Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Szukam laptopa który będzie spełniał poniższe wymagania

NA CZYM MI ZALEŻY:

*system operacyjny win 10

*Bardzo szybki dysk SSD o wielkości 400-500GB
*Atrakcyjny elegancki wygląd dobra jakość wykonania, materiały
*Dobry mocny procesor wydajny
*Spora ilość RAMu abolutne min. to 8 GB ale wolałbym żeby miał 12
*Świetnej jakości matryca matowa o przekatnej  okolo 15'' najlepiej IPS lub EWV
*Podświetlana klawiatura.
*Nie jest bardzo istotne ale fajnie gdyby w miare niezle trzymala bateria
*fajnie jeśli byłaby dobra karta dźwiękowa byłoby super ale to nie priorytet
* niska waga i smukłość będą dużą zaletą.
Powiem tylko że pod względem wyglądu bardzo mi się podobają ASUSY ewentualnie ACERy

NA CZYM MI NIE ZALEŻY :
*Nie zależy mi na karcie graficznej do niczego mi nie potrzebna bo nie gram w gry jedynie używam internet ogladam filmy pracuje na programach biurowych slownikach programach do nauki jezykow itd.
*nie zależy mi na dobrych głośnikach, słucham muzyki przez głośnik mobilny bluetooth lub na słuchawkach ale trzeba pamietac, ze istotna jest karta dźwiękowa.
*Nie potrzebuje dysku HDD najlepiej jakby laptop go nie mial, nie chce placic za cos czego nie bede uzywal wystarczy mi te 400- 500GB SSD do przechowywania danych uzywam dysków zewnetrznych
*nie potrzebuje napedu

Sam znalazłem coś takiego ale jestem amatorem i nie wiem czy to najlepszy wybór z możliwych

https://www.morele.net/laptop-acer-aspire-5-nx-gugep-007-12-gb-ram-480-gb-ssd-windows-10-home-pl-1532262/

Edytowane przez czaron87
Opublikowano

3500zl tyle chce przeznaczyć.

Preferencje poniżej zgodnie z ankietą.

1. Laptop ma być dla mężczyzny 31lat kupowany za gotówkę, nie na firmę bez dodatkowych ubepzieczeń i gwarancji

2. Cena ma uwzględniaćjuż windows 10

3. Matryca ok. 15''

4. Ma mieć szybki dysk SSD 400GB lub więcej

5a. kwota brutto jaka mam przeznaczyc to 3500zł maks. Chyba że naprawdę warto będzie dolozyc te 100zl bo laptop bedzie duzo lepszy.

5b. Mniej wiecej planuje uzywac go przez 5 lat poza tym posiadam stacjonarny komputer uzywam go czesciej niz laptopa.

5c. Laptopa zamierzam kupic jak najszybciej.

6. Jakosc wykonania jest bardzo wazna najlepiej gdyby byl aluminiowy ale wiem ze kwota bedzie ograniczac dlatego chce pogodzic wykonanie wraz wydajnoscia procesora ramu i dysku ssd. Karta graficzna jest mi zupelnie nie potrzebna nie wlacze zadnej gry.praca na akumulatorze jest istotna ale nie najwazniejsza.

7. Matryca matowa koniecznie IPS lub EWV Full HD lub lepiej jesli istnieje taka mozliwosc.

8. Uzywany bedzie przedewszystkim w domu czasem lozko czasem na miescie ale przedewszystkim biurko i kolana

10 Przedewszystkim uzywam programy do jezykow bardzo duze czesto mi sie wolno wczuytuja nawet na stacjonarce bo sa to bardzo potezne programy z duza baza danych.poza tym uzywam programy biurowe przedewszystkim korzystam z przegladarek internetowych sciagam duzo z internetu. Poza nauka slucham duzo muzyki takze dobra karta dzwiekowa by sie przydala ale mam zewnetrzne nawet kilka takze to nie priorytet. Glosniki sa mi obojetne bo zawsze podlaczam glosnik bluetooth bose soundlink mini II lub Bayan Audio. Czesto ogladam filmy.

11. Im wiecej portow usb 3.0 tym lepiej ale to akurat malo istotne. Koniecznie musi byc dobra klawiatura z podwietleniem

12. Marki jakie preferuje to Asus Acer Lenovo Dell.  Od ulubionej do najmniej lubianej. Kolor widzialem zlotego asusa i w wygladzie sie zakochalem ale wyglad jest drugorzedny. Wazne zeby nie byl ciezki ma byc smukly.

13. Dobrze jak nie bedzie mial dodatkowo dysku HDD bo jest mi do niczego potrzebny nie chce placic za cos co mi nie potrzebne. Karta graficzna im tansza tym lepiej w ogole mi nie potrzebna a wiem ze karta zajmuje duza czesc ceny laptopa. Najlepiej jak bedzie bez napedu.

Opublikowano
Cytat

Ma mieć szybki dysk SSD 400GB lub więcej

1. Musi być też odpowiednio wydajny procesor z rodziny "H"

2. W tym budżecie nie montuje się tak wydajnych i drogich dysków a wciska tanie "budżetowe" na TLC.

Cytat

Chyba że naprawdę warto będzie dolozyc te 100zl bo laptop bedzie duzo lepszy.

W tej cenie jest szansa kupić laptop z wydajnym procesorem.

Acer Aspire 7 i5-8300H/4G/1000+16/Win10 GTX1050 FHD + dołożenie kości RAM 8GB

Acer Aspire 7 i5-8300H/8G/1000+16/Win10 GTX1050 FHD

Cytat

Dobrze jak nie bedzie mial dodatkowo dysku HDD bo jest mi do niczego potrzebny

Nie mieszkasz w USA i nie kupujesz bez 23% VAT, standard aktualnie w Europie Centralnej to HDD + wolny slot M.2 na SSD w który częściej sklepy montują dysk SSD niż producenci (żeby mieć więcej konfiguracji w ofercie).

ASUS VivoBook 15 R504ZA Ryzen 7/8GB/480SSD+1TB/Win10 - jedynie ale ma 4GB wlutowane + jeden slot w którym jest 4GB RAM.

Lenovo ThinkPad E580 i5-8250U/8GB/256/Win10P FHD - tańszy Thinkpad + dołożenie drugiego dysku SSD M.2

Opublikowano
Cytat

Ale nie ma dysku ssd

Ma Intel Optane 16GB (M.2) na start.

Cytat

dysk ssd to dla mnie podstawa

Ale producenci ani sklepy prawie nigdy nie wsadzają dysków PCIe NVMe więc jeśli chcesz dobry dysk to kupuj na własną rękę.

Cytat

albo cos zle sprawdzam

Nie po prostu z wydajnymi procesorami H są droższe od niskonapięciowych U - cu jest całkowicie zrozumiałe.

Plextor M9PeGN 256GB (NVMe) teraz za 369zł.