Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

1) 25 lat, laptop do pracy - projektowanie w AutoCAD

2) z systemem

3) 17,3"

4) SSD + HDD na magazyn

5a) 4000-5500 - wszystko zależy czy warto dopłacić i wyłożyć maksymalnie ile mogę, czyli 5500 zł,

5b) jak najdłużej, obecny laptop użytkuję już ponad 7 lat, następcę też chciałbym kupić na długo

5c) jak najszybciej

6) najważniejsza wydajność w długim okresie użytkowania, jakość wykonania ważna.

7) FHD, IPS matowa. Będę pracował na dwa monitory - ekran laptopa + monitor zewnętrzny.

8} głównie dom, ale będzie się zdarzać, że będę zabierał go do biura - uprzedzając, waga nie ma znaczenia (oczywiście bez przesady)

9) praktycznie grać nie mam zamiaru - od tego mam konsolę, ale zdarzyć się może, że będę chciał w coś zagrać - tytuły od najmniej wymagających do najnowszych.

10) AutoCAD (2D/3D) - zawodowo. 

11) podświetlana klawiatura (RGB), 

12) nie chcę Acera - po prostu.

13) Na razie znalazłem jeden model, który mi pasuje - ASUS ROG Strix GL703GE i7-8750H/8GB/240+1TB/Win10, jedyny problem, że nie wiem czy nie będzie miał zjawiska throttlingu.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Cała obudowa z plastiku, rozczarowujące chłodzenie (spory throttling) - zbyt lekki, 17,3" laptopy nie powinny być lekkie, no nikt od nich tego nie oczekuje.

Wywiew powietrza jeden na prawą stroną a drugi do tyłu. Jeszcze ilość portów i ich rozmieszczenie trochę nieprzemyślane.

Na papierze wygląda ok ale to niższa klasa niż ten MSI np.

Opublikowano (edytowane)
Cytat

15.6" FHD (1920x1080), Wide-View
15.6" FHD (1920x1080), IPS-Level
15.6" FHD (1920x1080), 120Hz, 3ms, Wide-View
https://www.msi.com/Laptop/GP63-Leopard-8RE/Specification

Ciężko stwierdzić która jest która.

Cytat

Czy matryce TN nie są przypadkiem gorsze od IPS?

Pod względem pokrycia palety kolorów już nie (zależy od modelu matrycy), każdy typ matryc ma inne wady i zalety. Nawet OLED-y szybciej się wypalają.

Edytowane przez FxJ