Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Aktualnie posiadam:

Obudowa: Silentium PC (za 200zł taka większa i pojemna, bodajże Gladiatus) - ona zostaje i nie potrzebuje.

Zasilacz: Antec 500Wat - też raczej zostaje, daje rade.

Procesor: Starej generacji Quad duo (4 rdzeniowy 2,93Hz)

Chłodzenie procesora: Silentium PC Spartan 2 PRO - zostaje jest mega

RAM*: 2x2Gb (Bodajże 466Hz lub 800Hz)

Płyta główna: Stara jak RAM i procesor, czyli gdzieś od 2009r. nie da się nic podkręcić od Gigabyte.

Grafika: GTX 950 od Gigabyte Gaming Edition (najwydajniejsza 950) - Bardzo mocno podkręcona fabrycznie, na biedę by mogła zostać i bym kupił nową jakby wyszła nowa generacja, ponieważ się sprawdza i na nowej płycie można jeszcze trochę podkręcić.

Dysk twardy: Seagate 1TB - na razie wystarczy

*Posiadam jeszcze RAM DDR3 2x4 Gb 1600Hz po używanym zestawie z AMD, który siadł po 3 miesiącach od kupna.

Mój budżet jest mocno ruchomy, ponieważ wezmę na raty, ale fajnie byłoby się zamknąć tak w 2 500zł lub z kartą graficzną GTX 1070ti w 5 000zł

Mogę wszystko zamontować samodzielnie, bez żadnego problemu ;) Komputer w 90% do gier FHD na ultra :P

Nie musi być cichy, i tak jest na podłodze, ma być wydajny.

Więc na 100% wymiana płyty głównej, procesora oraz RAM.

Myślałem coś z DDR3 lub DDR4 płytę główną, którą można lekko podkręcać (słabo się też na tym znam).

Procesor nowszej generacji, na pewno 4 rdzenie, myślałem o jakieś bardzo wydajnej i5 lub i7. Ryzen średnio do mnie przemawia, głównie chodzi mi o gry, nie potrzebuję wielu procesów na raz.

Płyta jak i RAM oraz procesor ma posłużyć bardzo długo i jedyne co bym wymienił to karta graficzna, na coś pokroju 1070ti -dlatego nic słabszego co ograniczy taką kartę w przyszłości.

Budżet 2500-3000zł

W fajnym zestawie mogę kupić jeszcze GTX 1070ti jak będzie opłacalne i zmieści się do kwoty 5000zł

Zestaw nie musi mega wyglądać, nie musi się świecić, nie musi być mega cichy. Ma być wydajny i możliwy do podkręcania.

To wszystko z mojej strony :) Czekam na propozycje.

Opublikowano
Cytat

Zasilacz: Antec 500Wat - też raczej zostaje, daje rade.

To był zły wybór, jak chcesz mniej więcej wiedzieć dlaczego - https://youtu.be/nOHAqHKFVbQ

Procesor Intel Core i5-8400, 2.80GHz, 9MB - 6 rdzeni słabszych nie warto

Płyta główna MSI B360M BAZOOKA

Pamięć GoodRam IRDM DDR4. 8GB, 3000MHz, CL16 - ceny wiadomo koszmar, więc albo 1x8GB plus okupić kolejną albo 2x8GB i płacić jak za zboże

Zasilacz SeaSonic 600W (S12II-620) - lub lepszy

Dysk SSD GoodRam IRDM Pro 240GB SATA3 - konieczność wręcz

= 2817,74 zł

• reaction_title_1 1
Opublikowano
12 minut temu, FxJ napisał:

To był zły wybór, jak chcesz mniej więcej wiedzieć dlaczego - https://youtu.be/nOHAqHKFVbQ

Oj tam, kupiłem z 2 lata temu do GTX 950 za 100 zł (używany jak i karta ale była na gwarancji) ?

Ale nie jest z czarnej listy.

17 minut temu, FxJ napisał:

Procesor Intel Core i5-8400, 2.80GHz, 9MB - 6 rdzeni słabszych nie warto

Płyta główna MSI B360M BAZOOKA

Pamięć GoodRam IRDM DDR4. 8GB, 3000MHz, CL16 - ceny wiadomo koszmar, więc albo 1x8GB plus okupić kolejną albo 2x8GB i płacić jak za zboże

Zasilacz SeaSonic 600W (S12II-620) - lub lepszy

Dysk SSD GoodRam IRDM Pro 240GB SATA3 - konieczność wręcz

= 2817,74 zł

Procesor nie lepiej jakiś 4 rdzeniowy 8 wątków i7?

Taka tania płyta z DDR4 ogarnie?

RAM masz rację lepiej poczekać

SSD sam nie wiem, drogie to ? 

Opublikowano
Cytat

Procesor nie lepiej jakiś 4 rdzeniowy 8 wątków i7?

Jak ma być przyszłościowy jak jeszcze w tym roku intel wypuszcza 8 rdzeniowe.

Cytat

Taka tania płyta z DDR4 ogarnie?

https://en.wikipedia.org/wiki/LGA_1151#Coffee_Lake_chipsets_(300_series)

Jak chcesz podkręcać to musiałbyś kupić procesor z końcówką "K" i płytę z chipsetem Z370 / Z390.

Cytat

SSD sam nie wiem, drogie to

Grasz w PUBG? Jeśli tak to nie ma zmiłuj ?

Opublikowano
13 minut temu, FxJ napisał:

Jak ma być przyszłościowy jak jeszcze w tym roku intel wypuszcza 8 rdzeniowe.

A no to te 6 będzie ok. A ten tryb turbo sam się włącza? Ponieważ tam pisze do 4,0 ?

A co do podkręcania, to pewnie trzeba doinwestować kolejne 500-600 zł, to chyba nie warte, szczególnie, że nawet nie za bardzo umiem.

Nie gram w PUBG ani Fortnight ? Raczej Lol, Euro Truck, Tomb Raider, Wiedźmin 3 i GTA V (w te 3 ostatnie właśnie czekam na nowy sprzęt by na ultra i z modami w FHD ^^)

Opublikowano (edytowane)

I myślę, czy by już zaraz nie kupić grafiki i tutaj znalazłem takie fajne cenowo:

(Palit odpada, brzydki, i te karty są tańsze)

Asus GeForce GTX 1070 Ti Cerberus Advanced Edition 8GB GDDR5 (CERBERUS-GTX1070TI-A8G)

Gigabyte GeForce GTX 1070 Ti Gaming 8GB GDDR5 (GV-N107TGAMING-8GD)

Różnią się czymś jeszcze te karty oprócz ceny i, że Asus jest trochę bardziej podkręcony i mniejszy? ? 

Oraz dysk SSD Kingston jest tańszy od GoodRam o 30 zł

To moja konfiguracja, trochę pozmieniałem. Ale wydaje mi się ok ?

https://www.morele.net/komputery/podzespoly-komputerowe/procesory-45/?konfigurator=konfigurator-zestawu-komputerowego&configId=322777

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

https://www.cpubenchmark.net/compare/AMD-Ryzen-5-2600-vs-Intel-i5-8400/3243vs3097

Jeśli chodzi o gry to bardziej Intel a do pracy śmiało AMD.

Cytat

Oraz dysk SSD Kingston jest tańszy od GoodRam o 30 zł

Ten Kingston wo jedno wielkie gówno, Goodram to Polska marka i na kościach MLC, ten model Kingstona może się schować.

Co do grafiki:

Gigabyte GeForce GTX 1070 Ti Gaming 8GB GDDR5 (GV-N107TGAMING-8GD)

Palit GeForce GTX 1070 Ti Jetstream 8GB GDDR5 (NE5107T015P2-1041J)

Intel Core i5-8600K - to takiej płyty to już kupowanie innego procesora niż "K" nie ma żadnego sensu.

http://forum.benchmark.pl/blog/9/entry-14-sprawność-zasilaczy/

Mógłbyś tego SeaSonica zostawić.

Opublikowano

Jednak intel i5 8400 zostaje, do i5-8600k oglądałem różnice cenową i wydajność. Kompletnie nieopłacalne dla 10-15 FPS max przy 1070ti, która i tak nie potrzebuje takiego procesora.

Myślałem na tym Gigabyte, bardziej mi się widzi z wyglądu oraz chłodzenie, jest mocniej podkręcony oraz lepiej wygląda. Ale na Asus Cerberus jest promocja i jest tańszy o ponad 100zł od Gigabyte i ma lepsze taktowania.

Dlaczego z zasilaczem? Seasonic ma może 600W ale 80 plus bronze, a Silentium PC 550W ale 80 plus gold ? Więc chyba wychodzi na to samo, a Silentium PC bardziej żywotny.

Opublikowano

A płyta główna jest tylko o 100zł droższa i obsługuje szybsze pamięci RAM, jest nowsza oraz można podkręcać (wiem, że ten procesor i5 8400 się nie nadaje na to, ale w przyszłości). Zawsze też można podkręcić grafikę kiedyś ? Czy nie warto dopłacać?

I zmienię na Good RAM ^^ SSD

Opublikowano

I skoro płyta główna ma 4 wejścia na RAM. To nie lepiej kupić 2x4Gb? Ponieważ nie wierzę, że zapełnię wszystkie 4. A jak już to więcej niż 16Gb RAM chyba nie będę potrzebować. Czy lepiej teraz ta 1 kość DDR4 3000Hz i następną jak będzie taniej?

Opublikowano
Cytat

Kompletnie nieopłacalne dla 10-15 FPS

Jeśli nie grasz w 144Hz z G-sync na 1440p to może i nie, dla reszty i owszem.

Cytat

jest tańszy o ponad 100zł od Gigabyte i ma lepsze taktowania

Przecież Gigabyte G1 to karta do podkręcania - Afterburner.

Cytat

Czy nie warto dopłacać?

Chyba ze będziesz wymieniać procesor w przyszłości.

Cytat

Czy lepiej teraz ta 1 kość DDR4 3000Hz i następną jak będzie taniej?

Ja bym brał w jednej kości i dokupił jak ceny spadną, sam bym teraz nie kupił 16GB tańsze od dysków NVMe 500GB na podobnych kościach, niech zapomną o mojej kasie.

Opublikowano

Mam FHD monitor 60Hz ? Więc nie potrzebuję nic mocniejszego z procesora.

Aaa, ok ^^ to karta Gigabyte jak już, ale zastanawiam się czy ją w ogóle brać. Czy wziąć tylko ten zestawik na kredyt, spłacić w 5 miesięcy i później kupić kartę w jakieś fajnej cenie, a moją GTX 950 podkręcić na maxa ile pójdzie ?

Ja właśnie się zastanawiam na 2x4Gb, chodzi mi bardziej o szybkość RAM niż pojemność. A później w lepszych cenach najwyżej 2x8Gb

Opublikowano (edytowane)
Cytat

zastanawiam na 2x4Gb, chodzi mi bardziej o szybkość RAM niż pojemność

Jak chcesz, wyjdzie cię trochę drożej, ja bym kupił jak najlepszą do 360zł - 8GB w jednej kości i dokupił jak cena będzie adekwatna.

I tak będzie działać w trybie Dual a nie Quad Channel.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano
5 minut temu, FxJ napisał:

Nie wiadomo co będzie za 4 lata ?

To co byś brał na moim miejscu? ? Lepszy wybór chyba i8400, taniej. Wydajnościowo 15 klatek max. A cenowo z 400zł.

A RAM chyba kupię jakiś 2x4Gb a jak będzie tańszy to 2x8gb ? 

Opublikowano (edytowane)

Są tam 4 sloty na RAM, więc 2 mogę już zaraz zapełnić 2x4Gb 3000Hz od Good RAM a później kupić 2x8gb jak będzie taniej i łącznie wyjdzie 24Gb ?

Mam Asus 24TIEH LED TV monitor. Ma już z 4 lata, kupiony za 1k jakoś

Edytowane przez andri210
Opublikowano (edytowane)

W X-kom wyszło mi takie coś (wyszło taniej niż na morele o około 150 zł)

https://www.x-kom.pl/lista/ndwaoqa1r

2x4 gb RAM bo są wydajniejsze niż 1 8gb. A później mogę dokupić ?

I zasilacz chyba postawię na wysokiej klasy i z dużym zapasem mocy. Nie jest mega drogo, a powinien wystarczyć na lata i na kolejny nowy zestaw ? 

Płytę główną też wziąłem trochę droższą o 30 zł ?

A podkładka tam jest bo jest za 30 zł, bo jakaś promocja xd 

Edytowane przez FxJ
Opublikowano (edytowane)

Jakoś mnie to ani w żadną stronę nie działa piłka nożna Xd Ale jest za 30zł i większa od tej Dream coś tam ? Wykonanie też chyba powinno być podobne Xd W promocji to biere XDD

A co do zasilacza, jeden porządny. Różnica między 600W a 750W to 100zł, lepiej dopłacić. A o tak będzie pobierać tyle ile musi i dłużej wytrzyma ?

Edytowane przez FxJ
Opublikowano
1 godzinę temu, FxJ napisał:

Seasonic > BQ > SPC

Ale i tak nie jest aktualnie dostępny.

Jest dostępny na x-kom ? Wersja 750W kosztuje więcej od SPC o 60 zł, a 850W 500zł, czyli o 100zł więcej.. Nie wiem czy jest sens. Seasonic ma 10 lat gwarancji a SPC z przedłużeniem 5. Więc jak się będzie miało coś zepsuć, to raczej wyjdzie do 5 lat i tak.

Opublikowano
9 godzin temu, FxJ napisał:

Dziś jest, wczoraj było "zapytaj o dostępność". Tutaj nie chodzi o gwarancje tylko o wnętrze i cały projekt tego zasilacza i użyte komponenty.

Już zamówiłem silenitumPC ? #wspierampolskie

I tą brzydką podkładkę bo jest duża XD

Więc dzięki bardzo za pomoc ❤️