Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Oczywiście ten ram dwie kości ?

1 godzinę temu, FxJ napisał:

Bo to szukaj - białaska a widzę jednego na licytacji.

Koncepcja się zmieniła i chyba na szczęście, że teraz. Kupuję jednak czarny monitor, który po przemyśleniu też będzie mi pasował do koncepcji kolorystycznej całego sprzętu i mieszkania. Teraz wyszło na to, że jednak dobrze, że obudowa jest biało-czarna, a nie cała biała. Poza tym najważniejsze, będzie o wiele wiele łatwiej znaleźć coś dobrego w dobrej cenie, bo większość producentów tworzy blacki (swoją drogą nie wiem dlaczego).

19 godzin temu, FxJ napisał:

Mogę, ale dlaczego? Bo jakoś nie widzę zastosowania w moim przypadku albo za głupi jestem ?

Edytowane przez caamel
  • Odpowiedzi 72
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Przed chwilą, FxJ napisał:

Wspominałeś żeby do komputera puścić od modemu, tak mógłbyś rozdzielić ale sensowniej użyć routera.

To już jest takie moje kombinowanie tylko, bo i tak chyba najlepszym jedynym słusznym wyjściem jest po prostu podpięcie kompa bezpośrednio do routera wifi. Wtedy mam full bez zakłóceń w pc + sieć wifi tak jak do tej pory. Po prostu chyba nie ma innej opcji w tej sytuacji? Zakładając, że priorytetem jest podłączenie blaszaka kablem i od tego wszystko trzeba uzależniać.

Opublikowano (edytowane)

Wybór padł na tego AOC I2480SX/00 Wizualnie bezramkowe cudo, VESA czyli od razu powiesze go na scianie, IPS, wejścia na kable są od spodu a nie prostopadle do sciany, 3 lata gwarancji, flicker free

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Ale czemu od razu taki pesymizm? Wybrałem na podstawie opinii i recenzji. Pierwotnie chciałem zwykłego TN, ale stanelo w koncu na IPS, bo warto. Tym bardziej, że rzadko gram, więc na co dzień powinien się sprawdzić.

Opublikowano

To ja później sam ocenię czy to co kupiłem uznam za wystarczający dla mnie IPS, a nie będę się sugerował tym co się powszechnie uznaje, bo to nie ma sensu ?

Podsumowanie całości https://www.morele.net/inventory/info/af1df6c6/ Wiem, miało być na początku taniej, ale plany jak zwykle się w trakcie kilka razy zmieniały. Podstawa podstaw już jest, więc teraz tylko monitor i parę innych pierdółek o których później napiszę. Na razie dzięki bardzo, bo pewnie bez forum kupiłbym sam całkowicie inaczej i gorzej.

Opublikowano (edytowane)

https://www.morele.net/dysk-ssd-corsair-force-mp500-240gb-m-2-pcie-nvme-cssd-f240gbmp500-1104765/ Bo tego wyczaiłem za 380 nowego nieużywanego. A porównując https://www.morele.net/porownaj/ids=998631,1104765&cat=518 szybkości lepsze ma Corsair. A nawet jeżeli w jakichś testach Plextor wychodzi lepiej, to bez przesady.

Edytowane przez caamel
Opublikowano (edytowane)

Hej, jest sprawa dotycząca pamięci jednak. W związku z tym, że max wydajności moje APU osiąga podobno przy współpracy z koścmi 3000, to jednak chyba chcę zamienić, bo przyznaję, że trochę się z tym pośpieszyłem. Reszta ok, ale z ramami dałem dupy. Nie będę się bawił w podkręcanie, bo to zawsze jakieś ryzyko. Może zrobić tak jak pisał FxJ wcześniej, czyli, biorąc pod uwagę to, że granie nie dla mnie najważniejsze, to kupić 1 x DD4 3000 a jak ramy będą tańsze do dokupić drugą kość do duala?

Edytowane przez caamel
Opublikowano

Każde rozwiązanie ma swoje wady, tutaj musiałbyś odesłać te a zamówić kolejną, to też jakieś koszty.

Przeanalizuj czy ci się opłaca czy wolisz już zostać na tym co masz a w przyszłości zmienić, Dual Channel vs wyższe taktowanie, nawet nie wiem czy był taki test ale sądzę że różnica będzie nieznaczna.

Opublikowano

Jednak zostawiłem te pamięci. Podkręciłem poprzez profile XMP i udało się ustawić 2933 bez problemu ? Przetestowane memtestem bez błędów. 3066 test już wywala dwa errory, więc na razie cofnalemna 2933. Co mogę w tej sytuacji zmienić, żeby były stabilne na 3066? Napięcie timingi?

Chcę zamontować jeszcze 2x140mm na sufit. Czy predkosc 600 jako wyciągające to nie za mało?  https://www.morele.net/silentiumpc-140x140x25-8-9-dba-321478/

Opublikowano (edytowane)
23 godziny temu, FxJ napisał:

Ok wiadomo, że ciche, bo nie chcę żeby było głośniej niż teraz, ale czy prędkość 600-800 to nie jest za mało jak na wyciągający ciepłe powietrze? I co myślisz o tych tańszych SilentiumPC za 20zł?

23 godziny temu, FxJ napisał:

Dzięki, sprawdzę to, bo wygląda na bardzo fajne narzędzie. Na ten moment ustawiłem 3066MhZ i napięcie na 1.4V - sprawdzone memtestem, zero błędów (przy napięciu 1.2V były dwa errory). Przez chwilę zmieniłem na 3200MHz, ale były problemy z uruchamianiem systemu, a jak już się uruchomił, to z płyta ustawiała automatycznie domyślną wartość. Oprócz tego memtest już na samym początku wywalił 3 błędy, więc stwierdziłem, że zostaję przy stabilnych 3066 MHz i 1.4V. Biorąc pod uwagę domyślne 2400 Mhz i ten APU, to myślę, że i tak bardzo dobry wynik, bo Ryzen i Vega powinny wykorzystać tą prędkość.

Nowe części: HDD tylko na gry https://www.x-kom.pl/p/322520-dysk-hdd-toshiba-1tb-7200obr-64mb-p300-oem.html i oświetlenie https://www.morele.net/silentiumpc-aurora-ii-remote-rgb-302-976567/ (głównie dla białego, bo nie lubię dyskoteki)

Edytowane przez caamel
Opublikowano

Jeżeli chodzi o P300, to oczywiście daje się odczuć, że nagle działa talerzowy, ale nie jest to żaden dramat. Obudowa w ogóle nie wpada w wibracje, ale to może zasługa samej obudowy oraz tego, że wszystko dokładnie skręciłem + podłożyłem filcowe podkładki w kilka miejsc. Jak się dotknie obudowy, to "czuć ciche buczenie", czyli pracę dysku i tylko tyle. Fajne jest to, że podczas zapisu i odczytu praktycznie w ogóle nie słyszę chrobotania. Siedząc przy biurku różnica jest, ale jest bardzo niewielka w stosunku do 1 x SSD, więc jestem zadowolony.

Aurora zaskoczyła mnie na plus, a tak naprawdę, to płyta główna, bo nagle sobie przypomniałem i zauważyłem, że obsługuje coś na styl Asus Aura, a to oznacza, że mam dokładnie taką samą funkcjonalność jak w przypadku zamontowania opcji z adapterem i pilotem, ale bez nich. Wystarczy tylko podpiac jeden lub dwa kabelki (jest rozgałęźnik w zestawie) do odpowiedniego wejścia na płycie, to wszystko. Mniej kabli, brak problemu z umieszczeniem adaptera i brak koniecznosci uzywania pilota, którego i tak pewnie bym użył raz na pół roku. A teraz mam dwie opcje: ustawić wszystko na sztywno w UEFI albo na bieżąco zmieniać w apce ASrock RGB LED. Oczywiście jeżeli chce się mieć kolorowe wentyle, to trzeba osobno dołożyć, ale w standardzie i tak to jest fajny i wygodny dodatek, więc polecam ?

Opublikowano
Cytat

Jak się dotknie obudowy, to "czuć ciche buczenie", czyli pracę dysku i tylko tyle.

Ustaw wyłącznie dysku HDD w planie zasilania Windows np. po 3-5 minutach.

Cytat

Aurora  zaskoczyła mnie na plus

Po to się kupuje dobre płyty, by oferowały znacznie więcej.

Opublikowano
40 minut temu, FxJ napisał:

Ustaw wyłącznie dysku HDD w planie zasilania Windows np. po 3-5 minutach.

Wiem, że można to zrobić, ale czy przypadkiem takie włączanie i wyłączanie nie szkodzi na dłuższą metę dyskowi? Nie lepiej jak jest cały czas włączony? Zawsze od razu ustawiam na 0 żeby się nigdy żaden dysk nie wyłaczył. Poza tym tak jak pisałem, ten efekt pracy HDD mi nie przeszkadza praktycznie w ogóle, więc  to ustawienie mogę potraktować jako zabawe i test po prostu tylko.

Opublikowano (edytowane)

A gdybym tak chciał kupić porządną kartę graficzną dzięki której będę mógł grać płynnie bez kompromisów, to co byście polecili? Ile pamięci minimum w takiej karcie? Czysto hipotetycznie, więc nowe i używane mnie interesują. np ta MSI GeForce GTX 1050 TI 4GB GDDR5 ?

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Ustawiłem w UEFI 2GB pamięci dla grafiki żeby "pożyczała" sobie z ramu. Domyślnie gry widziały 1024, czyli to co fabryka dała w APU, teraz widzą 2048, ale jak to się ma w praktyce? Mogę zmienić ustawienia na wyższe, ale czy automatycznie zmieni się też płynność gry dzięki temu?

Opublikowano

Cytat

Ile pamięci minimum w takiej karcie?

Standard to 3GB-4GB zależy od karty graficznej, tu się patrzy na wydajność bardziej niż na pamięć.

Cytat

ale jak to się ma w praktyce?

Odpal jakąś grę i porównaj sam się przekonasz.

Opublikowano

Aktualnie mam zainstalowane te gry https://drive.google.com/open?id=1xooTZ3cM1DWFo2xHkyNJ99aciHee-NuB i w większość z nich mogę bez większego problemu grać na FHD na średnich lub max, ale rozstrzał fpsow jest duży bo od 30 do 50-60 w zależności od gry, a gra na 720 trochę mija się z celem w 2018 roku... Docelowo chciałbym mieć dedyka jednak, ale nie wydam tylko na kartę połowy tego co za cały zestaw, więc w grę wchodzą raczej tylko używki, bo mogę wydać do 400-500 zł. Jakiś starszy model, który będzie wydajniejszy niż Vega 8 na tym zestawie i pozwoli na płynne granie FHD z ustawieniami max w najnowsze tytuły przy minimum 30-40 klatkach?

Opublikowano
Cytat

Gigabyte GeForce GTX 1050 WF OC 2GB GDDR5

Z 2GB VRAM to w ogóle nie ma sensu, 1050Ti to takie dobre minimum do grania na tą chwilę, 1060 6GB przynajmniej ma na tyle dobrą wydajność żeby się za szybko nie zestarzeć.