Nightingale Opublikowano 26 Lipca 2018 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2018 Cześć, Przymierzam się do zakupu czegoś do salonu, a jestem kompletnie zielony w te klocki(obecny telewizor kupiony 8 lat temu ? ), więc potrzebuję Waszej pomocy. Telewizor ma mieć od 43'' do 50'' i zmieścić się do 2000, ew 2200 zł, jeżeli warto będzie faktycznie dopłacić. Nie musi mieć żadnych smart TV, bo i tak nikt by u nas z tego nie korzystał(ew. w przyszłości osobnego boxa dokupię). Jakichś mega genialnych kątów oglądania też nie musi mieć, bo w większości ogląda się u nas z kanapy, która jest na wprost - ew. lekko z boku. Telewizor ma stać na komodzie, jednak jeżeli w przyszłości byłaby możliwość zawieszenia, to byłoby bosko ? Jeżeli potrzeba jeszcze jakichś dodatkowych informacji, to chętnie udzielę. Z góry przepraszam za brak moich własnych propozycji, ale kompletnie nie mam pojęcia co jest, a co nie jest sensowne. Pozdr. ? Cytuj
Tamagotchi Opublikowano 26 Lipca 2018 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2018 (edytowane) Z matrycami VA (dobra czerń) Samsung UE50MU6172 z 2017 r. Samsung UE50NU7092 z 2018 r. Z matrycami IPS SONY KD-49XE7005 SONY KD-49XE7096 Edytowane 20 Marca 2019 przez FxJ 1 Cytuj
Nightingale Opublikowano 26 Lipca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2018 @Tamagotchi Tak w sumie, jak duża jest różnica w tym przedziale cenowym między IPS a VA podczas oglądania chociażby sportów i kina akcji? Jeżeli nie wiesz, to postaram się jakoś sam poszukać. Z tego, co czytałem, to jeżeli nie zależy mi aż tak bardzo na kątach widzenia, to lepiej wybrać VA, szczególnie podczas oglądania w nocy. Jeżeli masz jakąś ciekawą wiedzę jeszcze odnośnie wyboru, to byłbym wdzięczny, gdybyś się nią podzielił :D Cytuj
FxJ Opublikowano 26 Lipca 2018 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2018 Jeśli chcesz mieć lepszą czerń kosztem trochę kolorów to bierz VA, w tej cenie najlepiej brać Samsungi 2017. Cytat podczas oglądania chociażby sportów i kina akcji? Matryce 120Hz od 3500zł (takie sensowne). 1 Cytuj
Nightingale Opublikowano 26 Lipca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2018 (edytowane) To w takim razie zdecyduję się chyba na tego wcześniej podanego UE50MU6172 Chyba, że masz może coś też do polecenia @FxJ ? Edytowane 26 Lipca 2018 przez FxJ Cytuj
Nightingale Opublikowano 27 Lipca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2018 Sprawdziłem właśnie jak by wyglądał ten 50" i jest zdecydowanie za duży... Macie może do polecenia coś mniejszego np. 43"? Czy brać tego Samsunga po prostu nie 50", a 43"? Widełki cenowe nadal takie same, do 2000 zł, więc może teraz będzie więcej opcji Cytuj
Nightingale Opublikowano 27 Lipca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2018 I chyba to powinienem od razu wstawić, mój błąd 1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 20m22. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2m3. Ile osób zasiada przed telewizorem ?2/34. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Głównie na wprost, ew. bardzo lekko z boku, ale nie kompletnie bokiem5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ?Początkowo ma stać, jednak nie wiadomo, co przyniesie przyszłość(daleka)6. Jak słońce świeci w pokoju ? Z jednej strony, jednak praktycznie cały czas są zasłonięte żaluzje + firanki7. Jaki masz obecnie telewizor ? Stary JVC 30'' sprzed jakichś 8/9 lat8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Nie mam jakichś szczególnych wymagań9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ?HD, chyba, że w przyszłości sprawimy sobie Netlfix'a, czy coś w tym guście 10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ?Cały czas dekoder i od czasu do czasu laptop11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? Około 6/7h12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Nie znam się na tym, ale raczej matowa13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Mecze piłki nożnej i inne sporty; zwykłe seriale; od czasu do czasu jakieś kino akcji14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Raczej nie15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Nie16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Głownie wieczorami(17-23)17. Preferencje co do wielkości? Raczej 43''18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? Efekt smużenia19. Preferencje co do marki ? Brak20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? Do 2000zł Dodatkowa informacja, że nie mam żadnych zewnętrznych głośników, więc dźwięk będzie leciał z telewizora. Cytuj
FxJ Opublikowano 27 Lipca 2018 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2018 https://redcoon.pl/telewizory/telewizor-samsung-ue43nu7192u - 4K z 2018 - 2199zł https://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/sony-kdl-43we750.bhtml - HD z 2017 - 1849zł Coś w tym stylu Cytat 1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 20m2 Szkoda że będzie na dłuższych bokach ustawiony ? 1 Cytuj
entry Opublikowano 30 Lipca 2018 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2018 Matowych matryc już nie ma od dawna. Przejrzyj może jeszcze Philipsy i inne marki. Ja bawiłem się Android TV to całkiem fajna sprawa jest. 1 Cytuj
Nightingale Opublikowano 31 Lipca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2018 (edytowane) Już kupiony Samsung UE43MU6172, więc dziękuję wszystkim za porady ? Edytowane 30 Października 2018 przez FxJ Cytuj
entry Opublikowano 30 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2018 Spoko, niech Ci służy jak najdłużej. ? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi