Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

1) Student w wieku 20lat .
2) Laptop bez systemu .
3) Najlepiej 15,6” .
4) Wyposażone w dysk HDD na pliki oraz SSD na system .
5 a) Do wydania na Laptop mam 3600zł i jest to kwota maksymalna.
5 b) Komputer będzie do użytku w czasie studiów, będzie mi służył tak długo aż się zepsuje bądź do momentu w którym okaże się on dla mnie zbyt słaby. Nie jestem w posiadaniu innego sprzętu.
5 c) Nie śpieszy mi się z zakupem. Potrzebny system oraz inne dodatkowe oprogramowanie dostanę z uczelni jako student, więc laptop równie dobrze mogę zakupić dopiero w październiku.
6) Wykonanie idzie na drugi plan. W pierwszej kolejności chodzi głównie o wydajność.
7) Myślałem nad matową matrycą IPS z rozdzielczością FHD.
8} Głównie na biurku. Będzie on oczywiście podróżował w momentach gdy będę chciał zjechać w odwiedziny do domu.
9) Jestem przyzwyczajony do gry na niskich ustawieniach graficznych, ale chciałbym również posmakować wyższych. Na chwilę obecną gry to Fortnite, Fifa ( w przyszłości te nowsze również ), ETS lub        też ATS oraz Farming Simulator ( również przyszłe nowości ). Chciałbym też posmakować tych nowszych tytułów.
10) Z pewnością będę korzystać z programów do projektowania różnego rodzaju instalacji. Wykorzystywać będę program progeCAD. Bardzo prawdopodobne jest iż będę korzystał również z różnego              rodzaju programów do obróbki zdjęć.
11) Miło będzie posiadać podświetlaną klawiaturę oraz gniazdo do kabla ETHERNET ( port LAN )
12) Z pewnością odrzucę HP. Interesuje mnie oferta firm MSI, Lenovo, Acer, Asus.
13) Mam kilka swoich znalezionych ofert i zastanawiam się nad wyborem jednej z nich.

i5+1050

i5+1050Ti

i7+MX150

14) Szukam czegoś w dobrej cenie, ale z dobrą wydajnością, tak żeby nie przepłacić, nie podjąć głupiego wyboru.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano
Cytat

Wyposażone w dysk HDD na pliki oraz SSD na system 

Dyski SSD M.2 polecam kupować samodzielnie.

W tej cenie dostaniesz już Coffee Lake-H ?

MSI GV62 i5-8300H/8GB/1TB GTX1050 (GV62 8RC-017XPL)

Acer Aspire 7 i5-8300H/4G/1000+16/Win10 GTX1050 FHD + dokupić kość RAM 1x8GB

Acer Aspire 7 i5-8300H/8G/1000+16/Win10 GTX1050 FHD

Acer Aspire 7 i5-8300H/16G/1000+16/Win10 GTX1050 FHD

Acer Aspire 7 i5-8300H/4G/1000+16/Win10 GTX1050Ti FHD + dokupić kość RAM 1x8GB

Acer Aspire 7 i5-8300H/8G/1000+16/Win10 GTX1050Ti FHD

Te niestety maja w wersji z 8GB RAM 2x4GB.

test_grafiki_latopy.PNG

Opublikowano
Cytat

Jest duży przeskok wydajności pomiędzy tym a i5 i i7 które wymieniłem wyżej?

A obejrzałeś porównanie na tym filmiku na YT który podesłałem? Jeśli nie to masz dodatkowy do analizy.

https://www.notebookcheck.net/Intel-s-Core-i5-8300H-is-proving-to-be-a-decent-upgrade-over-last-year-s-Core-i5-7300HQ.306112.0.html

https://www.purepc.pl/felietony/dlaczego_dyski_ssd_z_m2_pcie_30_x4_i_nvme_to_przyszlosc

Zamiast kupić dysk NVMe już na przyszłość?

Plextor M9PeGN 256GB - 369zł i 5 lat gwarancji.

Opublikowano
29 minut temu, Tamagotchi napisał:

Podbij temat za 10 dni, może będzie już więcej informacji/testy o nowych HP Omen 15 2018.

Miałem już do czynienia z jednym HP. Wytrzymał bardzo długo i jest to ogromny plus, ale aktualizować sterowniki mogłem jedynie przez ich stronę, a po pewnym czasie przestali aktualizować je dla starszych modeli i można powiedzieć, że przez kolejne 2 lata pracowałem i grałem na komputerze bez aktualnych sterowników. Dlatego jestem raczej negatywnie nastawiony do marki HP.

Opublikowano
Dnia 30.07.2018 o 21:36, FxJ napisał:

A obejrzałeś porównanie na tym filmiku na YT który podesłałem? Jeśli nie to masz dodatkowy do analizy.

https://www.notebookcheck.net/Intel-s-Core-i5-8300H-is-proving-to-be-a-decent-upgrade-over-last-year-s-Core-i5-7300HQ.306112.0.html

A co myślisz o tych Laptopach z tą i5?
http://sklep.hyperbook.pl/laptop_customization.php?products_id=26431 (z Dyskiem HDD 1TB bez tego SSD) cena ~3700
albo druga opcja
http://sklep.hyperbook.pl/laptop_customization.php?products_id=26430 (również z HDD 1TB bez SSD) cena ~3500

Opublikowano

To są najtańsze kadłubki Clevo z przyklejonym znaczkiem polskiej firmy, za tyle samo masz Acery z dołożonym Intel Optane 16GB i mają serwis w PL a nie w Niemczech. Ewentualnie nowe HP Omen 2018 będą za jakieś 1-2 tygodnie.

Odpal sobie np. filmik Ziemniaka z serwisu.

Edit, w przedsprzedaży są też:

Lenovo Legion Y530-15 i5-8300H/8GB/1TB GTX1050

Lenovo Legion Y530-15 i5-8300H/8GB/1TB GTX1050Ti

Opublikowano
Dnia 4.08.2018 o 13:07, FxJ napisał:

To są najtańsze kadłubki Clevo z przyklejonym znaczkiem polskiej firmy, za tyle samo masz Acery z dołożonym Intel Optane 16GB i mają serwis w PL a nie w Niemczech. Ewentualnie nowe HP Omen 2018 będą za jakieś 1-2 tygodnie.

Czyli Hyperbook'a sobie odpuścić?
Miałem już do czynienia z jednym HP. Wytrzymał bardzo długo i jest to ogromny plus, ale aktualizować sterowniki mogłem jedynie przez ich stronę, a po pewnym czasie przestali aktualizować je dla starszych modeli i można powiedzieć, że przez kolejne 2 lata pracowałem i grałem na komputerze bez aktualnych sterowników. Dlatego jestem raczej negatywnie nastawiony do marki HP.

Opublikowano
Cytat

a po pewnym czasie przestali aktualizować je

Mogłeś pobrać np. darmowy DriverEasy przeskanować i zobaczyć czy są jakieś nowsze i wtedy pobrać sterowniki ręcznie do układu ze strony producenta np. Intela, Realteka itd.

np. https://downloadcenter.intel.com/

Cytat

Dlatego jestem raczej negatywnie nastawiony do marki HP.

Zazwyczaj jest dedykowany też program do aktualizacji sterowników 

• 2 tygodnie później...