Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tylko one jeszcze nie dotarły do Polski, jaka jest waga maksymalna dla ciebie? No i kiedy planujesz kupić?

Tutaj masz sensowne podsumowanie ultralekkich laptopów z dedykowanymi grafikami.

Opublikowano (edytowane)

Dzięki za odpowiedzi. Budżet to ok 7600zł, i tak już naciągany. Lubię sobie pograć w nowsze tytuły, do tej pory grałem na stacjonarnym, ale jadę na studia za granicę i potrzebuję laptopa, którego będę mógł łatwo nosić na zajęcia, a który pozwoli mi też na trochę grania. Postawiłem na te dwa, ponieważ oprócz ich nie-gamerowskiego wyglądu, to mają bardzo przyzwoite specyfikacje. Wiem, że wiąże się to z problemami z temperaturą, ale uznałem że zastosuję liquida conductonaut i pobawię się w undervolting żeby temu zaradzić. Ogólnie to bardziej przychylam się MSI GS65 ze względu na lepszą baterię, dobrą kartę sieciową oraz gwarancję, która pomoże mi w razie czego również za granicą. Natomiast dylemat sprowadza się do karty graficznej gtx1070 maxq w hyperbooku, która wydaję mi się nader kuszącą możliwością. A no i w hyperbooka udało by mi się wcisnąć więcej pamięci przez to, że tańszy

Edytowane przez FxJ
Opublikowano (edytowane)

Co do Max-q i nie Max-q podrzucam post Premy:

Cytat

The problem is not only with Max-Q, ODMs are selling the regular models also under the same scheme:

Mobile 1080 is 150W-200W

Mobile 1070 is 90W-125W

Mobile 1060 is 78-88W

Max-Q 1080 is 90-110W

Max-Q 1070 is 80-90W M

ax-Q 1060 is 60-70W

e.g. a full 1080 in an Alienware is only 150W, while the same card is 200W in an MSI. When NVIDA was planning their Max-Q branding Clevo wanted to push the other way and requested permission to start an OC branding, which NVIDIA denied! Even though their PA7 model uses a 125W 1070, they are not allowed to advertise it as anything but a 1070. Now when you purchase an MXM-b format 1070, which doesn't carry a Max-Q branding it is only 90W.

Edytowane przez FxJ