Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mam w laptopie HP OMEN 17-AN010NW (2BS12EA) pamięć RAM 8GB. Chciałbym dokupić drugie 8GB. Na infolinii HP dowiedziałem się, że mam kupić DDR4 2400MHz dual chanel. Podali mi kod oryginalnej części: 862398-850. Znalazłem ten ram i z tego wynika, że mam kupić pamięć so-dimm dd5 2400 pc4 19200 1,2V niebuforowana. 

Tylko nie znalazłem nic na temat dual chanell i single chanell. Na stronie np. cruciala wymienianego na stronie hp nie umiem połapać się, bo jest za dużo modeli. 
W jednym sklepów znalazłem model Kingstona KVR24S17S8/8. Sprawdziłem na stronie Kingstona i dedykowana dla mnie karta to KCP424SS8/8. Nie wiem też czy to dual channel czy nie dual. 
Nie wiem co mam w końcu kupić, żeby było dobrze. Nie wiem jaki mam aktualnie ram w laptopie (tzn wiem tylko że ma 8GB).
Prosiłbym o pomoc w dobrze właściwego ramu. Chciałbym tylko kupić dodatkowe 8gb, zamontować i cieszyć się z większej pojemności.

Do mojego laptopa pasuje dual channel? Jeśli okazałoby się, że 8gb, które mam zamontowane to single chanell to będzie się dało zamontować 8gb dualchanell i czy będzie działać? Jak sprawdzić czy ram to dual czy single? Prosiłbym o pomoc, bo ciężko się w tych ramach odnaleźć :)

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Już kupiłem ram, zamontowałem i teraz gry, które mi się ścinały, chodzą jak po maśle :coolio:

Zauważyłem w panelu sterowania, że mam teraz 16GB ramu, a dostępne 15,9. Z czego to wynika, że nie jest pełne 16?

Wgranie biosa jest w miarę łatwe? Czy może się zdarzyć, że coś popsuję ? Z ładowaniem czemu tak do 90%?

Opublikowano

Sprzętowo zarezerwowane jest trochę i tyle.

Z ładowaniem czemu tak do 90%?

By wydłużyć życie baterii jak grasz to nie ma potrzeby by była ciągle naładowana maksymalnie do 100%, poczytaj w google.