Leth Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2018 (edytowane) Cześć, Od lutego planuję zakupić laptopa, jednak miałem sporo spraw na głowie i teraz widzę, że wyszły nowe modele, w niektórych przypadkach ceny się unormowały, więc powracam do tematu. 1) Student, 21 lat (Laptop może być wzięty na firmę lub/i na raty - pod warunkiem że sensowne oprocentowanie) 2) System obojętny, może być również bez. 3) Matryca 13,3 - 15,6' 4) Interesuje mnie laptop z SSD (oczywiście mogę zakupić bez i z czasem dołożyć) 5 a) Wolałbym wydać maksymalnie 3000zł (z czasem dołożę ssd jeżeli nie będzie) 5 b) Planuję go używać przez jakieś 4 lata, będzie to jedyny laptop w danej chwili. 5 c) Mogę się wstrzymać do ok. pierwszych dni maja. 6) Obowiązkiem jest wytrzymała obudowa, najlepiej bez plastikowych elementów, które szybko się przetrą itd. Czas pracy na baterii - najlepiej powyżej 5h 7) Najlepiej, gdyby matryca była FullHD, mile widziane również IPS, jednak to nie wymóg. 8) Używany będzie jedynie w domu, na uczelni, w drodze. 9) Wymagania co do gier mam średnie/niskie. Czasem zagram w CS:GO, jednak nie wymagam zbyt wiele - wystarczą niskie ustawienia przy pocieszającej ilości fps (tak, żeby było z zapasem myślę że 120+) 10) Pakiet office, steam, spotify, czasem (rzadko) PS Lightroom. 11) Wymagam: podświetlanej klawiatury, aluminiowa (lub inna wytrzymała) obudowa, natomiast byłoby miło, gdyby laptop miał matową matrycę i czytnik linii papilarnych 12) Dotychczas pracowałem na Dellu, z którego wykonania nie jestem zbytnio zadowolony (Inspiron z 2014 roku), zainteresowały mnie ostatnio Lenovo, Asusy i MacBooki. 13) Wybrane przeze mnie modele: Lenovo Ideapad 720-15IKBR (81C7002BPB) - z kodem rabatowym wychodzi 2599 i zostaje jeszcze trochę pieniędzy na ssd m.2, widziałem w sklepie, bardzo ładny ASUS VivoBook Pro 15 N580VD i5-7300HQ/8GB/1TB GTX1050 (N580VD-E4622) - widziałem takiego w sklepie, tyle że złotego - wydaje mi się, że jakaś wcześniejsza generacja - słaba matryca, wykończenie itd - proszę mnie utwierdzić w przekonaniach ASUS VivoBook S15 S510UN-8 i5-8250U/8GB/1TB MX150 (S510UN-BQ178) - tego nie widziałem na żywo i ciężko jest mi coś opowiedzieć ASUS FX503VD-E4082 i5-7300HQ/8GB/1TB GTX1050 ( FX503VD-E4082) - również nie widziałem na żywo Prosiłbym o ocenę wybranych przeze mnie modeli jak i swoje propozycje. Pozdrawiam Edytowane 21 Kwietnia 2018 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2018 (edytowane) Cytuj Zakup mobilnego laptopa do codziennej pracy i rozrywki Laptop może być wzięty na firmę lub/i na raty - pod warunkiem że sensowne oprocentowanie Planuję go używać przez jakieś 4 lata ASUS VivoBook Pro 15 N580VD i5-7300HQ/8GB/1TB GTX1050 - 2x4GB RAM więc rozbudowa słaba (trzeba trzymać kości do końca gwarancji) ASUS VivoBook Pro 15 N580VD i5-7300HQ/16GB/1TB GTX1050 - 2x8GB RAM Ja bym ci sugerował tego Asusa też ze względu na wagę (2kg) i grafikę GTX 1050 która jest 2x wydajniejsza od MX150. Dodatkowo możesz odpalić Intel Extreme Tuning Utility zrobić undervolting co tylko polepszy kulturę pracy i zmniejszyć temperatury podczas obciążenia.https://youtu.be/R7OdTmylZNQ https://www.purepc.pl/notebooki/undervolting_cpu_i_gpu_na_przykladzie_laptopa_smart7_h773f Edytowane 21 Kwietnia 2018 przez FxJ Cytuj
Leth Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2018 3 minuty temu, FxJ napisał: ASUS VivoBook Pro 15 N580VD i5-7300HQ/16GB/1TB GTX1050 - 2x8GB RAM Jest okej, z tym że różnica pomiędzy ideapadem 720, którego mogę mieć z SSD za 3000zł vs VivoBook Pro 15, którego z SSD mogę mieć za 4000zł, to już sporo ponad budżet. 5 minut temu, FxJ napisał: Dodatkowo możesz odpalić Intel Extreme Tuning Utility zrobić undervolting co tylko polepszy kulturę pracy i zmniejszyć temperatury podczas obciążenia. Czy wykonując undervolting nie tracę gwarancji ani nic? Czy jest to bezpieczne i nie zmniejszy wydajności laptopa? Szczególnie zainteresował mnie teraz ideapad 720, ze względu na bardzo przystępną cenę, ponieważ trzeba przyznać, że jak za 2600zł, to lepszego laptopa nie znajdziemy (a z SSD m.2 wyjdzie 3000zł, więc idealnie w budżecie). Co mógłbyś powiedzieć na jego temat? Wydaje mi się, że 8GB ramu wystarczy mi w zupełności, więc jeszcze mógłbym się zastanowić nad tym VB Pro 15, z tym że z SSD nadal sporo to wychodzi... :( Czy mi się wydaje, czy te złote VB Pro 15 były gorzej wykonane i miały słabsze matryce? Cytuj
Leth Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2018 (edytowane) 15 minut temu, FxJ napisał: Ja bym ci sugerował tego Asusa też ze względu na wagę (2kg) i grafikę GTX 1050 która jest 2x wydajniejsza od MX150. Rzeczywiście, grafika niezła, pytanie czy warto. Raczej w Wiedźmina grać nie mam zamiaru, głównie CS:GO, w którym nawet RX550M wyciągnie na niskich koło 180fps +, co jest dobrym wynikiem. Dlatego właśnie zacząłem poważnie zastanawiać się nad tym Lenovo :) Edytowane 21 Kwietnia 2018 przez Leth Cytuj
Tamagotchi Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2018 https://inspiracje.x-kom.pl/przeprowadzka Asusa możesz mieć te 200zł taniej Cytuj z tym że różnica pomiędzy ideapadem 720, którego mogę mieć z SSD za 3000zł vs VivoBook Pro 15 W jednym masz procesory U z niskim TDP (15W) a w drugim HQ/H pełno napięciowe z wysokim TDP (45W). No i ten model nie jest taki fajny bo wiele ma problemy z chłodzeniem - fabrycznie nie stykają się z rdzeniem nawet. Lenovo Ideapad 720-15 i5-8250U/8GB/256 RX550 (81C7002EPB) - jeśli chcesz ryzykować to bierz z zamontowanym fabrycznym dyskiem 256GB PCIe NVMe Cytuj Wydaje mi się, że 8GB ramu wystarczy mi w zupełności To jest 4GB wlutowane + 4GB w jednej kości więc w przyszłości jak byś chciał mieć więcej to nie będzie tak fajnie z rozbudową. Cytuj Czy mi się wydaje, czy te złote VB Pro 15 były gorzej wykonane i miały słabsze matryce? To te pierwsze które się pojawiły z matrycami TN, dopiero późniejsze wyszły z IPS. Cytuj łównie CS:GO, w którym nawet RX550M wyciągnie na niskich koło 180fps +, co jest dobrym wynikiem Procesory U długo nie utrzymują wysokiego taktowania i będziesz musiał ręcznie zablokować (ustawić) je tak by nie było zjawiska "power limit throttling". Cytuj
Leth Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2018 (edytowane) 18 minut temu, Tamagotchi napisał: No i ten model nie jest taki fajny bo wiele ma problemy z chłodzeniem - fabrycznie nie stykają się z rdzeniem nawet. To akurat raczej nie problem - jest jeszcze gwarancja producenta. 18 minut temu, Tamagotchi napisał: To jest 4GB wlutowane + 4GB w jednej kości więc w przyszłości jak byś chciał mieć więcej to nie będzie tak fajnie z rozbudową. Tak jak wspomniałem - nie planuję, więc ten temat odkładamy na bok. 18 minut temu, Tamagotchi napisał: To te pierwsze które się pojawiły z matrycami TN, dopiero późniejsze wyszły z IPS. To wiele wyjaśnia. Czy zmienili tylko matryce, czy jakość wykonania obudowy również się zmieniła? 18 minut temu, Tamagotchi napisał: Procesory U długo nie utrzymują wysokiego taktowania i będziesz musiał ręcznie zablokować (ustawić) je tak by nie było zjawiska "power limit throttling". Jeżeli nie jest to skomplikowany proces, to mogę zablokować. Reasumując. W grze pozostawiam jeszcze jedynie ideapada 720 oraz VivoBooka Pro 15. Jeden i drugi model spełnia moje wymagania, pytanie czy warto jest dopłacić tyle pieniędzy, ponieważ ideapad 720 jest tańszy o około 500 zł od VivoBooka Pro 15. Co Wy uważacie o tym? Kupując Asusa nie będę mógł sobie póki co pozwolić na zakup ssd. Edytowane 21 Kwietnia 2018 przez Leth Cytuj
Leth Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Nie dość, że VivoBook Pro 15 wychodzi drożej, to jeszcze raty są oprocentowane. :( Czekam na dalsze pomysły ;) Cytuj
FxJ Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Cytuj Nie dość, że VivoBook Pro 15 wychodzi drożej, to jeszcze raty są oprocentowane. :( O ile mi wiadomo nie mają żadnej promocji na raty 0% w morele mimo że takowe widnieją jeszcze na stronie Santander Consumer Bank. A co do x-kom to patrz ikona w kółku z napisem raty 0%. Cytuj To akurat raczej nie problem - jest jeszcze gwarancja producenta. https://www.morele.net/komunia/ Jeśli chcesz zaryzykować to już twoja decyzja, ale oczywiście upewnij się że dobrze przylega i jest wolny od tej wady. Cytuj Czy zmienili tylko matryce, czy jakość wykonania obudowy również się zmieniła? Chyba tylko matryca i kolor lakieru, nie ma dokładnych testów porównawczych by coś stwierdzić że się zmieniło wewnątrz. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi