Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

1) Laptop jest przeznaczony dla mnie tj. 21 letni mezczyzna, przyszly student,

2) korzystam z systemu operacyjnego Linux, ale cena moze uwzgledniac jakikolwiek system operacyjny (rzecz jasna, jesli laptop jest tego warty),

3) rozmiar matrycy w przedziale 15,4"- 15,6”, waga nie jest dla mnie istotna,

4) zalezy mi na SSD, natomiast na napedzie DVD wcale,

5a) kwota ktora chcialbym przeznaczyc na ten zakup to 3500-4000, delikatna doplata (pareset zloty, nie wiecej niz 300) jest mozliwa, jestem w stanie w tej cenie zrezygnowac z karty graficznej np. na rzecz dobrego procesoru, laptop moze byc powystawowy/nowy/outlety. Zestawy moga byc brane pod uwage, natomiast bardziej sklanialbym sie do przeznaczenia calej kwoty na laptop 

5b) laptop bedzie mi sluzyl conajmniej 3,5 roku, ale byloby mile gdyby wytrzymal dluzej rzecz jasna ? Laptop bedzie jedynym komputerem w domu,

5c) do samego zakupu przymierzam sie w ciagu nastepnych 3-4 miesiecy,

6) w temacie wykonania jestem slabo rozeznany i ciezko mi cos powiedziec na ten temat, bedzie ze mna podrozowal glownie na trasie akademik-uczelnia (w plecaku), no i rzecz jasna w kazde inne miejsce, raczej bedzie ze mna wszedzie gdzie pojde, oczekuje od laptopa wydajnosci(dobry procesor - hobbistycznie programuje, wiec mile by bylo gdyby w razie czego uciagal wieksze programy), w gry nie gram wcale,

7)rozdzielczosc matrycy raczej 1920x1080, matowa, biore pod uwage mozliwosc pracy na zewnetrzynm monitorze (HDMI)

? laptop bedzie uzywany tylko w Polsce, w akademiku na biurku / na uczelni,

9) klasy 0

10) Programuje glownie w c++, planuje dolozyc do tego jeszcze pythona, raczej na chwile obecna nie korzystam z bardziej wymagajacych oprogramowan, glownie sublime text i przegladarka, ciezko mi na ta chwile przewidziec czego bede uzywal w przyszlosci, ale wolalbym sie nie przejmowac tym czy komputer mi udzwignie np Visual Studio

11) HDIM, mile widziana podswietlana klawiatura

12) Jest to moj pierwszy laptop, dlatego glownie polegam na opiniach ludzi, do tej pory najlepsza opinie wyrobila sobie u mnie marka DELL, ale jestem otwarty na propozycje 

13) Dell Inspiron 5577 i5-7300HQ/8G/256/Win10 GTX1050

14) -

Edytowane przez FxJ
Opublikowano
Cytat

do samego zakupu przymierzam sie w ciagu nastepnych 3-4 miesiecy

Czyli za cały kwartał tak naprawdę, przez 3 miesiące to się masa rzeczy zmieni i jeszcze sporo modeli się pojawi. Więc podbij temat tak na tydzień przed zakupem.

Procesory Coffee Lake-H i5-8300H / i5-8400H są wydajniejsze od i7-7700HQ, i7-8750H, i7-8850H (częściowo odblokowany) i i9-8950HK (odblokowany) już 6-rdzeniowe.

Cytat

bedzie ze mna podrozowal glownie na trasie akademik-uczelnia (w plecaku), no i rzecz jasna w kazde inne miejsce, raczej bedzie ze mna wszedzie gdzie pojde

Rozważałeś laptopy "biznesowe" 14,x" ?

Lenovo Thinkpad L480 i5-8250U/8GB/256/Win10P - niedawno wyszły więc są jeszcze z podatkiem od nowości, powinny się pojawić za jakiś czas wersje bez systemu.

Dell Latitude 5490 i5-8250U/8GB/256/10Pro FHD FPR - super baterie ale będą wyłącznie z Windowsem.

ASUS VivoBook Pro 15 N580VD i5-7300/16GB/1TB GTX1050 (N580VD-E4593) - nowa partia na czerwiec. Ale w ciągu 2 miesięcy wyjdą na pewno z nowymi prockami też.

Więc więcej nie będę nawet podawał bo się pozmienia za dużo na rynku ?