Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1. Facet, 25 lat, programista

2. Nie potrzeba systemu

3. 15.6", waga nie jest aż tak istotna

4. Obowiązkowo przynajmniej możliwość montażu SSD m.2 (mile widziany NVMe), do tego HDD 1TB na dane

5a. 3500 zł +/- 500 zł. Oczywiście chciałbym wydać jak najmniej, ale jeżeli warto za pewien sprzęt nieco dopłacić to niech będzie. Cena obejmuje samego laptopa, ewentualny dysk SSD (o ile nie będzie go w zestawie) dokupiłbym później. Aha, no i kupno na raty.

5b. Jedyny komputer na najbliższe 2~ lata. 

5c. Chciałbym już teraz, aczkolwiek wiem że wchodzą nowe i5 z dopiskiem H do sprzedaży i tutaj pytanie - czy warto na nie poczekać? Czy cena z takimi jednostkami automatycznie przekroczy to co chcę przekroczyć? 

6. Idealna byłaby dla mnie właśnie seria biznesowa z tego względu że dużo podróżuje (zarówno dłuższe trasy pociągiem/autobusem jak i krótkie dojazdy do/z pracy rowerem). Jednak z racji tego, że od czasu do czasu lubię pograć, potrzebuje czegoś możliwie wytrzymałego z grafiką pokroju GTX1050 i w cenie którą podałem. 

7. FullHD, jedynie matowa powłoka wchodzi w grę, IPS na +. W domu laptop będzie większość czasu podłączony do monitora zewnętrznego.

8. Dom, biuro, pociąg, kawiarnia, park. 

9. Powiem krótko, dość często League of Legends (ultra?), od czasu do czasu coś bardziej wymagającego jak Wiedźmin 3, w którego od dawna chcę zagrać a nie mam jak. Fajnie jakbym nie musiał go odpalać na najniższych detalach. 

10. Tutaj ważna kwestia

-SAG Designer(Eclipse) z kilkoma projektami, IntelliJ z dużymi komercyjnymi projektami, do tego Chrome z 10~ zakładkami, w tle Skype, Spofity, no i proste rzeczy jak klient SSH, SVN i inne duperele które raczej nie są istotne.. 

Coś takiego ma działać bez zarzutu i żadnych "lagów". Jest to główny powód dla którego się zastanawiam nad i5 bądź i7, ewentualnie i5 8 generacji. Obecnie używam i7-4700MQ, wraz z 8GB ramu i SSD. Taki setup wystarcza mi spokojnie na wyżej wspomniane rzeczy. Teoretycznie więc, przystępna cenowo i5-7300HQ powinna wystarczyć gdyż w wszelkich benchmarkach wypada ona lepiej niż mój obecny procesor. Zastanawiam się jednak nad ilością wątków, czy jednak obcięcie ich z 8 do 4 przy takich zadaniach jak wspomniałem jest dobrym rozwiązaniem? Czy jednak powinienem mimo wszystko celować w i7-7700HQ, ew. czekac na i5-8300H? 

11. Z dodatków dobra klawiatura i ekran który nie męczy oczu przy pisaniu/czytaniu. Fajnie by bateria wytrzymała 3-4 godziny programowania / oglądania filmów.  

12. Dużo bardziej przemawia do mnie klasyczny, "elegancki" laptop niż gamingowy z czerwonymi akcentami itp. Nie jest to jednak kluczowa kwestia. 

13. Zastanawiam się nad Vivobookiem Pro z nowymi matrycami EWV. Pozostaje kwestia i5-7300HQ vs i7-7700HQ vs i5-8300H, 8GB vs 16GB ramu (raczej i tak nie będę chciał rozbudowywać laptopa więc opcja z 2x4GB nie jest tragedią dla mnie). Jestem jednak otwarty na propozycje.

Opublikowano

Chciałbym już teraz, aczkolwiek wiem że wchodzą nowe i5 z dopiskiem H do sprzedaży i tutaj pytanie - czy warto na nie poczekać?

Idealna byłaby dla mnie właśnie seria biznesowa
3500~ uniwersalny

Tylko biznesowe z i5-8400H (z HT) będą w cenie około 4500-5000zł, prędzej gamingowe np. od MSI ale to okres najbliższego miesiąca jak będą powoli wkraczać do sklepów.

ThinkPad L480 jakoś niebawem powinny zacząć się pojawiać bez systemów z I5-8250U + dokupić modem 4G/LTE (dłuższe trasy pociągiem/autobusem).

Aha, no i kupno na raty.

Lekki i wytrzymały, bez systemu + raty, na tą chwilę Asus ale w wersji z 16GB RAM (nie z 8GB =2x4GB).

ASUS VivoBook Pro 15 N580VD i5-7300HQ/16GB/1TB/GTX1050 + dysk SSD M.2

ASUS VivoBook Pro 15 N580VD i5-7300HQ/16GB/256SSD+1TB/GTX1050

Fajnie by bateria wytrzymała 3-4 godziny programowania / oglądania filmów.

Undervolting cpu/gpu + ustawienie własnego planu zasilania np. 50% wydajności (taktowania) procesora na pracy na baterii.

W domu laptop będzie większość czasu podłączony do monitora zewnętrznego.

To i pewnie z czasem klawiaturka mechaniczna :coolio: czy już masz?

raczej i tak nie będę chciał rozbudowywać laptopa więc opcja z 2x4GB nie jest tragedią dla mnie

Jednak obstawiam że w ciągu pół roku chciałbyś rozbudować do 16GB.

Opublikowano (edytowane)

Tylko biznesowe z i5-8400H (z HT) będą w cenie około 4500-5000zł, prędzej gamingowe np. od MSI ale to okres najbliższego miesiąca jak będą powoli wkraczać do sklepów.

ThinkPad L480 jakoś niebawem powinny zacząć się pojawiać bez systemów z I5-8250U + dokupić modem 4G/LTE (dłuższe trasy pociągiem/autobusem).

No właśnie dlatego nie chcę celować typowo w biznesowe ze względu też na to, że chciałbym od czasu do czasu coś pograć, więc ten GTX 1050 chociaż by się przydał. A raczej biznesowego z dedykowanym GPU i w swoim przedziale cenowym nie znajdę ;)

Godzinę temu, FxJ napisał:

Lekki i wytrzymały, bez systemu + raty, na tą chwilę Asus ale w wersji z 16GB RAM (nie z 8GB =2x4GB).

ASUS VivoBook Pro 15 N580VD i5-7300HQ/16GB/1TB/GTX1050 + dysk SSD M.2

ASUS VivoBook Pro 15 N580VD i5-7300HQ/16GB/256SSD+1TB/GTX1050

Właśnie o tych modelach myślałem, pozostaje pytanie - czy i5-7300HQ wystarczy? Generalnie obecnie pracuję na rozpadającym się Lenovo z:

i7-4700MQ

SSD (SATA)

8GB RAMu

I przykładowa sytuacja - IDE, który z tego co wiem dość mocno korzysta z wielu wątków procesora, z otwartym projektem zbudowanym z wielu sporych modułów, którego kompletny build zajmuje kilka minut. W tle kilka innych mniejszych aplikacji (no i Chrome z wieloma kartami który mimo wszystko żre trochę pamięci). No i chcę zrobić przerwę, dorzucam do tego wszystkiego League of Legends, gram 1 mecz, minimalizuje grę i wracam do pracy. Teoretycznie wiele mało wymagających operacji, które wydaje mi się że korzystają z hyperthreading'u i7? Teraz pytanie, czy teoretycznie mocniejsza i5-7300HQ, będzie w takiej sytuacji lepsza, mając jednak o połowę wątków mniej? Trochę się obawiam po prostu, bo przyzwyczajony jestem do tego że mam odpalone kilkanaście aplikacji i wszystko działa, a widziałem kilka laptopów, z co prawda starszymi i5, które dławiły się przy prostych czynnościach.

Godzinę temu, FxJ napisał:

To i pewnie z czasem klawiaturka mechaniczna :coolio: czy już masz?

Oczywiście, że już mam :) 

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

i7-4700MQ vs i5-7300HQ porównanie z notebookcheck.net

Teraz pytanie, czy teoretycznie mocniejsza i5-7300HQ, będzie w takiej sytuacji lepsza, mając jednak o połowę wątków mniej?

Lepszy jeśli chodzi o wydajność rdzenia ale brak HT tutaj jest przeszkodą nawet względem starszych i7.

Więc najlepsze rozwiązanie to modele z Coffee Lake-H ale musiałbyś uzbroić się w cierpliwość.

czy i5-7300HQ wystarczy?

Wystarczyć zawsze wystarczy, tyle ze zrobi to samo troszkę wolniej. Tak w ogóle jakim cudem nie brakuje ci RAM-u przy 8GB i tylu aplikacjach odpalonych na raz :splash:?

• FxJ zmienił(a) tytuł na Laptop 3500~ uniwersalny
Opublikowano

No przy naprawę dużych projektach + wspomnianych aplikacjach komputer faktycznie miewał gorsze momenty, ale myślałem że to po prostu jego lata dają o sobie znać :D 

W każdym razie, najrozsądniej wydaje mi się poczekać na Coffee Lake-H. Dwa pytania tylko, może są już gdzieś informację na te tematy - czy zmieszczę się w budżecie o którym wspomniałem? Uwzględniając że chciałbym ten dedykowany GPU również. No i kiedy mniej więcej się spodziewać w sklepach laptopów z tymi procesorami? 

Opublikowano

Ktoś może się wypowiedzieć na temat laptopów "refubrished", czyli używane/powystawowe/jak zwał tak zwał?

Przykładowo

http://outlet.us.dell.com/ArbOnlineSales/Online/SecondaryInventorySearch.aspx?c=us&cs=22&l=en&s=dfh&sign=PXhcOSHtr1T4IOw%2fPR7UdZeEWGE3Wk2KX5fJvQA5MIc%2fvXrMDWwJ9qNkbge4psPqu5l4g%2fWyW%2f9PRuZVtswQ%2boLNiQA%2bnSAWMqTKknA%2fP78yM4eILB22j4pli3qcyBIRDIxROdTe2MTTXUOB1Sb0KVeS9%2bVxynxPPJwr3fvJg8dwKBPuEhMyqTHHI4bdZsD4IcAF0VPo6%2f8%3d

i7 7700hq, gtx 1050ti od 700-800 dolarów, gdzie nówka na x-komie kosztuje 4,3k zł. Domyślam się że dchodzą koszty przesyłki z USA, itp, ale może faktycznie warto się tym zainteresować? 

Opublikowano

Sorry. The product you are looking for is currently out of stock

Jeśli bezpośrednio od Della i z ich pełną gwarancja to jeszcze da się przeżyć ale jak zamawiasz ze stanów doliczaj VAT 23%, koszty dostawy i jakieś opłaty celne.

Najprawdopodobniej musiałbyś też skorzystać z oferty pośrednika który przejmie od Della paczkę i prześle do Europy.

Opublikowano

GL503VD-E4136T nie widzę w google by był w polskich sklepach więc pewnie ściągany, sprawdź sobie opakowanie.

Ewentualnie ci zostaje opcja załatwienia voucheru od HP-ka.

Opublikowano (edytowane)

Właśnie też nie wiedziałem podobnego lapka w polskich sklepach, szczerze to wpisałem w wyszukiwarce allegro: i7, gtx1050, Wrocław i najtańszy jaki wyskoczył to ten. Czego ewentualnie się doszukiwać jakbym jechał go zobaczyć? Trochę goni mnie czas bo jutro wyjeżdżam na tydzien poza Wrocław więc szanse mam go zobaczyć dzisiaj bądź jutro rano przed pracą. Pytanie tylko czy faktycznie to może byc okazja czy jednak nie ma się co napalać na w miare niską cenę?

edit#

wg. opisu siedzi na lapku polski Windows 

Edytowane przez ironek93
Opublikowano

Co mozesz sprawdzić, odpal sobie CrystalDisk Info i zobacz czas pracy dysków oraz czy nie ma przebarwień na płycie głównej (ale trzeba by zdjąć obudowę) więc patrz czy był rozkręcany np.

Opublikowano

A jakiś test wydajności CPU/GPU? Generalnie jutro wyskoczę na godzinę z pracy i jadę go zobaczyć i ewentualnie kupić. Z tego co mówił sprzedawca, laptop przepracował niespełna 2 godziny, zapakowany w oryginalne pudełko. Oczywiście nie mam pewnie jak tego sprawdzić jednak mimo wszystko mam półtorej roku gwarancji więc wydaje się być to spoko opcja.

A co do samego modelu, z tego co czytałem to jest on dość głośny pod obciążeniem i trochę się grzeje, poza tym większych wad nie znalazłem, ale może ktoś coś złego/dobrego słyszał o tym modelu?