miki Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2018 (edytowane) Witam wszystkich. Z góry pisze, że nie jestem obcykany jeśli chodzi o środowisko komputerów, ale też nie jestem totalnym laikiem. W tym artykule proszę was o pomoc w wyborze laptopa tylko i wyłącznie do Gier ( RPG + przygodowych ) nie strzelanek do 6500 tyś. Ostatni czas spędziłem na przeszukiwaniu różnych recenzji , testów itp itd... i w oko wpadły mi dwa modele 1> MSI GT72VR Dominator i7-7700HQ/16/1TB GTX1060 (GT72VR 7RD-426XPL) vs 2> MSI GP73 i7-8750H/8GB/1TB GTX1060 (GP73 8RE-057XPL) Od razu napisze, że tak wiem że GT jest najwyższą rangą laptopów MSI i najlepszą pod gry, bo dano mi to odczuć na każdym forum na jakim napisałem odnośnie tych dwóch modeli. Napisałem również do działu MSI o pomoc w wyborze gdzie zignorowali moje pytania i zaproponowali laptopy z innej beczki. Bardzo proszę o wyjaśnienie dlaczego GT a nie GP? Zacznijmy: Laptop MSI GT kosztuje 5799 bez dysku SSD - można dokupić wtedy jego cena będzie na poziomie 6300 zł Laptop GP kosztuje 5500 - tutaj już trzeba dokupić dysk i pamięć do 16gb - cena wyjdzie bardzo podobna 6400 - czyli żadna różnica. Jak wspomniałem wcześniej na każdym forum odpowiedziano mi , że mam brać GT , aleee........ -Ten model GT jest z 2016 roku a model GP 2018 - Model GT ma procesor i7 7 gen model GP i7 8 gen - czyli o niebo lepszy - Model GT wg producenta ma chłodzenie Cmaster 4 - model GP ma Cmaster 5 czyli jak dla mnie nowsze i wydajniejsze? - Model GT ma ram 2133 MHz a GP 2400 Mhz - Model kart jest ten sam więc tutaj nie mam porównania. - Jedynie co może dla mnie działać na korzyść GT to slot do wymiany grafiki MxM , ale patrząc na rynek grafik to ciężko coś kupić.\ Czy ktoś może mi wyjaśnić dlaczego mam kupić GT a nie GP bo wszystko tutaj mówi mi jako laikowi, że to wielka bzdura i do Gier lepszy jest GP. Z góry dziękuję Mikołaj Edytowane 25 Kwietnia 2018 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Cytuj Gier ( RPG + przygodowych ) Obecnych - na jakich detalach? Czy z nastawieniem bardziej na przyszłe? Cytuj dlaczego GT a nie GP? To też zależy kiedy kupujesz bo nowe GT na 2018 dopiero trafią do sklepów. Cytuj MSI GT kosztuje 5799 bez dysku SSD - można dokupić wtedy jego cena będzie na poziomie 6300 zł Brakuje też małej blaszki mocującej do tysku SSD M.2 - nie ma w zestawie, taki minus. Oczywiście jak montować dysk M.2 to najlepiej NVMe. Cytuj wcześniej na każdym forum odpowiedziano mi , że mam brać GT , aleee........ Który ma najlepsze chłodzenie - GT. Który ma cztery sloty na RAM - GT Który ma wymienną kartę graficzną w slocie MXM - GT. Który ma matryce z G-sync - GT. Cytuj wg producenta ma chłodzenie Cmaster 4 - model GP ma Cmaster 5 czyli jak dla mnie nowsze i wydajniejsze? Haha, GT waga prawie 4kg a GP 2,85kg więc jeszcze raz się zastanów który ma lepsze Cytuj dlaczego mam kupić GT a nie GP bo wszystko tutaj mówi mi jako laikowi, że to wielka bzdura i do Gier lepszy jest GP. Patrz ankieta punkt 5c, też musisz sie zdecydować czy jeśli ma być do gier czy wolisz w przyszłości wymienić laptopa czy zmienić tylko grafikę (wyszukać 1070 MXM na ebayu). MSI GT73EVR i7-7700HQ/16/1TB+128/Win10 GTX1060 120Hz (GT73EVR 7RD-843PL) Po GT72 pojawiły się jeszcze GT73. Cytuj Model GT ma procesor i7 7 gen model GP i7 8 gen - czyli o niebo lepszy CPU 4 vs 6 rdzeni to zawsze jest na plus, szkoda że GE jeszcze nie ma bez systemów. Samsung 960 Evo 250GB (MZ-V6E250BW) https://www.purepc.pl/pamieci_masowe/samsung_970_pro_i_evo_nowe_flagowe_ssd_debiutuja_na_rynku Zaraz premiera nowych samsungów więc możesz sporo taniej kupić aktualnie. @Kroki mogę zawołać przy okazji, on ma GT75. Cytuj
miki Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Wielkie dzięki za odpowiedz :) Rzeczywiście GT ma lepsze chłodzenie , co do kupna kart w przyszłości MxM to nie wiem czy to będzie opłacalne teraz 1070 na ebeyu to koszt astronomiczny 700 - 900 dolców kompletnie się nie opłaca kupować z kosztami wysyłki. Sloty na ram to plus GT ale czy będe potrzebować więcej niż 16 gb ramu. Cytuj
Włóczykij Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Napisz chociaż kiedy będziesz kupować. Cytuj
FxJ Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Obstawiam że GT z 1060-tką mogą się nawet nie ukazać, a dopiero za jakiś czas po premierze serii GTX 11xx - już jako GTX 1160. https://pl.msi.com/Laptops/ Cytuj Kwiecień/maj Skoro sam nie wiesz podbij przed zakupem. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi