Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Szukam laptopa (nie, nie stacjonarki) w półce cenowej do 7000zł.
Póki co znalazłem kilka interesujących w tym:

SMART7 DEIMOS GX17D (PA71EP6-G)
SMART7 DEIMOS GX17E (PA71ES-G) z 1070
Acer Helios 300 i7-8750H/16GB/240+1000/Win10 GTX1060
Saelic Vidi G562 Z7HX03
ASUS ROG Strix SCAR GL703GM i7-8750H/16GB/240PCIe+1TB
Dell Inspiron G5 i7-8750H/16G/256+1000/Win10 GTX1060

Laptop miałby służyć głównie do gier, przy czym z nowszych chciałbym pograć tylko w Wieśka 3 i Kingdom Come, ale w dużej mierze grać w gry 5-letnie i starsze, stąd chęć na 144hz. Szukałem głównie laptopów z G-Sync bo z tego co rozumiem może bardzo pomóc z wyżej wymienionymi grami, zwłaszcza że będą chodzić na względnie niskich FPS.
Większość konfiguracji jakie przejrzałem to i7-8750h z GTX 1060, bo pierwsze porządne GTX 1070 są ponad moją półką cenową (chyba że ktoś używa i dobrze zaopiniuje Deimosa GX17E lub Saelica G562), procesor taki, bo od czasu do czasu renderuję filmy, ale jestem w stanie tutaj zmienić zdanie jeśli ktoś zna lepszą alternatywę.
Laptop nie musi być super mobilny, ale chciałbym być w stanie zanieść go na uczelnię i wykorzystać jako zeszyt, więc o ile ciężar mam gdzieś to ważne żeby mógł 2-3h pochodzić na baterii.

System będę miał z Microsoft Imagine, więc mogę na tym przyoszczędzić a liczba cali nie gra roli jeśli jest powyżej 15.

Póki co najbardziej mnie zainteresował Smart7 Deimos w wersjach zarówno GTX 1060 jak i 1070, z powodu jakości większości podzespołów i ceny, ale chętnie dowiedziałbym się jak to ze sobą współgra.

Olso, spotkałem się z koncepcją podłączania GPU przez Thunderbolta, ale nie wiem czy jest to opłacalne w powyższej sytuacji.
Laptopa będę kupował na początku października, ale nie widziałem zbyt wielu nadchodzących laptopów w tej półce cenowej więc zacząłem poszukiwania już teraz. Chyba że sugerujecie czekać na nową generację od nVidia, która ma wyjść podobno jesienią.

Sugestie?

Ankietka:
1. Student, facet, osoba prywatna.
2. Windows może być, nie musi, mam Imagine z uczelni
3. Waga nieistotna, preferowane 17'3, ale jeśli mieści dobrą kulturę pracy i chłodzenie w mniejszym to też jestem gotów się zastanowić.
4. Najlepiej mały ale szybki SSD koło 256GB,  na resztę mniej wymagających gier może być HDD, napęd DVD nieistotny
5. Budżet podany w temacie, mogę wyjść optymistycznie ze 300zł ponad niego, ale to absolutny max z ewentualnie dokupionym RAMem itd
5b. Laptop chciałbym żeby był długowieczny, nie pod względem grafiki, bo ona zawsze przemija, ale żeby przetrwał te 6-7 lat w miarę dobrym stanie.
5c. Zakup w okolicach późnej jesieni, więc nie wiem czy nie czekać na GTXy 11xx
6. Jakość nie musi być doskonała, ale nie znam się na tym aż tak, więc jeśli będzie przeszkadzała w chłodzeniu itd. to raczej średnio mi to pasuje. Bateria powinna wytrzymywać +-3h na pisaniu np. w Wordzie, nie musi więcej, ale ważne żeby był wtedy w miarę cichy.

7. Rozdzielczosć 1080+, preferowany IPS, ale dobry TN też da radę, ważne jest dla mnie by miał G-Sync + 120hz lub 144hz.

8. Głównie biurko, ale często będzie biurka zmieniał :v
9. Z kategorii podanych w przykładzie to raczej najwyższe wymagania, chociaż niekoniecznie ultra, mogą być wysokie + Kingdom Come też na w miarę wysokich

10. Często pakiet Office, rzadziej Sony Vegas Pro - raz na 2 tygodnie coś porenderować

11. Jedyne czego chyba nie wymieniłem to Thunderbolt 3, żeby kiedyś można było podłączyć mocniejsze eGPU
12. Do tej pory miałem z komunii fujitsu siemens amilo m1437g i lenovo g580 20150, więc żaden z wyższej półki i oba sprzed wielu lat. Nie mam niechęci do żadnego producenta, chociaż słyszałem sporo kiepskich opinii o graniu z HP, odstraszają mnie nieco ceny Hyperbooka, a najbardziej na razie zachęciła mnie oferta Xtreem
13. Wyżej
14. Chciałbym w bliskiej przyszłości dokupić HTC Vive i żeby chodził w miarę sprawnie.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano (edytowane)
Cytat

chciałbym być w stanie zanieść go na uczelnię i wykorzystać jako zeszyt

Max laptop 1,8kg do 14,x" bo więcej niż raz na uczelnie nie weźmiesz 17"

Cytat

spotkałem się z koncepcją podłączania GPU przez Thunderbolta

Nawet na Thunderbolt 3 jest spora strata wydajności, poszukaj na YT testów.

http://www.clevo.com.tw/clevo_prodetail.asp?id=1104&lang=en

Ja bym unikał 17" laptopów które ważą 3kg

Acer Helios 500 - 4kg

Jeśli ci się nie śpieszy poczekaj na MSI GT z GTX 1160, w sumie grafiki zaprezentują już we wrześniu, o laptopach jeszcze nic nie wiadomo.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Mój obecny laptop waży +- 3kg i nie mam problemu z noszeniem go na uczelnię, tylko się tnie i bateria nie wyrabia :v

Właśnie widziałem te testy, ale za 2-3 generacje może mi się Thunderbolt przydać.
GT to nie przypadkiem zabójcza cenowo seria?

Opublikowano

Tak jak napisał FxJ, jeśli Ci się nie spieszy to zaczekaj na nowe GTXy.

Na ten moment proponowałbym:

MSI GP73 Leopard

- GTX 1060 6GB

- Intel Core i7-8750H

- 32 GB RAM 2400 Mhz

- 1TB HDD + 128GB M.2 PCIe SSD

- bez systemu

- lekki