Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przeglądając forum widziałem tu w sumie sporo tematów podobnych do mojego, ale że każdy otrzymywał dużo spersonalizowanych odpowiedzi w krótkim czasie to nie zaszkodzi założyć własnego. Z góry dzięki za wszystkie podpowiedzi, sugestie i opinie.

1) Facet, ćwierć wieku na karku, tylko dla mnie, zakup na osobę prywatną.
2) Z Windą 10 na pokładzie poproszę.
3)  Urządzają mnie wszystkie z przedziałów: 13,3”-14,x" / 15,4"- 15,6” / 17,3”
4) Czy laptop ma być z SSD czy HDD? Szczerze to jestem noobem w tej kwestii. Myślałem nad SSD z relatywnie dużą pojemnością, ale jeżeli ktoś mądrzejszy wyprowadzi mnie z błędu i poleci coś konkretnego to chętnie wezmę to pod uwagę.
5 a) Kwota od 5 do 6 koła za samego lapka. Może być nawet taniej, może zostać przekroczona o stówkę czy trzy, ale chciałbym się w niej pomieścić. Ewentualnie, jeżeli znajdę jakąś sensowną alternatywę w niższym przedziale cenowym, która będzie spełniała moje poniższe wymagania, to też nie będę się upierał przy tych 5-6 tysiach.

5 b) Używać zamierzam go jak najdłużej, minimum przez trzy lata i będzie to mój główny komputer.

5 c) Myślę, że zakupię go w ciągu trzech miesięcy.
6) Jakość wykonania i obudowy jest dla mnie ważna, podobnie jak wydajność. Kwestia pracy na akumulatorze będzie marginalna, zadowolę się nawet godziną.
7) Rozdzielczość matrycy bez większego znaczenia, preferuję też matową.
8}  Użytkowanie w domu, przy biurku. Zabierania go za granicę nie wykluczam.
9) Gry - krótka piłka: Wiedźmin 3 chodzący płynnie na średnich lub wysokich to mój priorytet. Reszta tytułów jakie bym na nim odpalał to produkcje sprzed dwóch-trzech lat lub takie o niewygórowanych wymaganiach.

10) Programy - bez większego znaczenia. Czasem sklejam filmy i audio w vegasie, ale poza tym to edytory tekstu i przeglądarka.

11) Specjalnych wymagań zasadniczo brak, fajnie jakby obudowa była solidna, ekran matowy a sprzęt nie przegrzewał się za bardzo. Co do tej pierwszej, nie musi być od razu tytanowa, orientacyjnie chodzi mi o to, żeby nie była fabrycznie wadliwa i nie rozleciała się przy wielokrotnym transportowaniu sprzętu w podróży. Z resztą wymagań jestem skłonny sobie radzić w razie potrzeby chłodzącymi podstawkami lub folią na ekran.
12) Brak osobistych preferencji i antypatii względem konkretnych marek.
13) Aktualnie rozpatrywane modele:

Dell 7577 - kminię go, bo piszą, że jest całkiem wydajny i niezbyt się nagrzewa.

HP OMEN i5-7300HQ

Ktoś wspomniał też, że warto będzie rozejrzeć się za Lenovo Y530 i Y730 jak już będą w sprzedaży.

14) Istotne informacje które nie ujęła ankieta: chwilowo brak.

Opublikowano
Cytat

Urządzają mnie wszystkie z przedziałów: 13,3”-14,x" / 15,4"- 15,6” / 17,3”

Do grania tylko 15,6" lub większe.

Cytat

Myślę, że zakupię go w ciągu trzech miesięcy.

To za miesiąc już będą nowe HP Omen i Legiony na 2018 r. Napisz najlepiej na tydzień przed zakupem.

Cytat

Wiedźmin 3 chodzący płynnie na średnich lub wysokich to mój priorytet

I podobne jak CyberPunk 20177, wiec radze brać z GTX 1060

Dell Inspiron G5 i5-8300H/16GB/128+1000/Win10 GTX1060 już niebawem do sklepów trafi następca 7577.

MSI GP63 i7-8750H/8GB/1TB GTX1060 ma dobre chłodzenie, za 3 miesiące może być kilka stówek tańszy.

W między czasie na obecne będą różne promocje.

• reaction_title_1 1
Opublikowano
5 minut temu, FxJ napisał:

To za miesiąc już będą nowe HP Omen i Legiony na 2018 r. Napisz najlepiej na tydzień przed zakupem. 

A nie omieszkam.

4 minuty temu, FxJ napisał:

MSI GP63 i7-8750H/8GB/1TB GTX1060 ma dobre chłodzenie, za 3 miesiące może być kilka stówek tańszy.

Wydaje się być fajną propozycją. Obcinam go właśnie i jest chyba nawet nieco wydajniejszy od Della, a czas działa tu na moją korzyść, bo może stanieć.