Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

1. Kobieta, 20 lat
2. laptop z wgranym Windowsem 10
3. 15,4"- 15,6” 
4. Miło by było, gdyby laptop był od razu z dyskiem SSD i HDD, ale najbardziej zależy mi na SSD, min. 256 GB. Nie zależy mi na napędzie DVD
5. a) 3500 - 4000zł, ale jestem w stanie dołożyć jeszcze ok. 200zł jeśli będzie warto
     b) 5 - 6 lat 
     c) Jak najszybciej
6. Najważniejsza jest dla mnie najwyższa wydajność w tej cenie, następnie długość pracy na baterii i jakość wykonania
7. Kompletnie nie znam się na matrycach, ale myślałam o IPS i matowej matrycy (kierowałam się różnymi opiniami), nie chcę zewnętrznego monitora. 
8. Laptop będzie ciągle w domu, na biurku, czasem na kolanach ? W przyszłym roku planuje wyjazd do Kanady.
9. Gry to The Sims 3/4, The Elder Scrolls, może Wiedźmin III, ale ze względu na pracę jestem raczej niedzielnym graczem, ewentualnie po godzinie raz, dwa razy w tygodniu.
10. - 
11. -
12.  Chciałam, żeby laptop miał powyżej 8 GB RAMu i dysk SSD min. 256GB (i najchętniej od razu też HDD min. 1TB). Zależy mi też na głośnych, dobrych głośnikach. Mam uraz do HP, dostałam od taty jakieś 8 lat temu (nie pamiętam jaki model, ale był z tej wyższej półki), wytrzymał niecałe 2 lata i zdechł, od ok. 6 lat mam Asusa X53S i zaczyna padać mu matryca (coraz częstsze "zalania", paski ekranu).
13. Myślałam nad 

14. Jestem otwarta na każdą propozycję, jestem zielona w tym temacie i nie znam się na laptopach, a zależy mi, żeby laptop służył mi tak dobrze, jak obecny Asus. Z góry dziękuję za pomoc! ?

Edytowane przez FxJ
Opublikowano
Cytat

Najważniejsza jest dla mnie najwyższa wydajność w tej cenie

Rozumiem że chodzi ci o kartę graficzną tak by mieć lepsza wydajność w grach?

Dell Inspiron 7577 i7-7700/8G/128+1000/Win10 GTX1050Ti - wyższa seria od 5577

MSI GP62M i7-7700HQ/8GB/1TB/Win10X GTX1050Ti - plus dołożyć RAM i dysk SSD (patrz opis)

Acer Aspire 7 i5-8300H/16G/1000+16/Win10 GTX1050Ti FHD (3 letnia gwarancja) + dokupić dysk SSD.

Procesory Coffee Lake-H i5-8300H / i5-8400H są wydajniejsze od i7-7700HQ.

Cytat

ale najbardziej zależy mi na SSD

Nie wiem czy wiesz że bez najmniejszego problemu kupisz o wiele lepszy dysk SSD (NVMe) od tych montowanych przez sklepy czy producentów.

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, FxJ napisał:

Dell Inspiron 7577 i7-7700/8G/128+1000/Win10 GTX1050Ti - wyższa seria od 5577

MSI GP62M i7-7700HQ/8GB/1TB/Win10X GTX1050Ti - plus dołożyć RAM i dysk SSD (patrz opis)

Acer Aspire 7 i5-8300H/16G/1000+16/Win10 GTX1050Ti FHD (3 letnia gwarancja) + dokupić dysk SSD.

Procesory Coffee Lake-H i5-8300H / i5-8400H są wydajniejsze od i7-7700HQ.

Niestety cała trójka znacznie przekroczy mój budżet (to znaczy Dell nie przekroczy, ale obawiam się, że 128 GB to trochę za mało, Acer 4300 + dysk 300zł, MSI tak samo jak Acer po rabacie) ?
Chyba zostanę przy tym Nitro 5, ale skoro wspomniałeś o możliwości dokupienia lepszego dysku SSD mam takie pytanie: znalazłam tego Acera z kartą graficzną 1050Ti, dokupiłabym na przykład dysk ADATA, a ze względu na Cashback wyrobiłabym się w kosztach. Pytanie tylko czy i5-7300HQ to dobry pomysł przy karcie 1050Ti? Acer Nitro 5 i5-7300HQ/16GB/1000/Win10 GTX1050Ti (NH.Q2QEP.001)
Czy lepiej zostać przy 1050 przy procesorze i5-7300HQ i dokupić oddzielnie dysk SSD [wtedy byłby ten Acer Nitro 5 i5-7300HQ/16GB/1000/Win10 GTX1050 (NH.Q2REP.001)] albo nie kombinować i wybrać już z dyskiem od producenta (laptop z pierwszego postu)? Te dwa ostatnie wyjdą mi praktycznie tak samo cenowo.

Co do dysków, myślałam właśnie nad tymi z Wielkiego Testu (dziękuje za link):
ADATA 256GB M.2 PCIe XPG SX6000

Pojemność: 256 GB

Interfejs: PCI Express NVMe 3.0 x2 typu M.2 - 1 szt.

Prędkość odczytu: 1000 MB/s

Prędkość zapisu: 800 MB/s

WD 256GB SSD M.2 PCI-Express x4 Black

Interfejs: PCI Express NVMe 3.0 x4 typu M.2 - 1 szt.

Format: 2.5"

Prędkość odczytu: 2050 MB/s

Prędkość zapisu: 700 MB/s

Plextor 256Gb M.2 PCIe Gen3 x4 NVMe 2280 M9Pe(G)

Interfejs: PCI Express NVMe 3.0 x4 typu M.2 - 1 szt.

Prędkość odczytu: 3000 MB/s

Prędkość zapisu: 1000 MB/s

Cache: 512 MB

Technologia S.M.A.R.T., Technologia TRIM

Edytowane przez FxJ
Opublikowano
Cytat

Co do dysków, myślałam właśnie nad tymi

Plextor M8Pe z radiatorem i bez lepiej kup (MLC i 5 lat gwarancji producenta), ewentualnie 970 EVO (będzie najszybszy) a jest za 448zł.

Cytat

Pytanie tylko czy i5-7300HQ to dobry pomysł przy karcie 1050Ti?

Ten procesor daje radę w grach nawet przy GTX 1060.

Ja bym ci radził z tych zainwestować w GP62M.

Opublikowano (edytowane)
Cytat

Ja bym ci radził z tych zainwestować w GP62M.

Kurczę, też tak myślę, z tym, że naprawdę nie mam w tej chwili możliwości dołożenia jeszcze 600 zł (w zasadzie to 700, bo dochodzi podkładka chłodząca, napęd DVD), a mój obecny laptop raczej nie przeżyje jeszcze miesiąca. Chyba, że wzięłabym tego GP62M z 8GB RAMu a nie 16GB (domyślam się, że w przyszłości można jakoś rozbudować pamięć?). Na co byś stawiał? GP62M z 8GB RAMu czy Nitro 5 z 16GB RAMu?

Mam bardzo głupie pytanie; GP62M ma 8 GB (SO-DIMM DDR4, 2400MHz) a ten konretny Nitro 5 z 1050Ti ma 16GB (SO-DIMM DDR4, 2133MHz), chociaż na przykład Nitro 5 za 3700zł z 1050 ma 16 GB (SO-DIMM DDR4, 2400MHz). Co konkretnie oznaczają MHz?

Edytowane przez FxJ
Opublikowano
Cytat

domyślam się, że w przyszłości można jakoś rozbudować pamięć?

Jeśli ma 8GB w jednej kości to jasne że tak.

http://laptopmedia.com/review/msi-gp62m-7rex-leopard-pro-review-the-gauntlet-has-been-thrown/

https://techreport.com/review/32681/msi-gp62-7rex-leopard-pro-gaming-laptop-reviewed (porównują z laptopami z 1060 i 1070 xD)

Ja raczej brałbym MSI, ale Acer nie jest zły ma tylko słabsze chłodzenie i jest bardziej plastikowy taki jak to się mówi odpustowy z wyglądu.

Opublikowano (edytowane)

Chyba nowy laptop nie chce do mnie trafić, Nitro 5 którego w tym tygodniu miałam zamawiać (16GB, i5-7300HQ, 1050Ti) został wyprzedany, na MSI skończyła się promocja (przespałam), także jestem znowu w punkcie wyjścia. Tego samego Nitro 5 udało mi się jeszcze znaleźć tutaj Acer Nitro 5 (NH.Q2QEP.001) i to chyba ten sam co w x-komie NH.Q2QEP.001 tylko 200zł taniej? Aż nie chce mi się w to wierzyć. 

Przez chwilę rozważałam jeszcze HP Omena, ale jednak uraz do HP i niechęć do ''agresywnego'' wyglądu zwyciężyły ? Popatrzyłam też na tego Aspire 7 którego podrzucił mi FxJ, jeśli wezmę z kartą graficzną 1050 to nawet wyrobię się w kosztach (Acer Aspire 7 i5-8300H/16G/1000+16/Win10 GTX1050 FHD), ale próbowałam coś o nim znaleźć i bardzo mało opinii, to znaczy chyba mało popularny model? Jak już coś udało mi się znaleźć to ludzie z reguły tak średnio polecali. Na szczęście jeszcze pare dni na zastanowienie się jest ?

Edytowane przez FxJ
Opublikowano
Cytat

Aż nie chce mi się w to wierzyć. 

Czemu nie są już z procesorami Coffee Lake-H więc tych trzeba się jak najszybciej pozbyć, w x-kom już go nie ma.

Cytat

ale próbowałam coś o nim znaleźć i bardzo mało opinii ... mało popularny model

Patrz po tym oznaczeniu A715-72G, tylko nowy.

Opublikowano
Dnia 4.06.2018 o 20:25, FxJ napisał:

Czemu nie są już z procesorami Coffee Lake-H więc tych trzeba się jak najszybciej pozbyć, w x-kom już go nie ma.

Fakt, w komputroniku stety/niestety też już go nie ma. 

Wybór padł na Aspire 7 z linku z poprzedniego postu +karta SSD, pomimo braku gwarancji na 3 lata (dowiadywałam się specjalnie, na x-komie jest błędna informacja i ten model nie wchodzi w promocję). Chciałam Ci bardzo podziękować za pomoc i cierpliwość :) A tematu można jeszcze nie zamykać - póki co Aspire 7 wciąż nie jest dostępny i znając siebie może mi coś jeszcze wpaść do głowy ?

Opublikowano
Cytat

dowiadywałam się specjalnie, na x-komie jest błędna informacja i ten model nie wchodzi w promocję

Też się dowiadywałem, mi Acer i Xkom potwierdził że jest w tej promocji xD Mimo ze nie ma go w regulaminie, no i bądź tu mądry. PS mają tam jeszcze jednego babola w oznaczeniu model - procesor.

Opublikowano
11 godzin temu, FxJ napisał:

Też się dowiadywałem, mi Acer i Xkom potwierdził że jest w tej promocji xD Mimo ze nie ma go w regulaminie

wysłałam link do doradcy Acera i powiedział że ten model nie obejmuje promocja XD zgłupiałam już 

11 godzin temu, FxJ napisał:

PS mają tam jeszcze jednego babola w oznaczeniu model - procesor

W jakim sensie, to znaczy jest inny procesor czy ma inne parametry?

Opublikowano
16 godzin temu, FxJ napisał:

Procesor nie pasuje do modelu, któryś z i3-6006U ma procesory HQ wg. ich oznaczenia.

Kurczę, nie łapie - czyli ten Acer nie ma tego procesora i5-8300H tylko i3-6006U? ?

Opublikowano

A mogłem nic nie pisać, ktoś w regulaminie źle skopiował w jednej rubryczce, więc też mają tam babola - czyli że też się pomylili jak chyba xkom w swoim opisie.

Cytat

Acer nie ma tego procesora i5-8300H tylko i3-6006U?

Nie nie na, nie model 2018 r i procesora z końca 2016. W regulaminie sobie źle wpisali jedynie.