Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

1) 20 lat, przyszły student kierunku inf
2) Obojętnie, bez systemu może być
3) 15,6" będzie ok, w planach jest dokupienie dodatkowe monitora w przyszłości
4) HDD + wolny slot/ HDD 1TB +SDD >128, tutaj w sumie chętnie posłucham kogoś rad jak wygląda sprawa z dyskami, bo nwm czy 128 gb starcza (dodatkowy ssd)
5) 3500-4000 ewentualne 200 zł mogę dorzucić jak trafi się coś wartego uwagi, choć wolałbym coś w tych widełkach a ewentualne dodatkowe pln wsadzić w ram/ssd. Raczej obojętne mi zestawy może być sam lapek.
5b) Tak około 3 lata lekko myślę, ewentualna rozbudowa w przyszłości wchodzi w grę, będzie to jedyny komputer, aktualnie korzystam z lapka siostry, ale wrze/paź się wyprowadza i wtedy chciałbym mieć już swojego bez 'przestoju' 
5c) Liczę, że będę miał pewniaka przed końcem lipca no chyba że coś w tych wymaganiach ma wyjść to mogę do sierpnia przetrzymać 
6) Lapek będzie w domu może czasem na uczelnie z nim zajrzę, ale nie jest ważne by był jakis super mobilny piszę to raczej pod kątem aluminiowej obudowy - lenovo siostry sie rozpadł przy zwykłym przenoszeniu z pokoju do pokoju więc wole sie zabezpieczyć ? 
7) Nie znam się na tym kompletnie wiem tyle, że matowe są praktyczniejsze, później planuje zakup dodatkowego/ych monitora/ów - mam biurko pod dwa przystosowane, zdam się na rady innych ? 
8} Głównie w domu
9) Wiedźmin 3, LOL, CS Go, fortnite, fifa 18
-średnie/wysokie 
10) Nauka programowania więc Visual Studio, Eclipse, CodeBlocks
11)aluminiowa obudowa-nie jest to konieczność, ale jednka mam nieprzyjemne doświadczenia po lenovo ?, podświetlana klawiatura będzie na plus na pewno ale bez też ok
12) Nie lenovo ? kolor czarny będzie przyjemny, 
13)

ASUS VivoBook Pro 15 N580VD i5-7300HQ/16GB/256SSD+1TB - niedostępny, ale ciekawy tylko nie wiem czy w związku z tym, ze ma starczyć na dłuższy czas maksymalne 16 gb ramu mi wystarczy wolałbym chyba jednak te max 32 jako zabezpieczenie ?
ASUS VivoBook Pro 15 N580VD i5-7300/16GB/256+1TB - już niedostępny, prawie idealnie, bo 32gb , tylko że 2 zamiast 4 gb w grafice(jakaś opinia jak to się ma do stanu rzeczywistego mile widzania ?
Wpadła mi w oko ta rodzina vivobooków tylko dziwnie to pokombinowane np z tym ramem i pamiecia grafiki. 
14) Preferuję coś z 16 gb ramu w przyszłości do rozbudowy na 32, jeżeli będzie coś w dolnych widełkach to może być te 8gb i jakiś ram polecony od razu żeby dokupić, z dodatkowym ssd tak samo moze być bez, ale z wolnym slotem w dolnych widełkach cenowych ?

Edytowane przez FxJ
Opublikowano
Cytat

bo nwm czy 128 gb starcza (dodatkowy ssd)

Zależy oczywiście co chcesz trzymać, system ,wszystkie progrtamy i dokumenty bez problemu się zmieszczą ale jakaś wirtualna maszyna bądź jakieś gry to już radzę brać większy.

Cytat

Preferuję coś z 16 gb ramu w przyszłości do rozbudowy na 32

Ceny pamięci RAM są aktualnie kosmiczne, żeby laptop pozwalał na rozbudowę do 32GB (4x8) musiał by mieć cztery sloty a te mają tylko drogie modele klasy DTR.

Cytat

Wpadła mi w oko ta rodzina vivobooków tylko dziwnie to pokombinowane np z tym ramem i pamiecia grafiki. 

Teraz to już trzeba czekać na ich odświeżoną wersję z procesorami Coffee Lake-H

Procesory Coffee Lake-H i5-8300H / i5-8400H są wydajniejsze od i7-7700HQ (niewiele ale zawsze na plus).

Cytat

średnie/wysokie

No to sam musisz przemyśleć czy GTX 1050 czy 1050Ti która jest lepsza o ok. 30-35% zależnie od gry.

Acer Aspire 7 i5-8300H/16G/1000+16/Win10 GTX1050 FHD

Acer Aspire 7 i5-8300H/8G/1000+16/Win10 GTX1050Ti FHD - Ti

Ale one są wyłącznie sprzedawane z systemem tak jak Dell-e.

MSI GV62 i7-7700HQ/16GB/1TB GTX1050

MSI GP62M i7-7700HQ/8GB/1TB GTX1050Ti - znacznie lepsza seria.

Dell Inspiron G5 i5-8300H/8GB/128+1000/Win10 GTX1050Ti - następca 7577 z Thunderbolt 3.

Opublikowano
22 godziny temu, FxJ napisał:

Zależy oczywiście co chcesz trzymać, system ,wszystkie progrtamy i dokumenty bez problemu się zmieszczą ale jakaś wirtualna maszyna bądź jakieś gry to już radzę brać większy.

W takim razie 128 myślę spokojnie wystarczy.

21 godzin temu, FxJ napisał:

Teraz to już trzeba czekać na ich odświeżoną wersję z procesorami Coffee Lake-H

Procesory Coffee Lake-H i5-8300H / i5-8400H są wydajniejsze od i7-7700HQ (niewiele ale zawsze na plus).

Wiadomo może kiedy pojawią się w takim razie na rynku i +/- jaka będzie cena za takiego vivobooka z gtx1050Ti o ile się pojawi?

Ten MSI z serii GP oraz Acer z Ti wydają się ciekawą opcją choć wersja 16gb bez ssd lekko wykracza poza ramy więc i tak musiałbym poczekać, plus system jest mi zbędny, a ten Dell do mnie nie przemawia jakoś. Doczytałem gdzieś jeszcze, że ten MSI dość głośno działa przez cooler boost(?), a sam układ klawiatury jest dość specyficzny i niewygodny co ciężko zauważyć na pierwszy rzut oka. Więc jeśli są jeszcze jakieś propozycje to chętnie je rozpatrzę.

Opublikowano
Cytat

Wiadomo może kiedy pojawią się w takim razie na rynku i +/- jaka będzie cena za takiego vivobooka z gtx1050Ti o ile się pojawi?

Nie i raczej nie będą jakoś mocno o nich informować bo tu na pewno zajdzie tylko zmiana procesorów.

Cytat

choć wersja 16gb bez ssd lekko wykracza poza ramy

Ceny kości RAM w 2018 r. to w ogóle całkowita paranoja.

Cytat

że ten MSI dość głośno działa przez cooler boost(?)

Zwiększenie ilości RPM wentylatora powoduje zwiększenie hałasu.

Cytat

a sam układ klawiatury jest dość specyficzny

Tak jak w każdym modelu, każdy ma w zasadzie własny układ, od wielkości strzałek po zintegrowanym przycisku power czasem bezpośrednio w klawiaturę.

Jeszcze HP nie pokazało swoich Omenów na 2018 r.