Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

1) Dla studenta informatyki
2) najlepiej z Windowsem 10, ale poradzę sobie też bez systemu operacyjnego
3) 15,4"- 15,6”
4) przynajmniej 120 ssd i 1tb hdd, napęd optyczny niepotrzebny
5) sam laptop, 5000 - 6500max
5b) to będzie mój jedyny komputer, najchętniej na 3 - 4 lata
5c) w ciągu miesiąca
6) jakość wykonania nie jest kluczowa. Jeśli idzie o baterie, to super by było gdyby wytrzymywał 3 - 4 godziny na uczelni
7) Full HD, matt, chętnie naciągnę na IPS. Zdarzy mi się podpinać zewnętrzny monitor
? Dom/uczelnia, za granicą - UK
9) największe wymagania/duże  -  BF1 i Wiedźmin 3
10) powszechne środowiska programistyczne
11) brak wymagań specjalnych
12) bardzo mi zależy żeby laptop wyglądał "normalnie" tj. nieagresywnie i niegamingowo; to będzie mój pierwszy laptop
13) obecna lista:

Zastanawiałem się też nad ASUSem ROG Strixem, ale odrzuciłem ze względu na brak hdd w standardzie. Patrzyłem też na Lenovo Legion y720, ale ten z kolei ma już zbyt gamerski wygląd.
14) brak

Dziękuję wszystkim za pomoc w temacie!

Edytowane przez FxJ
Opublikowano
Cytat

super by było gdyby wytrzymywał 3 - 4 godziny na uczelni

Stwórz własny "plan zasilania", ogranicz wydajność procesora jasność matrycy przy pracy na baterii, wył podświetlenie klawiatury, usypianie dysku HDD po  minutach braku aktywności. itd.

Hyperbook SL950VR i7-7700HQ/16GB/1TB GTX1060 + ADATA XPG SX8200 240GB (ASX8200NP-240GT-C)

Taką konfiguracje bym zrobił, z znacznie lepszym dyskiem niż są tam montowane.

MSI GP63 i7-8750H/8GB/1TB GTX1060 (z 6 rdzeniowym prockiem Coffee Lake-H) - ale to już wygląd może ci przeszkadzać, sam oceń.

Cytat

5c) w ciągu miesiąca

Najlepiej napisz na kilka dni przed zakupem.

Opublikowano

Dzięki wielkie za odpowiedź. Chyba rzeczywiście skuszę się na tego MSI przez tą 8th generację.

A macie może jakieś doświadczenie z kupowaniem używanych laptopów z Amazona? Mam takie 2 na oku za ok 1700 usd (ok 6250 pln):

MSI GS63VR Stealth Pro

GIGABYTE Aero 15X-BK4

A i jeszcze chciałem zapytać jak wg was wypada ten Dream Machines G1060-15PL33 przy tym MSI GP63 8RE Leopard. Który byście wybrali?

Opublikowano
Cytat

Mam takie 2 na oku za ok 1700 usd (ok 6250 pln)

1. Sprawdź gwarancje czy jest producenta czy sprzedawcy

2. Dolicz 23% VAT + jakieś opłaty celne

Cytat

wg was wypada ten Dream Machines G1060-15PL33

Już lepiej dokładaj do serii GS (DM) / SL (Hyperbook).

Opublikowano

Plany mi się zmieniły i okazuje się, że laptopa będę kupował już teraz. Byłbym niezmiernie wdzięczny FxJ, gdybyś pomógł mi z konfiguracją tego laptopa, którego uznasz za lepszego do 6500 pln:

https://www.dreammachines.pl/pl/configurator/GS1060-15PL31

http://sklep.hyperbook.pl/laptop_customization.php?products_id=26437

Obejdę się bez systemu operacyjnego, ale za to chętnie rozszerzyłbym RAM do 16GB. Zastanawiam się też czy lepiej pójść w 1TB HDD i później dokupić jakiś SSD, czy może już teraz inwestować w SSD kosztem HDD.

Dziękuję bardzo za cały czas jaki mi już poświęciłeś ?