luigi0 Opublikowano 19 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2018 (edytowane) Mam w laptopie HP OMEN 17-AN010NW (2BS12EA) pamięć RAM 8GB. Chciałbym dokupić drugie 8GB. Na infolinii HP dowiedziałem się, że mam kupić DDR4 2400MHz dual chanel. Podali mi kod oryginalnej części: 862398-850. Znalazłem ten ram i z tego wynika, że mam kupić pamięć so-dimm dd5 2400 pc4 19200 1,2V niebuforowana. Tylko nie znalazłem nic na temat dual chanell i single chanell. Na stronie np. cruciala wymienianego na stronie hp nie umiem połapać się, bo jest za dużo modeli. W jednym sklepów znalazłem model Kingstona KVR24S17S8/8. Sprawdziłem na stronie Kingstona i dedykowana dla mnie karta to KCP424SS8/8. Nie wiem też czy to dual channel czy nie dual. Nie wiem co mam w końcu kupić, żeby było dobrze. Nie wiem jaki mam aktualnie ram w laptopie (tzn wiem tylko że ma 8GB). Prosiłbym o pomoc w dobrze właściwego ramu. Chciałbym tylko kupić dodatkowe 8gb, zamontować i cieszyć się z większej pojemności. Do mojego laptopa pasuje dual channel? Jeśli okazałoby się, że 8gb, które mam zamontowane to single chanell to będzie się dało zamontować 8gb dualchanell i czy będzie działać? Jak sprawdzić czy ram to dual czy single? Prosiłbym o pomoc, bo ciężko się w tych ramach odnaleźć :) Edytowane 20 Kwietnia 2018 przez FxJ Cytuj
Tamagotchi Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Podrzuć zrzut z GPU-Z z zakładek memory i CPU-Z. http://drive.google.com - wrzuć tutaj i udostępnij. https://support.hp.com/pl-pl/drivers/selfservice/omen-by-hp-17-an000-laptop-pc/15551440/model/17505186 Oraz wgraj najnowszy bios i ustaw sobie ładowanie baterii do max 90%. Cytuj
luigi0 Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Już kupiłem ram, zamontowałem i teraz gry, które mi się ścinały, chodzą jak po maśle Zauważyłem w panelu sterowania, że mam teraz 16GB ramu, a dostępne 15,9. Z czego to wynika, że nie jest pełne 16? Wgranie biosa jest w miarę łatwe? Czy może się zdarzyć, że coś popsuję ? Z ładowaniem czemu tak do 90%? Cytuj
FxJ Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Sprzętowo zarezerwowane jest trochę i tyle. Cytuj Z ładowaniem czemu tak do 90%? By wydłużyć życie baterii jak grasz to nie ma potrzeby by była ciągle naładowana maksymalnie do 100%, poczytaj w google. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi