Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1. Laptop dla programisty, 20 lat

2. Laptop może być be systemu, głownie używam Windowsa ale dobrze by było gdyby dało się uruchomić również Linuxa.

3. Bez różnicy jeśli dostanę lepszego wydajnościowo, ale dobrze by było gdyby miał nie mniej niż 14 cali.

4. SSD, jeżeli różnica w cenie będzie znaczna może być z HDD, a SSD dokupię.

5. a) Max 4000zł.

b) 4-5 lat. Aktualnie użytkuję lenovo y580 z i5 i 4gb ramu ale nie daje już rady przy włączonej przeglądarce i IDE strasznie muli, nie mówiąc już o włączaniu większej ilości IDE

c) Zamierzam kupić końcem września początkiem październiku, jeśli pojawią się te nowe procesory 8gen z H i ceny spadną to mogę poczekać do listopada ewentualnie.

6. Najważniejsza wydajność ale nie ukrywam, że chciałbym coś z serii biznesowych, coś jak Thinkpad albo odpowiednik u Della.

7. Matryca matowa, IPS z rozdzielczością FHD, możliwa praca na zewnętrznym monitorze więc musi mieć przynajmniej HDMI

8. Dom, biurko, łóżko, studia, praca

9. niskie wymagania, może mieć zintegrowaną kartę, nie ma to znaczenia bo jeśli gram to w bardzo stare gry typu Twierdza Krzyżowiec.

10. Najważniejsze dla mnie jest IntelliJ, Android Studio, Docker VMWare . Zastosowanie profesjonalne, chciałbym uruchamiać po kilka dużych projektów w Javie, Springu w IntelliJ i żeby to płynnie działało z np. włączoną przeglądarką z kilkoma kartami. Emulowanie urządzeń mobilnych jest też ważne bo czasami zajmuje się Androidem i chciałbym, żeby to działało również bez żadnych problemów. Na aktualnym laptopie niestety nie jest to możliwe.

11. Dobrej jakości klawiatura.

12. Najlepiej gdyby był to lenovo, dell ale nie zrażam się do innych marek, no może oprócz jakichś firm no-name.

13. Dopiero zacząłem się rozglądać i w oko wpadł mi na razie tylko Lenovo L580, ale nigdzie nie mogę znaleźć wersji z i7, a nie wiem czy ten i5 nada się do moich zastosowań. 

14. Opłaca się czekać trochę więcej czasu na kupno laptopa? Czytałem o tych procesorach nowej generacji, ale nie wiem czy do końca roku dostałbym coś Intella z serii H w cenie do 4000 zł. Nie mam nic również do AMD ale moja wiedza na temat ich procesorów, stosowanych w laptopach jest bardzo mała i nie za często widzę jakiś procesor AMD w laptopach.

Opublikowano
Cytat

jeśli pojawią się te nowe procesory 8gen z H i ceny spadną to mogę poczekać do listopada ewentualnie.

Pojawią się jeszcze Legiony Lenovo i Omeny HP, kilka modeli od MSI (PS42 8RX) a co do procesorów to prędzej Ryzeny H.

MSI GF63 i5-8300H/8GB/1TB GTX1050Ti IPS (GF63 8RD-013XPL) - dziś się np. pojawiły.

https://www.nieidealny.pl/forum/topic/338-lista-procesorów-mobilnych-intel/

Cytat

Nie mam nic również do AMD ale moja wiedza na temat ich procesorów, stosowanych w laptopach jest bardzo mała i nie za często widzę jakiś procesor AMD w laptopach.

https://www.purepc.pl/notebooki/lenovo_thinkpad_z_ryzen_mobile_wchodza_w_koncu_do_sprzedazy

Dopiero powoli trafiają do sprzedaży.

Lenovo Thinkpad L580 i5-8250U/16GB/256/Win10P FHD - jeszcze są sensowne.

A z kosnumenckich

Acer Aspire 7 i5-8300H/16G/1000+16/Win10 GTX1050 FHD - wersje z 8GB RAM maja 2x4GB więc rozbudowa do 16GB fatalna

Dell Inspiron G5 i5-8300H/8GB/128+1000/Win10 GTX1050Ti

• reaction_title_1 1
Opublikowano (edytowane)

Dzięki, te MSI są piękne, szczególnie ten PS42 i wydajnościowo też super, przy tym lekka waga i całe z aluminium, ten l580 słabo przy nich wypada. Acer Aspire odpada, jak mówisz, że 2x4gb ram bo raczej na pewno będzie rozbudowa do 16gb ram albo więcej. Poczytałem o tych Ryzenach ale wydajnościowo to wychodzi na to, że ten najlepszy procesor od AMD może się równać z i5 serią H. Dell Inspiron G5, podzespoły super ale straszny kloc, prawie 3kg wagi. Raczej zdecyduje się na te MSI.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano (edytowane)
Cytat

, przy tym lekka waga i całe z aluminium, ten l580 słabo przy nich wypada

Nie powiedział bym, nie każdy jest zwolennikiem aluminium i pocących się na nim dłoni, mam pilot np. z obudową z aluminium i naprawdę go nienawidzę i chyba rozbiorę i dam bratu do polakierowania ? A wracając do najważniejszego - klawiatura.

Cytat

Dell Inspiron G5, podzespoły super ale straszny kloc, prawie 3kg wagi

Wiesz są w tej serii montowane procesory i7 + 1060 nawet więc trochę muszą ważyć.

Cytat

Raczej zdecyduje się na te MSI.

Na model z serii Prestige raczej jeszcze sobie poczekasz.

ASUS VivoBook Pro 15 N580VD - za jakiś czas powinny się już pojawiać z procesorami Coffee Lake-H.

Edytowane przez FxJ
  • reaction_title_1 1
Opublikowano
Cytat

Lenovo Ideapad 320-15 i5-8250U/20GB/256/DVD-RW

Lenovo Ideapad 320-15 i7-8550U/20GB/256 MX150

Unikaj tych serii, to straszna tandeta, najtańsze laptopy z tą konstrukcja zaczynają się od 1100zł

Cytat

nigdzie nie mogę znaleźć wersji z i7, a nie wiem czy ten i5 nada się do moich zastosowań.

Nie ma co przepłacać za i7 U już lepiej dokładać do procesorów Coffee Lake-H

S510UN lub L580 były by ok ale lepiej kup Thinkpada skoro będziesz klepać na nim kod.

• reaction_title_1 1