Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1) M, studia informatyczne

2) Licencję będę miał z uczelni, więc nie musi być

3) Do 15,6"

4) Dobrze by było gdyby miał SSD + HDD, ale jeśli będzie z tym duży problem, to mogę kupić zewnętrzny dysk, a w laptopie sam SSD. Kompletnie mi nie zależy na napędzie DVD

5 a) Nie chcę wydać więcej niż 3500 zł, ale nie jest to nieprzekraczalna bariera. Może być coś używanego, choć chciałbym mieć jednak te 24 miesiące gwarancji...

5 b) Jak najdłużej. Sprzedaję komputer stacjonarny i laptop będzie jedynym sprzętem komputerowym jaki będę miał.

5 c) Chciałbym mieć laptopa do końca tego miesiąca 

6) Wiadomo, fajnie by było, gdyby laptop był dobrze wykonany, (nie same plastiki) ale długość pracy na baterii też jest dla mnie ważna. Szukam czegoś co pogodzi i to, i to.

7) Najlepiej by było minimum FULL HD, IPS, matowy

8} Uczelnia, mieszkanie. Tylko w Polsce

9) Średnie wymagania - rzadko, bo rzadko, ale chciałbym móc pograć w gry typu Overwatch, CS:GO

10) Różne IDE, generalnie myślę, że trochę tych programów będzie

11) Złącze RJ-45 (LAN), fajnie by było gdyby była możliwość włączenia podświetlenia klawiatury, ale to chyba standard.

12) To będzie mój pierwszy laptop

13) Właśnie jak już znalazłem coś, co wydawało mi się interesujące, to nie miało to wejścia LAN, a jest to dla mnie ważne. Nie chcę nosić jakiegoś adaptera, bo to by był tylko problem.

14) Jakoś przemawiają do mnie procesory Intela Kaby Lake R. Słyszałem, że są to jednostki bardziej energooszczędne, a w razie czego tak czy siak dają radę, a nie wydaje mi się żebym cały czas wyciskał z procesora ile się da. Raczej takie sytuacje będą rzadkie. Chciałbym, aby grafika była dedykowana, żeby w razie czego można było w coś zagrać. Chciałbym, żeby RAMu było minimum 8GB, najlepiej z możliwością rozbudowy w późniejszym czasie.

Nie wiem, czy nie mam zbyt wysokich wymagań. Mam nadzieję, że jednak coś się znajdzie. Z góry dziękuję ?

Opublikowano

Ahh. Nie wspomniałem, ale chciałbym coś, co nie wygląda w ten sposób. Nie szukam sprzętu "gamingowego". 

Nie byłby lepszy procesor i5-8250U/i8-8550U? Zważając na to, że zależy mi jednak na pracy na baterii, a często komputer będzie mało obciążony?

Opublikowano
Cytat

Sprzedaję komputer stacjonarny i laptop będzie jedynym sprzętem komputerowym jaki będę miał.

Wywnioskowałem że jednak zależy ci bardziej na wydajności.

Acer Swift 3 i5-8250U/8GB/1000+16GB/Win10 FHD (NX.H1SEP.004) - te z matrycami matowymi, najlepiej z 16GB RAM

Dell Vostro 5471 i5-8250U/8GB/120+1000/10Pro FHD FPR - biznesowe Delle z 3 letniągwarancją
ASUS VivoBook 15 R504ZA Ryzen 7/8GB/1TB/Win10 (R504ZA-BQ066T) - nowe wreszcie się pojawiają z Ryzenami, niestety 4GB RAM wlutowane + jeden slot

ASUS VivoBook S15 S510UN-8 i5-8250U/8GB/1TB MX150 (S510UN-BQ178) + dołożyć dysk SSD M.2 i z czasem kolejną kość RAM (jak stanieją)

S510UN i R504ZA sobie dadzą jeszcze radę z grami.

Opublikowano

Orientujesz się jeszcze może jak to jest z baterią w tym VivoVooku S15 S510UN? Czy w razie jak bateria straci mocno na wydajności to można ją wymienić odpłatnie w serwisie na oryginalna? I jaki to jest koszt na oko?

Lepiej wziąć 8GB RAM i samemu później rozbudować, czy od razu 16? Z tego co patrzę, przynajmniej na tą chwilę wychodzi trochę taniej kupując po prostu 16GB

Opublikowano

Bateria ma 42Wh

Cytat

Czy w razie jak bateria straci mocno na wydajności to można ją wymienić odpłatnie w serwisie na oryginalna?

Nie musisz z tym jechać do serwisu, jak po kilku latach się zużyje możesz samodzielnie ją wymienić.

Cytat

Lepiej wziąć 8GB RAM i samemu później rozbudować, czy od razu 16?

Ceny RAM-uu są teraz bardzo wysokie, więc to od ciebie zależy taniej kupisz dysk SSD i to bym sugerował.

Opublikowano

A z włączonym WiFi czy bez, z przejaśnionym ekranem i wł. podświetleniem klawiatury, z aktywnymi głośnikami coś odtwarzającymi, podczas grania.

Nie do przewidzenia, zależnie od obciążenia od 1 godziny podczas grania do 6 godz podczas przeglądania internetu. Przy średnim obciążeniu 3-4 godz.

https://www.rapidtables.com/calc/electric/wh-to-mah-calculator.html

https://www.rapidtables.com/calc/electric/mah-to-wh-calculator.html

Bardziej patrz na Wh niż mAh ? 

Opublikowano

Czyli jednak ta bateria nie jest za mocna. W recenzjach jedni mówią/piszą, że bateria taka sobie, drudzy, że słabiutko.

Szkoda, bo pod względem specyfikacji i wyglądu bardzo mi pasuje ten laptop. Miałbyś może coś o podobnej specyfikacji, z lepszą baterią? Czy raczej nie znajdę nic takiego?

Opublikowano
Cytat

Czyli jednak ta bateria nie jest za mocna.

Ale procesor niskonapięciowy i MX150 najbardziej energooszczędna grafika jaka istnieje. Ktoś tu się za bardzo czepia.

Inspiron 5579 ma np. taką samą

Aspire 5 (A515-51G) ma 48Wh

ThinkPad E580 45Wh

Dopiero w biznesowych Latitude i ProBookach masz ponad 50Wh

Opublikowano (edytowane)

Kupiłem tego Vivobooka s510un, ale WiFi działa tragicznie. Korzystam z laptopa w pomieszczeniu, które jest dokładnie piętro poniżej pokoju z routerem i non stop laptop traci połączenie, a jak je złapie, to jest jedna kreska (zasięgu). Na wszystkich telefonach w domu z WiFi nie ma żadnych problemów, na laptopie który ma juz z 6-7 lat też WiFi hula bez żadnych problemów (w tym samym pomieszczeniu). Oczywiście sterowniki są zainstalowane...

Oprócz tego pisanie na tej klawiaturze jest dla mnie strasznie niewygodne.

Myślę więc, że zwrócę tego laptopa, a zamiast niego kupię coś innego. 

Zastanawiam się, czy coś takiego Lenovo ThinkPad E580 i5-8250U/8GB/1000/Win10P bez grafiki dedykowanej pociągnie jakieś cs;go/overwatch na najnizszych ustawieniach? Nie jestem typem gracza, jednak raz na kilka tygodni może bym w coś pograł

A moze coś takiego? Dell Inspiron 5570 i5-8250U/16G/1000/Win10 R530 FHD tylko tu zaś nagrywarka zajmuje niepotrzebnie miejsce (najpewniej nigdy bym jej nie użył).

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Masz router z Dual Band? A sprawdzałeś firmware do routera?

http://www.intel.com/content/www/us/en/support/detect.html - możesz odpalić to do intela znajdzie najnowsze.

Cytat

bez grafiki dedykowanej pociągnie jakieś cs;go/overwatch na najnizszych ustawieniach?

https://www.google.pl/search?tbm=vid&ei=RJhXW6rTBoqhsAG-_LOgAQ&q="UHD+Graphics+620"

Odpalić to się da i to prawi wszystko na minimalnych, mniej wymagające na średnich. Zresztą wyłącz dedykowaną i sam sobie sprawdź.

Acer Aspire 7 i5-8300H/8G/1000+16/Win10 GTX1050 FHD

Lenovo Thinkpad L580 i5-8250U/8GB/1000/Win10P FHD - dopiero od serii L są dobre

Opublikowano

Mógłbyś opisać trochę bardziej swoje krótkie przygody z Vivobookiem S15? Jakie wrażenie odniósł na Tobie oprócz tego gubiacego sygnału wifi?

Sam szukam laptopa w tym przedziale cenowym, sprawdź jeszcze Huawei Matebooka z serii D

Opublikowano

Generalnie laptop jest super wykonany i kompaktowy, to są największe zalety tego sprzętu. Niestety klawiatura jest dosyć specyficzna, przynajmniej tak mi się wydaje po przesiadce z klawiatury mechanicznej na niebieskich przełącznikach. Nie czuję jakby tych klawiszy. Są jakieś takie mało wyczuwalne. a ich klik jest nijaki. Byłem w sklepie poklikać trochę na klawiaturze acera aspire 5 i tam ta klawiatura jest wygodniejsza w użyciu, a pisanie całkiem przyjemne. Co jak co, ale klawiatura musi być dobra, żeby z laptopa się dobrze korzystało, szczególnie jeśli chodzi o programowanie. 

Ekran jest całkiem fajny, chociaż też jest mi ciężko go ocenić. Nie mam porównania z niczym innym. 

Głośniki są takie sobie.

No ten Huawei to wydaje się bardzo podobny do tego asusa. Chyba pójdę jednak w stronę Aspire 5

Opublikowano

Myślałem o tym, ale to zaś jest 2,4 kg + podejrzewam znacznie krótszy czas pracy na baterii przez ten procesor. Nie uważam też siebie za gracza, czy jakiegoś profesjonalistę, któremu trzeba tak wydajny procesor. Dodatkowo tu trzeba dokupić SSD, więc wychodzi koło 4000. 

W raty nie będę się bawił.

Opublikowano

Przynajmniej na start jest w zestawie Intel Optane 16GB.

Cytat

krótszy czas pracy na baterii przez ten procesor

Można ręcznie obniżyć maksymalną wydajność nawet w planie zasilania systemu.