Mirimax Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2018 (edytowane) Z góry mówię, że laptop będzie wykorzystywany głównie do programowania. Dlatego najbardziej istotnymi komponentami są: procesor,sdd i oczywiście pamięć ram. Obejdzie się bez dedykowanej karty. Raczej będę go nosił cały czas ze sobą w plecaku, więc raczej stawiam na poręczność. 1) 20 lat, student, raczej będzie brany na firmę i na raty ;). 2) Jeżeli laptop będzie tego wymagał to mogę zgodzić się na zakup Windowsa 10. W innym przypadku wolałbym wgrać swojego Windowsa 8.1. 3) Będę miał go przez większość czasu ze sobą, więc myślę, że 15,4" - 15,6", 13,3” - "14", byłoby najbardziej optymalnie. 4) Sam SSD najlepiej 256GB w zupełności wystarczy. Mile widziany slot na przyszłościowy upgrade, ale nie jest konieczny. 5 a) Chciałbym się zmieścić w 3000-4000, chyba że znalazłoby się coś wartego dołożenia paru stówek. W takim przypadku wziąłbym to pod wgląd, ponieważ nie zależy mi przekraczać tych 4k. 5 b) Mam zamiar używać go przez cały okres studiów (3-4 lata). Stacjonarkę mam w domu dostępną w weekendy i5-4690k, z dobrą grafiką. 5 c) Zamiar mam go zakupić teraz. Jeżeli byłby jakiś model warty doczekania, z góry mówię, że nie pali mi się pod stopami. 6) Oczywiście miło byłoby gdyby konstrukcja była solidna. Raczej nie chciałbym byle jakiej obudowy, która skrzeczy pod naciskiem ręki :). 7) Raczej celuje w 1920, choć co do tego nie mam pewności.Nie mam dużej wiedzy i doświadczenia jeżeli chodzi o temat matryc, ale wiem na pewno, że nie może być błyszcząca. Gdybym już miał coś palnąć to byłaby matowa - IPS. Nie ukrywam również, że planuje podpinać go pod większy monitorek. 8} W terenie, na kolanie, rzadziej ale również w domu. 9) Nie kupuje go z myślą o gierkach, więc dedykowana karta graficzna jest raczej zbędna. 10) 11) Na pewno po jednym HDMI, LAN (choć ten problem chyba załatwiany jest za pomocą przejściówek), złącza mini jack (słuchawki, mikrofon), minimum 3-4 USB (miło widziane jedno 3.0 - częste korzystanie z dysku przenośnego). 12) Nie pracowałem nigdy wcześniej na laptopie. 13) Przeglądając wcześniejsze posty moją uwagę zwrócił ten: ASUS ZenBook UX410UA i5-8250U/8GB/256SSD/Win10 . Nie mam większego pojęcia o laptopach, i porównywanie wszystkich specyfikacji doprowadza mnie do bólu głowy :). Dlatego jestem wdzięczny za istnienie tego forum. 14) Zdaje sobie sprawę, że wymagań trochę jest a do tego kwota która niekoniecznie jest w stanie sprostać wszystkim wymogom. Ale liczę na to, że coś tam znajdziemy :). Edytowane 6 Sierpnia 2018 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Cytat W innym przypadku wolałbym wgrać swojego Windowsa 8.1 Wgraj normalnie 10-tkę i wpisz klucz od 8.1 przy instalacji. https://www.komputronik.pl/product/461262/asus-zenbook-ux410ua-grey.html W komputroniku będziesz mieć teraz raty 0%. Tylko tutaj dopłacasz trochę za aluminiową konstrukcje i matryce, ale ma na szczęście tylko 8GB RAM wlutowane + wolny slot na kolejne 8GB i miejsce na drugi dysk 2,5". Cytat że laptop będzie wykorzystywany głównie do programowania Więc sugerowałbym wybierać spośród modeli biznesowych bardziej niezawodnych, z szybkim serwisem i dobrymi klawiaturami. Lenovo ThinkPad L480 i5-8250U 8GB 256SSD W10PLenovo ThinkPad L480 i5-8250U 8GB 256SSD W10P + modem LTE https://www.notebookcheck.net/Lenovo-ThinkPad-L480-i5-8250U-UHD-620-IPS-SSD-Laptop-Review.289894.0.html Jedyny minus tak naprawdę to miejsce tylko na jeden dysk. Cytuj
Mirimax Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Ten zenbook bardziej zwrócił moją uwagę. Jeżeli chodzi o klawiaturę to raczej i tak podłączam swojego kochanego mechanika :). Te wersje biznesowe groźnie wyglądają i nie już kompletnie nie mam pojęcia czy wybierając je zyskałbym wiele. Cytuj
FxJ Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Trzeba lubić ten styl, niestety mają słabsze matryce montowane od Asusów. https://www.msi.com/Laptop/PS42-8RX Ale to dopiero za jakiś czas wyjdą. Cytuj
Mirimax Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2018 (edytowane) Przeglądam te ThinkPady i szczerze mówiąc powoli przekonywuje się do nich. Jest mi na rękę dokonać w zakupu w komputroniku/mediaexpert, ponieważ tylko one są w moim zasięgu, nie lubię bawić się w wysyłki. Znalazłem konkretny model ThinkPada, widzę że 0% rat jeszcze nie ma, a w dodatku gwarancja na 1 rok, co mi się nie uśmiecha. Z allegro jakoś nie widzi mi się zamawiać tego typu sprzętu, ale chyba nie mam wyboru ? Edytowane 7 Sierpnia 2018 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Cytat a w dodatku gwarancja na 1 rok No niestety dopiero od serii T mają gwarancje 3 letnią. Cytat ponieważ tylko one są w moim zasięgu, nie lubię bawić się w wysyłki Kupując przez internet masz 14 dni na zwrot i spokojne przetestowanie, co się bardziej opłaca niż zakup w sklepie. Dell VOSTRO 5471 i5-8250U 8GB 256SSD W10Pro - tylko Dell będzie w tej cenie mieć gwarancję 3 letnią na firmę. Cytuj
Mirimax Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Powiem ci, że ten Dell to dla mnie strzał w dziesiątkę. Miałem małe wątpliwości w niektórych aspektach co do ThinkPadów. Wielkie dzięki za pomoc. Sam to bym stracił kilka dni na znalezienie właściwego i odnalezienie się na tym rynku. Cytuj
intelcan Opublikowano 12 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2018 (edytowane) Dnia 6.08.2018 o 21:16, FxJ napisał: Trzeba lubić ten styl, niestety mają słabsze matryce montowane od Asusów. https://www.msi.com/Laptop/PS42-8RX Ale to dopiero za jakiś czas wyjdą. Z tego co widzę to ten laptop już jest w sprzedaży. MSI PS42 i5-8250U/8GB/256/Win10 MX150 IPS (PS42 8RB-075PL). Problem jest w tym że nie ma za dużo recenzji z racji że to jest nowy laptop ale na pierwszy rzut oka to fajne nawet wygląda, nawet pod względem cenowym. Edytowane 12 Sierpnia 2018 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 12 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2018 Dopiero je zaprezentowali w czerwcu na targach Computex. Cytuj
intelcan Opublikowano 12 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2018 No na x-komie oba mają łatke "Nowość" także pewnie na dniach weszły. Co do tego GF63 na grupie jest osoba która zakupiła ten laptop w tym tygodniu także jeśli ktoś by chciał to można podpytać. Ogólnie co do baterii to troche przesadzili z tym 7h+ podobno bo laptop w trybie oszczędności z jasnością na 3/4 wytrzymuje ok. 6h co jak na 7h+ to moim zdaniem za mało. No ale poza tym to podobno fajny laptop. Ten PS42 też się fajnie prezentuje, ciekawe jak jest u niego z kulturą pracy przy obciążeniu i jak jest z baterią faktycznie (10h+) bo jeśli oba te aspekty wypadają pozytywnie to myślę że to byłby dobry laptop dla autora tego tematu. Zenbooka nie polecam jeśli to ma być laptop na studia bo podobno jest dość głośny bo chłodzenie jest tam tak zaprojektowane żeby utrzymywać niskie temperatury przez co podobno wiatraki chodzą przez większość czasu co np. na studiach może przeszadzać jeśli chce się coś na wykładzie porobić. Cytuj
FxJ Opublikowano 13 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2018 Cytat Zenbooka nie polecam jeśli to ma być laptop na studia bo podobno jest dość głośny To nie jest taki duży problem bo można ręcznie skorygować. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi