Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Zajmuję się hobbystycznie montażem filmów. Jednak no mój komputer ma już kilka lat i żaden z podzzespołów nie jest już nawet ze średniej półki,pomyślałem,że czas zainwestować w swój rozwój. Kwota jaką dysponuje kończy się na 9k,możliwe by było 10k,gdyby to było potrzebne,lecz to będzie kolejny miesiąc odkładania. Program jakim się posługuję to Adobe premiere. W skład zestawu ma wchodzić szkrzynka oraz jeden,bądź dwa monitory minimum 27cali i 4k(nigdy nie miałem przyjemności korzystać z dwóch). Chciałbym by był na bazie Intel Core i7-7820X z gtx 1080 jeśli to możliwe. Można ciąć koszta. Hdd i ssd odpada,gdyż posiadam hdd wd blue,a ss dokupie po następnej wypłacie. 

Opublikowano

Co masz poza SSD/HDD?

Cytat

W skład zestawu ma wchodzić szkrzynka oraz jeden,bądź dwa monitory minimum 27cali i 4k(nigdy nie miałem przyjemności korzystać z dwóch).

W Windows 10 po ustawieniu nawet na trzech na raz się bardzo dobrze pracuje bez żadnego dodatkowego programowania.

Zastanów sie czy chcesz 2x27" 1440p czy 1x32" 4K lub większy np. Dell P4317Q - to zależy od odległości oko-ekran.

Opublikowano

Poza dyskami nic innego nie posiadam.

Problem w tym,że nigdy nie miałem przyjemności korzystać z takich monitorów. Przy 43 calach nie będę się np męczył tym,że muszę unosić głowe do góry? Bo jeśli chodzi o miejsce robocze to,to podobno jest bajka.

Opublikowano (edytowane)

Nie,nie potrzebuje systemu.

Będę składał sam.

Zależy mi na wydajności w renderingu.

Jeśli cpu będzię.miał taką możliwość to będę go podkręcał.

Z monitorów kupie ten 43 cale.

To chyba wszystko(cciezko to zrobic z telefonu)

Edytowane przez Nibytko
Opublikowano (edytowane)

Jak myslisz czy różnia w renderowaniu np na gtx 1080ti,a i7 7820x może być znaczna? Jeśli tak to z przewagą dla kogo? Rozumiem,że w następnym mies miałbym do dokupienia chłodzenie,ram i ssd. W sumie za 2200 to znajdę używaną gtx 1080. Największy problem w tym,że nie mam pojęcia jak ma wyglądać od strony technicznej taka stacja robocza. Np niektórzy pracują wtedy tylko na ssd i wielowątkowym/rdzeniowym procesorze inni na quadro p5000. Ile ludzi tyle opinii. Gdybyś miał złożyć ten zestaw np bez mojej propozycji owego procesora czy wciąż on by się znajdował w tym zestawie czy widziałbyś to jednak inaczej? Dzieki.

Edytowane przez Nibytko
Opublikowano (edytowane)

Cytat

Jeśli tak to z przewagą dla kogo?

Dla GPU o ile wszystko dobrze współpracuje, można wymusić też ręcznie.

Cytat

Poza dyskami nic innego nie posiadam.

Rozumiem,że w następnym mies miałbym do dokupienia chłodzenie,ram i ssd.

Sądziłem że masz dyski - czyli jakieś HDD i SSD już?

Cytat

Np niektórzy pracują wtedy tylko na ssd i wielowątkowym/rdzeniowym procesorze inni na quadro p5000.

Do grafiki mocny procesor i grafika + sporo RAM + SSD na materiały obrabiane + HDD na przechowywane i obrobione. Quadro się stosuje do 3D.

Procesor i płyta MSI Z370 SLI PLUS + Intel Core i7-8700K

Chłodzenie SilentiumPC Grandis 2 XE1436

lub Thermalright Macho HR-02 Rev. B

lub Be quiet! Dark Rock Pro 3

RAM GOODRAM 16GB 3200MHz IRIDIUM CL16 Black (2x8GB) - teraz są strasznie drogie więc lepiej dokup za jakiś czas kolejne 16GB a teraz kup większy dysk SSD

Grafika Palit GeForce GTX 1080 OC Super JetStream 8GB GDDR5X

lub Zotac GeForce GTX 1080 AMP Edition 8GB GDDR5X - 5 letnia po rejestracji na stronie

lub MSI GeForce GTX 1080 GAMING X 8GB GDDR5X

Zasilacz Seasonic 650W Focus Plus 80 Plus Gold BOX

lub Be quiet! 600W Straight Power 10 CM

Obudowa Phanteks Enthoo Pro

lub SilentiumPC Armis AR7

lub Corsair Obsidian Series 450D

Do tego dysk SSD 500GB / 1TB / 2T ?

Edytowane przez FxJ
  • FxJ zmienił(a) tytuł na [9000] 9K PLN Do montażu filmów
Opublikowano

Przepraszam,że odpisuje dopiero po takim czasie,lecz teraz dopiero mam wolną chwilę. Tak czytajac komentarze innych ludzi jak i twoje stwierdzam,że ostatni zestaw,będzie najrozsądniejszy/wydajniejszy do renderingu tylko,że będę musiał jeszcze dokupić 2 ssd.