Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

Od lutego planuję zakupić laptopa, jednak miałem sporo spraw na głowie i teraz widzę, że wyszły nowe modele, w niektórych przypadkach ceny się unormowały, więc powracam do tematu.

1) Student, 21 lat (Laptop może być wzięty na firmę lub/i na raty - pod warunkiem że sensowne oprocentowanie)
2) System obojętny, może być również bez.
3) Matryca 13,3 - 15,6'
4) Interesuje mnie laptop z SSD (oczywiście mogę zakupić bez i z czasem dołożyć)
5 a) Wolałbym wydać maksymalnie 3000zł (z czasem dołożę ssd jeżeli nie będzie)

5 b) Planuję go używać przez jakieś 4 lata, będzie to jedyny laptop w danej chwili.

5 c) Mogę się wstrzymać do ok. pierwszych dni maja.
6) Obowiązkiem jest wytrzymała obudowa, najlepiej bez plastikowych elementów, które szybko się przetrą itd. Czas pracy na baterii - najlepiej powyżej 5h
7) Najlepiej, gdyby matryca była FullHD, mile widziane również IPS, jednak to nie wymóg.
8) Używany będzie jedynie w domu, na uczelni, w drodze.
9) Wymagania co do gier mam średnie/niskie. Czasem zagram w CS:GO, jednak nie wymagam zbyt wiele - wystarczą niskie ustawienia przy pocieszającej ilości fps (tak, żeby było z zapasem myślę że 120+)

10) Pakiet office, steam, spotify, czasem (rzadko) PS Lightroom.

11) Wymagam: podświetlanej klawiatury, aluminiowa (lub inna wytrzymała) obudowa, natomiast byłoby miło, gdyby laptop miał matową matrycę i czytnik linii papilarnych
12) Dotychczas pracowałem na Dellu, z którego wykonania nie jestem zbytnio zadowolony (Inspiron z 2014 roku), zainteresowały mnie ostatnio Lenovo, Asusy i MacBooki.
13) Wybrane przeze mnie modele:

Prosiłbym o ocenę wybranych przeze mnie modeli jak i swoje propozycje.

Pozdrawiam

Edytowane przez FxJ
Opublikowano (edytowane)

Zakup mobilnego laptopa do codziennej pracy i rozrywki
Laptop może być wzięty na firmę lub/i na raty - pod warunkiem że sensowne oprocentowanie

Planuję go używać przez jakieś 4 lata

ASUS VivoBook Pro 15 N580VD i5-7300HQ/8GB/1TB GTX1050 - 2x4GB RAM więc rozbudowa słaba (trzeba trzymać kości do końca gwarancji)

ASUS VivoBook Pro 15 N580VD i5-7300HQ/16GB/1TB GTX1050 - 2x8GB RAM

Ja bym ci sugerował tego Asusa też ze względu na wagę (2kg) i grafikę GTX 1050 która jest 2x wydajniejsza od MX150.

Dodatkowo możesz odpalić Intel Extreme Tuning Utility zrobić undervolting co tylko polepszy kulturę pracy i zmniejszyć temperatury podczas obciążenia.
https://youtu.be/R7OdTmylZNQ

https://www.purepc.pl/notebooki/undervolting_cpu_i_gpu_na_przykladzie_laptopa_smart7_h773f

Edytowane przez FxJ
Opublikowano
3 minuty temu, FxJ napisał:

Jest okej, z tym że różnica pomiędzy ideapadem 720, którego mogę mieć z SSD za 3000zł vs VivoBook Pro 15, którego z SSD mogę mieć za 4000zł, to już sporo ponad budżet.

5 minut temu, FxJ napisał:

Dodatkowo możesz odpalić Intel Extreme Tuning Utility zrobić undervolting co tylko polepszy kulturę pracy i zmniejszyć temperatury podczas obciążenia.

Czy wykonując undervolting nie tracę gwarancji ani nic? Czy jest to bezpieczne i nie zmniejszy wydajności laptopa?

Szczególnie zainteresował mnie teraz ideapad 720, ze względu na bardzo przystępną cenę, ponieważ trzeba przyznać, że jak za 2600zł, to lepszego laptopa nie znajdziemy (a z SSD m.2 wyjdzie 3000zł, więc idealnie w budżecie). Co mógłbyś powiedzieć na jego temat? 

Wydaje mi się, że 8GB ramu wystarczy mi w zupełności, więc jeszcze mógłbym się zastanowić nad tym VB Pro 15, z tym że z SSD nadal sporo to wychodzi... :(

Czy mi się wydaje, czy te złote VB Pro 15 były gorzej wykonane i miały słabsze matryce?

Opublikowano (edytowane)

15 minut temu, FxJ napisał:

Ja bym ci sugerował tego Asusa też ze względu na wagę (2kg) i grafikę GTX 1050 która jest 2x wydajniejsza od MX150.

Rzeczywiście, grafika niezła, pytanie czy warto. Raczej w Wiedźmina grać nie mam zamiaru, głównie CS:GO, w którym nawet RX550M wyciągnie na niskich koło 180fps +, co jest dobrym wynikiem. Dlatego właśnie zacząłem poważnie zastanawiać się nad tym Lenovo :)

Edytowane przez Leth
Opublikowano

https://inspiracje.x-kom.pl/przeprowadzka

Asusa możesz mieć te 200zł taniej :wink:

z tym że różnica pomiędzy ideapadem 720, którego mogę mieć z SSD za 3000zł vs VivoBook Pro 15

W jednym masz procesory U z niskim TDP (15W) a w drugim HQ/H pełno napięciowe z wysokim TDP (45W). No i ten model nie jest taki fajny bo wiele ma problemy z chłodzeniem - fabrycznie nie stykają się z rdzeniem nawet.

Lenovo Ideapad 720-15 i5-8250U/8GB/256 RX550 (81C7002EPB) - jeśli chcesz ryzykować to bierz z zamontowanym fabrycznym dyskiem 256GB PCIe NVMe

Wydaje mi się, że 8GB ramu wystarczy mi w zupełności

To jest 4GB wlutowane + 4GB w jednej kości więc w przyszłości jak byś chciał mieć więcej to nie będzie tak fajnie z rozbudową.

Czy mi się wydaje, czy te złote VB Pro 15 były gorzej wykonane i miały słabsze matryce?

To te pierwsze które się pojawiły z matrycami TN, dopiero późniejsze wyszły z IPS.

łównie CS:GO, w którym nawet RX550M wyciągnie na niskich koło 180fps +, co jest dobrym wynikiem

Procesory U długo nie utrzymują wysokiego taktowania i będziesz musiał ręcznie zablokować (ustawić) je tak by nie było zjawiska "power limit throttling".

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Tamagotchi napisał:

No i ten model nie jest taki fajny bo wiele ma problemy z chłodzeniem - fabrycznie nie stykają się z rdzeniem nawet.

To akurat raczej nie problem - jest jeszcze gwarancja producenta.

To jest 4GB wlutowane + 4GB w jednej kości więc w przyszłości jak byś chciał mieć więcej to nie będzie tak fajnie z rozbudową.

Tak jak wspomniałem - nie planuję, więc ten temat odkładamy na bok.

To te pierwsze które się pojawiły z matrycami TN, dopiero późniejsze wyszły z IPS.

To wiele wyjaśnia. Czy zmienili tylko matryce, czy jakość wykonania obudowy również się zmieniła?

Procesory U długo nie utrzymują wysokiego taktowania i będziesz musiał ręcznie zablokować (ustawić) je tak by nie było zjawiska "power limit throttling".

Jeżeli nie jest to skomplikowany proces, to mogę zablokować.

Reasumując.

W grze pozostawiam jeszcze jedynie ideapada 720 oraz VivoBooka Pro 15.

Jeden i drugi model spełnia moje wymagania, pytanie czy warto jest dopłacić tyle pieniędzy, ponieważ ideapad 720 jest tańszy o około 500 zł od VivoBooka Pro 15.

Co Wy uważacie o tym? Kupując Asusa nie będę mógł sobie póki co pozwolić na zakup ssd.

Edytowane przez Leth
Opublikowano

Nie dość, że VivoBook Pro 15 wychodzi drożej, to jeszcze raty są oprocentowane. :(

O ile mi wiadomo nie mają żadnej promocji na raty 0% w morele mimo że takowe widnieją jeszcze na stronie Santander Consumer Bank.

A co do x-kom to patrz ikona w kółku z napisem raty 0%.

To akurat raczej nie problem - jest jeszcze gwarancja producenta.

https://www.morele.net/komunia/

Jeśli chcesz zaryzykować to już twoja decyzja, ale oczywiście upewnij się że dobrze przylega i jest wolny od tej wady.

Lenovo Ideapad 720-15.jpg

Czy zmienili tylko matryce, czy jakość wykonania obudowy również się zmieniła?

Chyba tylko matryca i kolor lakieru, nie ma dokładnych testów porównawczych by coś stwierdzić że się zmieniło wewnątrz.