Thorwyn Opublikowano 30 Lipca 2018 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2018 (edytowane) Szukam laptopa (nie, nie stacjonarki) w półce cenowej do 7000zł. Póki co znalazłem kilka interesujących w tym: SMART7 DEIMOS GX17D (PA71EP6-G)SMART7 DEIMOS GX17E (PA71ES-G) z 1070Acer Helios 300 i7-8750H/16GB/240+1000/Win10 GTX1060Saelic Vidi G562 Z7HX03ASUS ROG Strix SCAR GL703GM i7-8750H/16GB/240PCIe+1TBDell Inspiron G5 i7-8750H/16G/256+1000/Win10 GTX1060 Laptop miałby służyć głównie do gier, przy czym z nowszych chciałbym pograć tylko w Wieśka 3 i Kingdom Come, ale w dużej mierze grać w gry 5-letnie i starsze, stąd chęć na 144hz. Szukałem głównie laptopów z G-Sync bo z tego co rozumiem może bardzo pomóc z wyżej wymienionymi grami, zwłaszcza że będą chodzić na względnie niskich FPS. Większość konfiguracji jakie przejrzałem to i7-8750h z GTX 1060, bo pierwsze porządne GTX 1070 są ponad moją półką cenową (chyba że ktoś używa i dobrze zaopiniuje Deimosa GX17E lub Saelica G562), procesor taki, bo od czasu do czasu renderuję filmy, ale jestem w stanie tutaj zmienić zdanie jeśli ktoś zna lepszą alternatywę. Laptop nie musi być super mobilny, ale chciałbym być w stanie zanieść go na uczelnię i wykorzystać jako zeszyt, więc o ile ciężar mam gdzieś to ważne żeby mógł 2-3h pochodzić na baterii. System będę miał z Microsoft Imagine, więc mogę na tym przyoszczędzić a liczba cali nie gra roli jeśli jest powyżej 15. Póki co najbardziej mnie zainteresował Smart7 Deimos w wersjach zarówno GTX 1060 jak i 1070, z powodu jakości większości podzespołów i ceny, ale chętnie dowiedziałbym się jak to ze sobą współgra. Olso, spotkałem się z koncepcją podłączania GPU przez Thunderbolta, ale nie wiem czy jest to opłacalne w powyższej sytuacji. Laptopa będę kupował na początku października, ale nie widziałem zbyt wielu nadchodzących laptopów w tej półce cenowej więc zacząłem poszukiwania już teraz. Chyba że sugerujecie czekać na nową generację od nVidia, która ma wyjść podobno jesienią. Sugestie? Ankietka: 1. Student, facet, osoba prywatna. 2. Windows może być, nie musi, mam Imagine z uczelni 3. Waga nieistotna, preferowane 17'3, ale jeśli mieści dobrą kulturę pracy i chłodzenie w mniejszym to też jestem gotów się zastanowić. 4. Najlepiej mały ale szybki SSD koło 256GB, na resztę mniej wymagających gier może być HDD, napęd DVD nieistotny 5. Budżet podany w temacie, mogę wyjść optymistycznie ze 300zł ponad niego, ale to absolutny max z ewentualnie dokupionym RAMem itd 5b. Laptop chciałbym żeby był długowieczny, nie pod względem grafiki, bo ona zawsze przemija, ale żeby przetrwał te 6-7 lat w miarę dobrym stanie. 5c. Zakup w okolicach późnej jesieni, więc nie wiem czy nie czekać na GTXy 11xx 6. Jakość nie musi być doskonała, ale nie znam się na tym aż tak, więc jeśli będzie przeszkadzała w chłodzeniu itd. to raczej średnio mi to pasuje. Bateria powinna wytrzymywać +-3h na pisaniu np. w Wordzie, nie musi więcej, ale ważne żeby był wtedy w miarę cichy. 7. Rozdzielczosć 1080+, preferowany IPS, ale dobry TN też da radę, ważne jest dla mnie by miał G-Sync + 120hz lub 144hz. 8. Głównie biurko, ale często będzie biurka zmieniał :v 9. Z kategorii podanych w przykładzie to raczej najwyższe wymagania, chociaż niekoniecznie ultra, mogą być wysokie + Kingdom Come też na w miarę wysokich 10. Często pakiet Office, rzadziej Sony Vegas Pro - raz na 2 tygodnie coś porenderować 11. Jedyne czego chyba nie wymieniłem to Thunderbolt 3, żeby kiedyś można było podłączyć mocniejsze eGPU 12. Do tej pory miałem z komunii fujitsu siemens amilo m1437g i lenovo g580 20150, więc żaden z wyższej półki i oba sprzed wielu lat. Nie mam niechęci do żadnego producenta, chociaż słyszałem sporo kiepskich opinii o graniu z HP, odstraszają mnie nieco ceny Hyperbooka, a najbardziej na razie zachęciła mnie oferta Xtreem 13. Wyżej 14. Chciałbym w bliskiej przyszłości dokupić HTC Vive i żeby chodził w miarę sprawnie. Edytowane 31 Lipca 2018 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 31 Lipca 2018 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2018 (edytowane) Cytat chciałbym być w stanie zanieść go na uczelnię i wykorzystać jako zeszyt Max laptop 1,8kg do 14,x" bo więcej niż raz na uczelnie nie weźmiesz 17" Cytat spotkałem się z koncepcją podłączania GPU przez Thunderbolta Nawet na Thunderbolt 3 jest spora strata wydajności, poszukaj na YT testów. http://www.clevo.com.tw/clevo_prodetail.asp?id=1104&lang=en Ja bym unikał 17" laptopów które ważą 3kg Acer Helios 500 - 4kg Jeśli ci się nie śpieszy poczekaj na MSI GT z GTX 1160, w sumie grafiki zaprezentują już we wrześniu, o laptopach jeszcze nic nie wiadomo. Edytowane 31 Lipca 2018 przez FxJ Cytuj
Thorwyn Opublikowano 31 Lipca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2018 Mój obecny laptop waży +- 3kg i nie mam problemu z noszeniem go na uczelnię, tylko się tnie i bateria nie wyrabia :v Właśnie widziałem te testy, ale za 2-3 generacje może mi się Thunderbolt przydać. GT to nie przypadkiem zabójcza cenowo seria? Cytuj
FxJ Opublikowano 31 Lipca 2018 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2018 Cytat Mój obecny laptop waży +- 3kg i nie mam problemu Chodziło mi o wydajność chłodzenia. MSI GT72VR i7-7700HQ/16GB/1TB/Win10X GTX1060 Zależy od konfiguracji, ale to flagowa seria więc tanie nie są. Cytuj
swiru Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Tak jak napisał FxJ, jeśli Ci się nie spieszy to zaczekaj na nowe GTXy. Na ten moment proponowałbym: MSI GP73 Leopard - GTX 1060 6GB - Intel Core i7-8750H - 32 GB RAM 2400 Mhz - 1TB HDD + 128GB M.2 PCIe SSD - bez systemu - lekki Cytuj
FxJ Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Ja bym się nie bawił teraz w zakup większej ilości RAM, nie przy cenach zawyżonych o ponad 50%. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi