągnie, ale zintegorwana pociągnie pod debianem 9.5 chodzi mi o to, żeby miał 16gb ramu i procek ten co ma i teraz, żeby na dysku ssd dało się zainstalować system i potem podmontować pod home dysk hdd.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano
Cytat

chodzi mi o to, żeby miał 16gb ramu

Kosztem czego, obudowy, matrycy IPS, baterii ??

Teraz kupując z więcej niż 8GB w jednej kości, mocno i tak przepłacasz. A przecież w każdej chwili możesz dokupić kość jak ceny spadną.

Cytat

potem podmontować pod home dysk hdd

Co? Chodzi ci tylko o zamontowanie dysku pod storage?

Czego konkretniej wymagasz do tego laptopa?

Lenovo Thinkpad L580 i5-8250U/8GB/1000/Win10P FHD

Lenovo ThinkPad E580 i5-8250U/8GB/256/Win10P FHD

Nie myślałeś żeby kupić sobie biznesowego Thinkpada?

Opublikowano
Cytat

bo ssd mogą użyć do partycji systemowej

Muszą być na SSD a nie mogą ?

Słuchaj są lepsze, jaki masz stosunek do matryc TN? Jesteś skłonny dołożyć do IPS-ów dla lepszych kolorów i szerokich kątów wyświetlania bez deformacji barw?

Opublikowano
1 godzinę temu, Tamagotchi napisał:

Słuchaj są lepsze, jaki masz stosunek do matryc TN? Jesteś skłonny dołożyć do IPS-ów dla lepszych kolorów i szerokich kątów wyświetlania bez deformacji barw? 

Wybór padł na tego asusa z pierwszego wątku i teraz moje pytanie czy najnowszy debian będzie miał w sobie steroniwki do bluethoot wi-fi zintegrowanje karty graficznej karty dźwiękowej ?

Opublikowano

Realtek ALC294 Soundcard
Realtek RTL8168/8111 Gigabit-LAN

Qualcomm Atheros QCA9377 Wireless Network Adapter

Intel UHD Graphics 620

A masz gdzieś informacje na stronie debiana gdzie można sprawdzić czy mają sterowniki do tych układów?

• FxJ zmienił(a) tytuł na R542UF-DM157 laptop do linuxa wybór padł na tego czy dobrze ?