Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry
Wysłużonemu Asusowi należy się odpoczynek, więc czas na następce. I to szybko, bo coraz częściej zaczyna się dyskoteka, czyli wszystko mruga nie tak jako powinno

1)

• 21 lat
  • Student

2)

• cena - 4500 -> 5000 złotych za całość, nie jestem w stanie wyjść poza tą kwotę
  • używany ma być przez co najmniej 3 lata
  • posiadam system operacyjny i niemalże nowy dysk WB Black ( WD10JPLX )

3)

• rozmiar 15,6"+ złącze HDMI
  • złącze lan
  • praca na wielu programach naraz, często z dodatkowym monitorem. Wszystkie mocno obciążają procesor i pamięć RAM (oprogramowanie CADowskie i do analiz 3D)
  • miło by było, jakby chwilę na baterii wytrzymał, co najmniej 3 godziny na lekkim obciążeniu (Word + przeglądarka w tle).
  • NIE MOŻE BYĆ ODPUSTOWY, czyli odpadają wszelkie wściekło-czerwone laptopy gejmingowe, Design, że tak powiem, klasyczny, prosty, bez zbędnych ozdobników
  • zdarza się od czasu do czasu zagrać w jakąś gierkę, ale to nie jest priorytet. Doskonale byłoby, gdyby bez problemów dało się grać na nim w NFS 2015. 

Z tego co znalazłem, to pasuje 
Acer Aspire 7 i7-8750H/16GB/1000/Win10 GTX1050Ti FHD (NH.GXCEP.013 )
plus dysk ssd
Intel 545s 256GB (SSDSCKKW256G8X1)
Taki zestaw mieści się idealnie w zakładanym budżecie.

Na dniach pojawił się też Dell Inspiron G3
Dell Inspiron G3 i7-8750H/16GB/256/Win10 GTX1050Ti (Inspiron 3579)
który jest i tyle ciekawy, że można go kupić bez dysku twardego na SATA, ale martwi mnie trochę brak widocznych wywietrzników.

Patrzyłem na jeszcze na HyperBooki, ale jakoś nie mam przekonania do tej firmy. Teoretycznie w limicie znalazłby się N85S oraz Pulsar MK55, oba z i7-8750H i GTX1050Ti. Warto się skusić?

Edytowane przez FxJ
Opublikowano
Cytat

WB Black ( WD10JPLX )

9.5 mm - 1TB 7200 obr./min
Do wielu nowych może nie pasować.

Cytat

plus dysk ssd

Intel 545s 256GB

Na ten to szkoda pieniędzy..

Jak kupować to PCIe NVMe

Cytat

Na dniach pojawił się też Dell Inspiron G3

Jeszcze będzie ich więcej.
G3 15 3579

G3 17 3779

G7 15 7588

G5 15 5587
G5 / G7 mają lepszą trochę wentylacje, złącze USB-C z ThunderBolt 3 i mocniejsze karty Wi-Fi (anteny 2x2).

Cytat

martwi mnie trochę brak widocznych wywietrzników

Wywiew skierowany na matryce.

Cytat

Patrzyłem na jeszcze na HyperBooki, ale jakoś nie mam przekonania do tej firmy.... Warto się skusić?

To Tajwańskie kadłubki Clevo (lub TongFang jeśli chodzi o Pulsary). Tylko dla graczy ewentualnie tak, a do pacy i ze względu na serwis który Clevo ma w Niemczech już niezbyt opłacalne.

Uzupełnij jeszcze ankietę dla jasności o to co pominąłeś.

Opublikowano (edytowane)

Jako że już nie mogę edytować, napiszę zgodnie z ankietą
1.) 21 lat, student
2.) Nie musi mieć systemu
3.) Matryna 15,6". Waga nie jest istotna.
4.) Docelowo HDD na dane + SSD na system i programy. SSD mogę dokupić w niedalekiej przyszłości. Nie zależy mi na napędzie płyt (mam zewnętrzny) Posiadam WB Black ( WD10JPLX ) 9,5mm
5a.) Do wydania mam max. 5000zł. Jest to górna i ostateczna granica.
5b.) Jedyny komputer w mieszkaniu, ale w domu praktycznie w każdym pokoju PC lub laptop. W teorii chcę z niego korzystać przez co najmniej 3 lata, a w praktyce dopóki nie będzie robił cyrków typu dyskoteka
5c.) Przydał by się jak najszybciej, bo nie wiem kiedy obecny padnie ostatecznie i definitywnie.
6.) Laptop będzie codziennie przenoszony i wożony po kawałku stolicy, więc jakość wykonania jest dla mnie ważna. 
7.) Rozdzielczość Full HD, matryca obowiązkowo matowa i najlepiej IPS (często kogoś uczę, coś pokazuje). W mieszkaniu pracuję za drugim monitorze Full HD na złączu HDMI
8.) Mieszkanie, uczelnia, kawiarnia, mieszkanie znajomego, powrót do mieszkania i tak w kółko, tylko w różnej kolejności. Raczej w Polsce, ale nie jestem w stanie przewidzieć przyszłości
9.) Chciałbym komfortowo odpalić NFS 2015 i w ramach możliwości Forze Horizon oraz Motorsport.
11.) Cbowiązkowo BRAK ODPUSTOWOŚCI, czyli bez wściekłoczerwonych ozdóbek,  designu przypominającego maskę Lamborghini, błyszczącego plastiku i wielkich log na osłonie matrycy. Co do złącz, to na pewno LAN i HDMi. Miła byłaby obecność podświetlanej klawiatury.
12.) Jak do tej pory to miałem styczność jedynie z ASUSem K551LB
13) Acer Aspire 7 i7-8750H/16GB/1000/Win10 GTX1050Ti FHD
Dell Inspiron G3 i7-8750H/16GB/256/Win10 GTX1050Ti

Edytowane przez FxJ
Opublikowano
Cytat

Jako że już nie mogę edytować

Można tylko przez kilka minut tak żeby później nie doszukiwać się zmian.

Cytat

Przydał by się jak najszybciej

Ok czyli musisz wybierać z dostępnych 

Acer Aspire 7 i7-8750H/16GB/1000/Win10 GTX1050Ti FHDKingston KC1000 240GB lub Samsung 970 EVO 250GB

A715-72G ma np. montowany dysk "WD10SPZX-00HKTT0" czyli 7mm więc większe nie będą pasować. Czyli Black na OLX.