D3M6K Opublikowano 27 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2018 (edytowane) 1. Student, 19 wiosen. 2. Mile widziany Win 10, ew mogę go wgrać sam jeśli byłoby tak dużo taniej/lepiej. 3. Minimum 15 cali, ew. 14, ale wolałbym iść w górę nie w dół. 4. Koniecznie ssd + hdd min. 500gb 5. Chciałbym zmieścić się w 3000 zł ale jeśli na prawdę będzie warto to mogę dać ~3500zł (jako max.) 6. Interesuje mnie możliwe jak najdłuższa praca na baterii (przy trybie oszczędnym, na wykładach) i w miarę możliwości wysoka wydajność, nie potrzebuję wodotrysków ale miło by było mieć coś porządnego, wytrzymałość nie jest na pierwszym planie ale oczywiście jeśli się da to jak najlepsza. 7. Koniecznie 1920, ale nie potrzebuje niczego więcej. 8. Wykłady i mieszkanie, nie planuje używania go w innych miejscach. 9. W tej cenie możliwie jak najlepiej, z ankiety mam nadzieję na duże wymagania. 10. Podstawowe multimedia, internet i garstka programów, nic szczególnego. 11. Koniecznie podświetlana klawiatura, min. jedno usb. 3.0 i mile widziane HDMI. 12. Nigdy wcześniej nie posiadałem laptopa, od zawsze siedzę na stacjonarnym, który będzie w mieszkaniu, do obsłużenia tych "najcięższych" gier. 13. HP OMEN i5-7300HQ/8GB/1TB/Win10 GTX1050 (15-ce008nw / 2BR99EA) Dream Machines G1050Ti (G1050Ti-15PL17) Myślałem o tych dwóch modelach, zwłaszcza o dream machines, wydaje mi się najbardziej opłacalną opcją w tym zakresie cenowym, ale nie ukrywam, że wolałbym znaleźć coś tańszego. 14. Byłoby świetnie jakby laptop mógł nieźle wyglądać, rozumiem, że to kwestia personalna, ale chodzi mi o coś chociaż trochę wyróżniającego się. Edytowane 28 Czerwca 2018 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 28 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2018 Cytat mogę go wgrać sam jeśli byłoby tak dużo taniej/lepiej Tylko jeśli miałbyś licencje na system od kogoś np. jakiegoś studenta. Samodzielnie kupowanie oryginalnej licencji cię będzie kosztować >100zł więcej. Cytat Nigdy wcześniej nie posiadałem laptopa, od zawsze siedzę na stacjonarnym, który będzie w mieszkaniu, do obsłużenia tych "najcięższych" gier. Kluczowe pytanie, czy nie chcesz jednak ultrabooka 13,3"-14,x" lekkiego i wytrzymałego do noszenia na wykłady i do łóżka? Chyba że tylko w weekendy będziesz mieć dostęp do komputera? Np. 13,3" biznesowy Dell Vostro 5370 i5-8250U/8GB/256/10Pro FHD Cytuj
D3M6K Opublikowano 28 Czerwca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2018 (edytowane) Mam sporą niechęć do zintegrowanych kart graficznych, chociaż przyznaję, że twoje argumenty są jak najbardziej słuszne, to jednak chciałbym mieć coś co obsłuży "duże tytuły" np. gdy nie wezmę komputera przy powrocie do domu. Nie mam problemu z gabarytami, od momentu kiedy zmieściłem 15/16 calowego HP Omena znajomego do zwykłego plecaka się o to nie martwię. Generalnie powinienem dopisać, że będę studiował (dopiero aplikuję) kierunek ściśle związany z grami komputerowymi i nie mam pewności czy nie będzie mi łatwiej/będę musiał uruchamiać je podczas wykładów. Edytowane 28 Czerwca 2018 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 28 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2018 (edytowane) Cytat Nie mam problemu z gabarytami, od momentu kiedy zmieściłem 15/16 calowego HP Omena znajomego do zwykłego plecaka się o to nie martwię. Bo do plecaków 15,6" zwykle się normalnie mieszczą a jak to plecak pod laptopa to już na 100%. Cytat kierunek ściśle związany z grami komputerowymi Czyli dostaniesz system a na razie możesz jechać nawet instalując Windows 10 w trybie demo bez wpisywania klucza. ASUS VivoBook Pro 15 N580VD i5-7300/8GB/128+1TB ASUS VivoBook Pro 15 N580VD i5-7300/16GB/128+1TB To bym sugerował np. te lekkie Asusy (2kg) tyle że te tańsze z 8GB RAM mają 2x4GB więc rozbudowa beznadziejna. Cytat 5 b) Jak długo zamierzasz go używać? Jeśli masz inne komputery napisz (np. drugi laptop - żebyśmy wiedzieli czy to np. będzie jedyny komputer w domu, komputer stacjonarny np. z i3/i5/i7 dobrą grafiką - gdybyśmy mieli jakieś sugestie np rozbudowa PC i tańszy laptop itp.). [ważny] 5 c) Napisz też na kiedy przymierzasz się do dokonania zakupu (jak najszybciej, w ciągu 1/2/3/6 miesięcy?). [ważny] A kiedy będziesz kupować? Edytowane 28 Czerwca 2018 przez FxJ Cytuj
Tamagotchi Opublikowano 28 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2018 Kiedy będziesz go kupować, po wakacjach/wrześniu? Cytuj
D3M6K Opublikowano 28 Czerwca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2018 (edytowane) A te, które ja zaproponowałem? Dream Machines ma 1050 ti a są w podobnej cenie Planuję zakup za jakieś 2 miesiące, najwcześniej miesiąc. Edytowane 28 Czerwca 2018 przez FxJ Cytuj
Tamagotchi Opublikowano 28 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2018 To po co teraz czekasz? Za dwa miesiące będzie sporo innych modeli być może z Ryzenami H też już, więc możesz śmiało po wakacjach napisać skoro nie kupisz wcześniej. 1 Cytuj
D3M6K Opublikowano 28 Czerwca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2018 28 minut temu, Tamagotchi napisał: To po co teraz czekasz? Za dwa miesiące będzie sporo innych modeli być może z Ryzenami H też już, więc możesz śmiało po wakacjach napisać skoro nie kupisz wcześniej. Okej, to napiszę tutaj jak będę blisko zakupu Cytuj
FxJ Opublikowano 28 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2018 Dokładnie o to samo własnie pytałem post wyżej. Dwa miesiące - trochę się pozmienia na rynku, więc będziemy czekać "Ed" aż odświeżysz temat. 1 Cytuj
D3M6K Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2018 (edytowane) Odświeżam i dodaję lekko zaktualizowane preferencje 2. Byłoby świetnie gdyby udało się dorwać Win 10 od razu z laptopem. 3. Minimum 15, wydaje mi się, że nie potrzebuję więcej. 4. Koniecznie SSD na system i prawdopodobnie standardowo HDD na całą resztę. 5. a)Orientacyjnie 3000zł, wolałbym jakoś mocno poza tę kwotę nie wychodzić, ale jeśli na prawdę będzie warto to może uda mi się wyskoczyć trochę wyżej. b) Mam PC z z 1060 6gb zrobiony pod granie, który traktuje jako "główną" stację. c) Chciałbym mieć go już jakoś w/po połowie września, żeby oswoić się z nowym sprzętem przed rokiem akademickim. 6. Nie jest to najważniejszy czynnik, ale mocno biorę go pod uwagę. 7. 1920x1080 8. Wykłady + podróż + czasem w mieszkaniu. 9. Generalnie nie liczę na odpalenie wszystkiego najnowszego na ultra, ale chciałbym, żeby taki Mortal Kombat XL czy Rainbow Six Siege śmigały (o ile to możliwe w tej cenie) 10. Nic konkretnego, zwykłe użycie. 11. Konieczne podświetlenie na klawiaturze, min. jedno usb 3.0 i hdmi. Byłoby super gdyby miał czytnik SD (mam i aktywnie używam 3dsa) 12. Byłoby idealnie jakby wytrzymał większe obciążenia przy grach, a na co dzień przy oszczędzaniu baterii mógł wytrzymać trochę godzin (nie wiem jak z opcją ładowania na uczelni) 13. Myślałem o tym, https://www.morele.net/laptop-dream-machines-g1050ti-15pl4…/ Trochę wychodzi poza mój pułap cenowy, ale to chyba jedyna opcja z 1050 ti w tej cenie jaką znalazłem. Ale jestem otwarty na (zwłaszcza tańsze) propozycje. Edytowane 29 Sierpnia 2018 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2018 (edytowane) Cytat Koniecznie SSD na system i prawdopodobnie standardowo HDD na całą resztę. Cytat Orientacyjnie 3000zł, wolałbym jakoś mocno poza tę kwotę nie wychodzić Jeśli wyjdą szybko nowe Omeny na 2018 bez systemu i załatwisz voucher to być może wyszło by trochę taniej. Edytowane 29 Sierpnia 2018 przez FxJ Cytuj
D3M6K Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2018 A ten który proponowałem? Cytuj
FxJ Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Procesory Coffee Lake-H i5-8300H / i5-8400H są wydajniejsze od i7-7700HQ. Ja bym się skupiał na nowych jednak. Cytuj
D3M6K Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Rozumiem ale wszystkie omeny w moim progu cenowym mają 1050 i i5-7300q. Cytuj
FxJ Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Tak te które są w tej chwili, ale już niebawem będzie premiera nowych, i tak je strasznie późno wypuszczają na rynek. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi