Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forumowiczów :) Mam nadzieję, że ktoś pomoże w decyzji. Szczegóły w ankiecie:

1) student - 21lat, mogą być raty nie muszą
2) System mam z DreamSpark
3) Od 14" do 15.6", wiem że to różne rozmiary całkowicie, ale jest to obojętne 
4) z HDD, a sam chciałbym dołożyć SSD, poza ceną
5) Zaczynając od końca, zakup planuje jeśli znajdę coś odpowiedniego. 

Z kwotą jest następujący problem. Nie wiem ile mam przeznaczyć na laptopa, który spełni moje oczekiwania. Nie chce przepłacać za coś czego w pełni nie wykorzystam. Mam na sprzęt odłożone ~3.5k i myślałem nad złożeniem jakiegoś lepszego komputera (stary 8latek z QuadCore), a laptop do użytku poza domem. Nie chce też żeby cena lapka wpływala na komputer, wiec wydam ile będzie trzeba, a resztę się dozbiera. Może też macie jakieś inne propozycje? Wolałbym nowy, ale jeśli będzie trzeba to rozważe używany .
6) Obudowa, co będzie w danej cenie najlepsze 
7) FullHD to chyba taki must have, matryca TN, praca na zewnętrznym monitorze raczej rzadko
8) Wszędzie gdzie będę go potrzebował, biurko/łóżko, uczelnia, w pociągu itd
9) Do średnich maksymalnie, do takiego LoLa zbyt dużo chyba nie potrzeba.
10) Visual Studio, średniozaawansowany C/C++, nauka kolejnych języków, pakiet Office i przeglądarka z kilkonastoma kartami.
11) Jedynie podświetlana klawiatura to coś na czym mi zależy.
12) Pierwszy laptop :)
13) ---

Dzięki za poświęcony czas,

Pozdrawiam :)

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź :)

Pytanie a co jeśli nie chce wydawać aż 3tyś na laptopa? Wolałbym trochę na nim zaoszczędzić. 

Jest jakiś model nowy/używany który spełni warunki w niższej/dużo niższej cenie ?

Opublikowano

Tak przeglądam wszystkie te oferty i jestem w kropce. Chciałbym złożyć stacjonarkę, ale potrzebuje tego laptopa tylko poza dom i jak wydam te 2500, to nie zostanie zbyt dużo :/

Pewne jest, że muszę trochę odłożyć. Masz może jeszcze jakieś propozycje?

Opublikowano

Czy jest gwarancja producenta jeszcze (zawsze na plus ale trzeba przenieść jej własność), jaką ma matryce, czy jest w dobrym stanie bez bad pikseli. Oba są dwurdzeniowe więc patrz na cenę, jak znajdziesz z i7 to tylko lepiej.

Opublikowano

Dalej mam dylemat :/  Wolę dopytać, bo się nie znam, żeby się w coś nie wpakować i wybrać 'lepiej'. 
Ten Dell w lepszym stanie zaczyna się od 1850zł na allegro jak tu: DELL E7450
Z drugiej strony tego HP, może mi sprzedać za 1500 bez kw. 

Sądzisz, że lepiej dołożyć te 300 zł ? Jak sprawdza się w ogóle TrackPoint? Jest to użyteczne ? I ostatnie, czy zawiasy w Dellu faktycznie są mocniejsze ?

Opublikowano

Sądzisz, że lepiej dołożyć te 300 zł ?

W cenę wliczona jest gwarancja, jak byś poszukał to i znalazłbyś jeszcze z gwarancją producenta.

Jak sprawdza się w ogóle TrackPoint?

Sam musisz ocenić, jak piszesz bez wzrokowo bywa przydatny a jak nie to pewnie będzie z touchpada korzystać.

I ostatnie, czy zawiasy w Dellu faktycznie są mocniejsze ?

Na pewno są dobre, czy lepsze no nie miałem obu razem by porównać.

Opublikowano
Cytat

• Dysk SSD 256GB w wersji mSata

Pamiętaj że nie ma slotu dodatkowego na dysk, mSATA jest w przejściówce zamontowany.

Wygląda wszystko ok, tylko prawa do gwarancji po 2 tygodniach przenieś.

Opublikowano

Inne modele mają dodatkowy slot na dysk? Taki ssd 256 wystarczy na wszystko?

15 minut temu, FxJ napisał:

mSATA jest w przejściówce zamontowany.

Co to znaczy ? :/

Opublikowano

To znaczy tyle że ma jeden dysk tylko.

Cytat

Taki ssd 256 wystarczy na wszystko?

To zależy od tego co chcesz trzymać, ale system + wszystkie programy bez problemu i będziesz mieć jeszcze sporo miejsca.