Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich.

Z góry pisze, że nie jestem obcykany jeśli chodzi o środowisko komputerów, ale też nie jestem totalnym laikiem. W tym artykule proszę was o pomoc w wyborze laptopa tylko i wyłącznie do Gier ( RPG + przygodowych ) nie strzelanek do 6500 tyś. Ostatni czas spędziłem na przeszukiwaniu różnych recenzji , testów itp itd... i w oko wpadły mi dwa modele

1> MSI GT72VR Dominator i7-7700HQ/16/1TB GTX1060 (GT72VR 7RD-426XPL)

vs

2> MSI GP73 i7-8750H/8GB/1TB GTX1060 (GP73 8RE-057XPL)

Od razu napisze, że tak wiem że GT jest najwyższą rangą laptopów MSI i najlepszą pod gry, bo dano mi to odczuć na każdym forum na jakim napisałem odnośnie tych dwóch modeli.

Napisałem również do działu MSI o pomoc w wyborze gdzie zignorowali moje pytania i zaproponowali laptopy z innej beczki.

Bardzo proszę o wyjaśnienie dlaczego GT a nie GP? Zacznijmy:

Laptop MSI GT kosztuje 5799 bez dysku SSD - można dokupić wtedy jego cena będzie na poziomie 6300 zł

Laptop GP kosztuje 5500 - tutaj już trzeba dokupić dysk i pamięć do 16gb - cena wyjdzie bardzo podobna 6400 - czyli żadna różnica.

Jak wspomniałem wcześniej na każdym forum odpowiedziano mi , że mam brać GT , aleee........

-Ten model GT jest z 2016 roku a model GP 2018

- Model GT ma procesor i7 7 gen model GP i7 8 gen - czyli o niebo lepszy

- Model GT wg producenta ma chłodzenie Cmaster 4 - model GP ma Cmaster 5 czyli jak dla mnie nowsze i wydajniejsze?

- Model GT ma ram 2133 MHz a GP 2400 Mhz

- Model kart jest ten sam więc tutaj nie mam porównania.

- Jedynie co może dla mnie działać na korzyść GT to slot do wymiany grafiki MxM , ale patrząc na rynek grafik to ciężko coś kupić.\

Czy ktoś może mi wyjaśnić dlaczego mam kupić GT a nie GP bo wszystko tutaj mówi mi jako laikowi, że to wielka bzdura i do Gier lepszy jest GP.

Z góry dziękuję Mikołaj

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Gier ( RPG + przygodowych )

Obecnych - na jakich detalach? Czy z nastawieniem bardziej na przyszłe?

dlaczego GT a nie GP?

To też zależy kiedy kupujesz bo nowe GT na 2018 dopiero trafią do sklepów.

MSI GT kosztuje 5799 bez dysku SSD - można dokupić wtedy jego cena będzie na poziomie 6300 zł

Brakuje też małej blaszki mocującej do tysku SSD M.2 - nie ma w zestawie, taki minus. Oczywiście jak montować dysk M.2 to najlepiej NVMe.

wcześniej na każdym forum odpowiedziano mi , że mam brać GT , aleee........

Który ma najlepsze chłodzenie - GT.

Który ma cztery sloty na RAM - GT

Który ma wymienną kartę graficzną w slocie MXM - GT.

Który ma matryce z G-sync - GT.

wg producenta ma chłodzenie Cmaster 4 - model GP ma Cmaster 5 czyli jak dla mnie nowsze i wydajniejsze?

Haha, GT waga prawie 4kg a GP 2,85kg więc jeszcze raz się zastanów który ma lepsze :smile:

dlaczego mam kupić GT a nie GP bo wszystko tutaj mówi mi jako laikowi, że to wielka bzdura i do Gier lepszy jest GP.

Patrz ankieta punkt 5c, też musisz sie zdecydować czy jeśli ma być do gier czy wolisz w przyszłości wymienić laptopa czy zmienić tylko grafikę (wyszukać 1070 MXM na ebayu).

MSI GT73EVR i7-7700HQ/16/1TB+128/Win10 GTX1060 120Hz (GT73EVR 7RD-843PL)

Po GT72 pojawiły się jeszcze GT73.

Model GT ma procesor i7 7 gen model GP i7 8 gen - czyli o niebo lepszy

CPU 4 vs 6 rdzeni to zawsze jest na plus, szkoda że GE jeszcze nie ma bez systemów.

Samsung 960 Evo 250GB (MZ-V6E250BW)

https://www.purepc.pl/pamieci_masowe/samsung_970_pro_i_evo_nowe_flagowe_ssd_debiutuja_na_rynku

Zaraz premiera nowych samsungów więc możesz sporo taniej kupić aktualnie.

@Kroki mogę zawołać przy okazji, on ma GT75.

Opublikowano

Wielkie dzięki za odpowiedz :)

Rzeczywiście GT ma lepsze chłodzenie , co do kupna kart w przyszłości  MxM to nie wiem czy to będzie opłacalne teraz 1070 na ebeyu to koszt astronomiczny  700 - 900 dolców kompletnie się nie opłaca kupować z kosztami wysyłki.

Sloty na ram to plus GT ale czy będe potrzebować więcej niż 16 gb ramu.