Sergeee Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Hej, więc tak: 1) Dla faceta w wieku 22 lat (na firmę). 2) Może być bez systemu. 3) Interesuje mnie raczej 15,6", ale rozpatrzę inne. Waga jest nieistotna. 4) Wymienię sobie potem na SSD, więc obojętnie. 5 a) Tylko nowy mnie interesuje. Chcę wydać 2500 zł i ani złotówki więcej (i kropka!). 5 b) Chcę go używać przez ok. rok, a potem będzie służył tylko do przeglądania Internetu i ew. do filmów, bo kupię sobie komputer stacjonarny. Wyprzedzam pytanie: tak, opłaca mi się kupić teraz laptopa za 2500 zł, bo potrzebuję też laptopa. 5 c) Kupuję w tym tyg. (koniecznie!). 6) Najważniejsza jest praca procesora i RAM, więc myślałem o i5-8250U + 8GB RAM-u i jeśli się uda to jakaś dedykowana grafika. Jak da radę baterię trzymającą przy normalnym użytkowaniu 3h to super. 7) Najchętniej matowa matryca + wys. rozdzielczość. 8) Używany będzie w domu (łóżko, biurko, przenoszenie z góry-na dół), a także kilka razy w miesiącu na uczelnię/do pracy i używany jako sprzęt do pokazywania prezentacji. 9) Gry - gram tylko w LoLa, więc chyba nie będzie problemu. Chciałbym mieć w tym LoLu płynne 60 fps i rozdzielczość wysoką/ultra. 10) Programy - będę się uczył podstaw programowania (totalnie od początku) i montował filmy na YT/komponował muzykę (amatorsko). 11) Wymagania specjalne: chyba tylko możliwość podłączenia monitora, ale to żadne specjalne wymaganie raczej. 12) Osobiste preferencje: nic od LENOVO. Amen. 13) Aktualnie rozpatrywane modele: http://allegro.pl/dell-inspiron-5570-i5-8250-8g-ddr4-1tb-fhd-mat-w10-i7282084723.html i http://allegro.pl/hp-15-bs102nw-2vz52ea-i7276583996.html. Z góry dziękuję. Cytuj
FxJ Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Cytuj Wymienię sobie potem na SSD, więc obojętnie. Nowe laptopy mają dodatkowe sloty M.2 na dyski SSD Cytuj Tylko nowy mnie interesuje Cytuj outlet/odnowiony: tak Gwarancja: 12 miesięcy gwarancji (sprzedawcy) To słabo czytasz opisy. HP ProBook 450 G5 (2TA27UT) z biznesowych ale w najtańszej wersji z matrycą HD. ASUS VivoBook 15 R542UA i5-8250U/8GB/1TB - byłby lepszy od tych tanich HP-ków konsumenckich a przynajmniej ma slot M.2 i niezłą baterie. https://www.morele.net/komunia/ tu jest Ideapad 720-15 ale trzeba po zakupie sprawdzić czy chłodzenie dobrze funkcjonuje bo w niektórych nie styka chłodzenie do procesora. Cytuj
Sergeee Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Jeśli ostatnia szt. to mi nie przeszkadza (a to w tamtym przypadku oznacza "OUTLET"), bo wg sprzedawcy nie był naprawiany. Co do ww. to dzięki, pomyślę, ale jak ma slot M.2 (bo ja nie bardzo wiem jak to wygląda) to znaczy, że dokupuję sobie SSD na M.2 i bez dodatkowych szyn etc. go montuję i zgodnie z gwarancją? Można tam normalnie wtedy przeinstalować Windowsa? Cytuj
Sergeee Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2018 A, no i również słabo czytasz opisy :D, bo wyraźnie napisałem, że nie chcę LENOVO: Godzinę temu, Sergeee napisał: 12) Osobiste preferencje: nic od LENOVO. Amen. Cytuj
FxJ Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Cytuj bo wg sprzedawcy nie był naprawiany Jak sam napisał że odnowiony czyli z programu renew i pewnie nie jest to Polska dystrybucja co można sprawdzić. Cytuj bo ja nie bardzo wiem jak to wygląda Zwyczajnie przykręcasz śrubkę i gotowe, system pobierasz ze strony Microsoftu i instalujesz na czysto i tak zaraz wychodzi nowa wersja Windows 10.5 Cytuj bo wyraźnie napisałem, że nie chcę LENOVO Uważnie ale w tej cenie to budżetowe same, nic fajnego. Zresztą liczy się seria a nie tylko marka. Cytuj
Sergeee Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2018 19 minut temu, FxJ napisał: Zresztą liczy się seria a nie tylko marka. Ok, czyli LENOVO z tej serii ma lepszą obsługę jeśli chodzi o gwarancję itp.? Jesteś pewien? Tak samo jest też z wytrzymałością? Nie jebnie po miesiącu od np. zawiasów? Jakie jeszcze serie LENOVO są obsługiwane przez j/w? Cytuj
FxJ Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Nie to nie seria biznesowa, w tej cenie to jedynie całkiem ciekawa oferta. Cytuj Tak samo jest też z wytrzymałością? Jedynie w serwisie to wiedzą, każdy model jest raptem produkowany przez 12 miesięcy więc za dużo się nie dowiesz. Cytuj Jakie jeszcze serie LENOVO są obsługiwane przez j/w? Obsługiwane? Cytuj
Sergeee Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Przecież ja nie pisałem, że musi być seria biznesowa. Może być jakakolwiek wg kryteriów z posta od 1-13. "Obsługiwane" - w sensie najpierw zadałem pytanie, czy wysłanie i powrót do klienta zepsutego laptopa trwa u LENOVO w tej serii, o której piszesz miesiącami jak u innych czy jak u ACER-a np. 2 tyg., a potem czy właśnie te inne serie z posta, który podlinkowałeś, też w taki sposób są obsługiwane w punktach gwarancyjnych/naprawczych/etc. Powiedz mi coś jeszcze nt. ASUS-a, którego raczej kupię (przez Ciebie zaproponowanego), a mianowicie: czy mogę w nim wymienić HDD na SSD po prostu, aby nie dokupować tych SSD na M.2? Pytam, bo te M.2 z tymi samymi specyfikacjami co SSD na SATA III są o wiele droższe (nawet o połowę ceny, ale zazwyczaj tak o 1/4). Wolałbym ten HDD wyjąć, sprzedać i na jego miejsce do ASUS-a wrzucić SSD np. od Samsunga. Cytuj
Sergeee Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2018 No i właśnie - wyjęcie HDD i sprzedaż = + 100/150/200 zł (nie wiem jaki to HDD w tym ASUS-ie) i zaoszczędzona kaska. Cytuj
FxJ Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Cytuj Przecież ja nie pisałem, że musi być seria biznesowa. A ja jedynie mówię które są dobrymi laptopami od Lenovo. Cytuj trwa u LENOVO w tej serii, o której piszesz miesiącami jak u innych czy jak u ACER-a np. 2 tyg. Teraz już krócej bo serwisują w Polsce też. Cytuj czy mogę w nim wymienić HDD na SSD po prostu, aby nie dokupować tych SSD na M.2? Tak. Cytuj Wolałbym ten HDD wyjąć, sprzedać i na jego miejsce do ASUS-a wrzucić SSD np. od Samsunga. I masz "zonka" bo powinieneś trzymać do końca gwarancji ICY BOX IB-273StU3 - możesz kieszeń najwyżej dokupić i zrobić dysk zewnętrzny. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi