Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

1. Laptop będzie dla siostry, 17lat.

2. Może być bez systemu, bez znaczenia.

3. Rozmiar matrycy 15,4"- 15,6”, najlepiej matowa.

4. Bez SSD, dysk SSD zamierzam dokupić później więc szukam czegoś z slotem M.2

5. Budżet to koło 2500zł (plus, minus 200zł) 

6. Chcę żeby trochę dłużej posłużył.

7. 1920 matowa IPS

9. Gry klasy 0

11. Głównie do internetu, fb, yt, netflix itp.

12. Najlepiej jakby był do wyboru w białej obudowie.

13. Chodzi mi kilka modeli po głowie, zastanawiam się głównie nad tymi:

Acer Aspire 5 i3-8130U/8GB/1000/Win10 MX130 IPS 2539zł - czy może warto dopłacić do wersji z i5-8250U ~260zł przy wyżej wymienionych zastosowaniach?

ASUS VivoBook 15 R542UA i5-8250U/8GB/1TB/Win10 2649zł - w tym modelu siedzi matryca IPS czy TN? Jest nieco tańszy (wersja z i5) niż Acer ale w Acerze jest dodatkowa karta graficzna która trochę by odciążyła procesor, a słyszałem, że te nowe i5 lubią się grzać.

Jakieś inne propozycje?

Edytowane przez FxJ
Opublikowano
Cytat

Może być bez systemu, bez znaczenia

Jeśli macie licencje, bez systemu zawsze taniej ok 200-250zł (w tych granicach).

Cytat

Chcę żeby trochę dłużej posłużył.

czy może warto dopłacić do wersji z i5-8250U

W takim wypadku i owszem, już najtańsze i5 są cztero rdzeniowymi procesorami, za dwa lata wszystkie i3 też będą.

Jak już kupować to tak by na studia jej też wystarczył i żeby do nich dotrwał - niech ni zapomina o czyszczeniu, przedmuchać kompresorem układ chłodzenia.

Cytat

Najlepiej jakby był do wyboru w białej obudowie.

Ta, kosztem matrycy lustrzanej zapewne.

W granicach do 2900zł znajdzie kilka fajnych

MSI PL62 i5-7300HQ/8GB/1TB MX150
ASUS VivoBook S15 S510UN i5-8250U/8GB/1TB MX150

Acer Aspire 5 i5-8250U/8GB/1000/Win10 MX130 IPS

• reaction_title_1 1
Opublikowano
Cytat

w tym modelu siedzi matryca IPS czy TN?

Jasne że TN-ka.

Cytat

Jest nieco tańszy (wersja z i5) niż Acer ale w Acerze jest dodatkowa karta graficzna która trochę by odciążyła procesor, a słyszałem, że te nowe i5 lubią się grzać.

W czym by odciążyła, chyba tylko w renderowaniu filmików po zmontowaniu (a to i tak z wymuszeniem tej funkcji).

• reaction_title_1 1
Opublikowano

Pozwolę sobie odświeżyć temat. Pod uwagę biorę już tylko Asusa albo Acera, wizualnie Asus wygrywa, ale Acer za to ma lepszą matrycę, i teraz pytanie, czy różnica między matrycą IPS a TN jest duża? Który z tych laptopów będzie wytrzymalszy? Co byście wybrali na moim miejscu?

Opublikowano

R542UA - TN

S510UN - IPS

Wiesz że pytasz tutaj całkiem o inne modele?

Cytat

Który z tych laptopów będzie wytrzymalszy?

Zrzuć z jednego metra 100 sztuk każdego i we wszystkich pęknie matryca + to na którą stronę upadnie. Więc nie ma co mówić o wytrzymałości, jak by np. zawiasy puszczały na mocowaniu do matrycy trzeba rozebrać i klejem epoksydowym dokleić a będą jak nowe.

ASUS VivoBook Pro 15 N580VD i5-7300/8GB/1TB GTX1050 z procesorami "HQ"