Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

1. 17-letni chłopak,

2. Najlepiej z systemem(dobrze jak by nie miał tego preinstalowanego syfu), ale bez się też obędzie,

3. Okolice 15 cali

4. najlepiej z SSD, chyba że ma slot M2,

5:

a) 2400zł, max 2600zł, sam laptop,

b) chcę go używać przez ok. 5 lat, mam starego pieca z Core 2 Duo,

c) najprawdopodobniej do końca maja,

6. Wydajność najważniejsza, potem wytrzymałość(ma wytrzymać 5 lat), a bateria nie jest ważna,

7. 900p lub FullHD

8. Dom

9. Skyrim, Deus Ex: Rozłam Ludzkości (ustawienia low), 

10. Photoshop, IntelIj Idea,

11. najlepiej aby miał złącze Ethernet i dobrze by miał jasny ekran, a także matową matryce, fajnie by było gdyby miał

12. Czasami używałem Ideapada 110 rodziców(bardzo denerwowała mnie w nim błyszcząca matryca i po roku padła w nim karta siecowa dlatego tak niechętnie podchodzę do Lenovo, ale mogę dać im drugą szansę),

13.

Lenovo Ideapad 320-15 i5-8250/8GB/1000 MX150 (81BG00MCPB)

Acer Aspire 5 i3-8130U/4GB/1000/Win10 MX130 IPS (NX.GW1EP.002)

14. brak

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

dobrze jak by nie miał tego preinstalowanego syfu

Kupując z systemem płacisz za licencja - za klucz który jest wpisany w bios.

https://youtu.be/vA3w2XkdW0A?t=21 - pobierasz najnowszą wersje, formatujesz dysk i wgrywasz na czysto ?

Wydajność najważniejsza, potem wytrzymałość(ma wytrzymać 5 lat)

ASUS VivoBook Pro 15 N580VD i5-7300HQ/8GB/1TB GTX1050 - to lepiej pomyśl o tym z matrycą IPS.

Opublikowano

kosztuje 3 tysie

Nie licz tego tak, odlicz sobie 23% VAT i masz 2310 i zobacz ile to jest w USD, czyli 650 dolarów. To jest nic na świecie, to tylko w Polsce jest coś warte ale nie za naszą zachodnią granicą nawet.

bardzo denerwowała mnie w nim błyszcząca matryca i po roku padła w nim karta siecowa dlatego tak niechętnie podchodzę do Lenovo

Zdarza się, karta sieciowa jest wsadzana płytką tak naprawdę i w większości laptopów w tej samej cenie są montowane identyczne.

https://www.morele.net/komunia/ tu jest jeden lepszy IdeaPad ale jak miałbym wybierać to zdecydowanie Asus.

Opublikowano (edytowane)

Zdecydowałem, że nie kupię Lenovo,za dużo złego o tej firmie słyszałem. Nigdy nie sprowadzałem nic z za granicy i nie chcę tego robić,m więc kupię tego Acera. Chyba, że masz jeszcze jakąś propozycje.

Edytowane przez seba1131
Opublikowano

Nigdy nie sprowadzałem nic z za granicy i nie chcę tego robić

I tak byś zapłacił VAT + cło + koszty dostawy.

Tutaj kolega miał na myśli że to po prostu mało zarabiasz, bądźmy szczerzy dobre laptopy zaczynają się od kwoty w jakiej Apple wypuszcza swoje MacBooki Air czyli 3700zł czyli 1000 USD.

test_grafiki_latopy.PNG

Tak dla zobrazowania jak wygląda różnica - to gra z 2015 r.

Opublikowano

Dokładnie tak, najlepiej odpal jakiś benchmark po zakupie i obciąż go maksymalnie i sprawdź czy dobrze działa chłodzenie - widziałem że niektóre miały problem z coolerem który ledwo stykał się z procesorem. 

Opublikowano
36 minut temu, FxJ napisał:

Dokładnie tak, najlepiej odpal jakiś benchmark po zakupie i obciąż go maksymalnie i sprawdź czy dobrze działa chłodzenie - widziałem że niektóre miały problem z coolerem który ledwo stykał się z procesorem. 

Często się to zdarza? 

Opublikowano

A jeśli wgram system i odeślę go z nim to go przyjmą?

To nic nie zmienia, w razie czego sobie wgrają recovery.

Często się to zdarza? 

A czy ja jestem serwisantem Lenovo, nie jestem w stanie podać ci żadnych statystyk, czy to tylko odosobniony przypadek czy jakaś partia miała źle wykonany.