Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

1) Mężczyzna 27
2) Może być z systemem lecz nie musi 
3) raczej 17,3. (tutaj zastanawiam się nad lepszą grafiką kosztem mniejszej matrycy) - 15,6 gtx1060 vs 17,3 gtx 1050ti
4) Dobrze jakby miał chociaż to 120 SSD ale nie jest to konieczne
5 Nowy 4000-4800zł, zamierzam go używać kilka lat (min 3-4), mocna grafika
6) Jakość wykonania mniej ważna niż wydajność.
7) Raczej IPS 60hz z dobrymi kolorami niż TN 120hz z gorszymi kolorami. (Zastanawiam się między IPS w Acerze a TN w MSI - czy te matryce z MSI aż tak odbiegają od IPS?)
8) 90% używany w domu
9) Gry - Chciałbym zagrać w wieźmina 3 na wysokich - wiem że do ultra potrzeba gtx1060. (Zastanawiam się czy warto odpuścić GTX1050ti na rzecz 1050 i zaoszczędzić 500zł)

Będę grał częściej w RPG niż FPS ale często lubię zagrać w League of Legends więc tu przewaga MSI TN120Hz ale czy nie kosztem jakości obrazu w RPGach????

10) Programy - sporadycznie Auto CAD i filmy.

11) Wymagania specjalne - Matowa matryca, dobre ciche chłodzenie. 
12) Osobiste preferencje - 
13) Aktualnie rozpatrywane modele: MSI GP72, Acer Aspire 7, Acer VN7 Nitro

Karta raczej gtx1050ti ale niekoniecznie. Raczej 17.3'

Generalnie zastanawiam się między MSI GP72 a Acerami Aspire 7 lub Nitro. (opierałem się na recenzjach)

Na rzecz MSI skłania mnie (podobno) lepsza jakość wykonania, mniejsza awaryjność, matryca 120hz,  podobno lepiej rozbudowany (niekoniecznie chłodniejszy) układ chłodzenia. 

Na rzecz Acera skłania mnie: Kultura pracy i temperatura (do 40-42dB w stresie i niskie temperatury obudowy) podobno matrdyca IPS ma żywsze kolory i generalnie ładniejsza od tej TN w MSI. 

Który z powyższych - MSI czy Acer ma lepszą matrycę - chodzi mi o grę choćby w wiedźmina, (np wg testów TN w MSI GE72 ma 100% odwzorowania sRGB ale to wciąż matryca TN)

Czy Acer faktycznie ma tak rewelacyjny system chłodzenia? MSI (nie wspomnę o głośnym ASUSie) są cieplejsze i głośniejsze ale może ma to jakiś haczyk jeśli chodzi o spadki wydajności?

Oczywiście jestem otwarty na inne modele, najważniejsza dla mnie jest: kultura pracy -> temperatura -> matryca

Laptopa najpóźniej chcę zamówić w przyszłym tygodniu okolice 18 kwietnia.

Dziękuję i Pozdrawiam!

Edit: Np Lenovo720 gtx1050ti jest w miarę cichy i chłodny ale matryca ma odwzorowanie 50% sRGB, może ktoś go ma i powie jak z obrazem? Czy słabe odwzorowanie kolorów jest aż tak zauważalne?

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

tutaj zastanawiam się nad lepszą grafiką kosztem mniejszej matrycy

Jeśli chcesz by był bardziej mobilny a w domy będzie podpinany pod monitor lub TV - a chcesz grać w gry z segmentu AAA, to oczywiście że w jak najlepszą grafiką celuj.

Zastanawiam się czy warto odpuścić GTX1050ti na rzecz 1050 i zaoszczędzić 500zł

Zdecydowanie nie.

Chciałbym zagrać w wieźmina 3 na wysokich

A później w Cyberpunk 2077 itd :wink2:?

zamierzam go używać kilka lat (min 3-4), mocna grafika
dobre ciche chłodzenie

MSI GT62VR i7-7700HQ/8GB/1TB GTX1060 IPS (GT62VR 7RD-219XPL)
MSI GT62VR i7-7700HQ/8GB/1TB+128/Win10 GTX1060 IPS (GT62VR 7RD-218PL)
Ciche są ale tylko laptopy klasy DTR z naprawdę dobrym chłodzeniem ale one ważą 3-4 kg - te mają grafikę wymienną - slot MXM.

Zastanawiam się między IPS w Acerze a TN w MSI - czy te matryce z MSI aż tak odbiegają od IPS?

Porównujesz inne typy IPS 60Hz vs TN 120Hz - więc pod względem jakości odwzorowania barw i kątów jest zupełnie inny poziom tak samo jeśli chodzi o płynność.

Będę grał częściej w RPG niż FPS ale często lubię zagrać w League of Legends

Do LOL-a matryca 120Hz to przesada, do CS:GO czy Overwatch albo PUBG to jeszcze ale nie czysto pod LOL-a.

mniejsza awaryjność

Niby jak to ktoś stwierdził :) ? Przecież wystarczy by jeden kondensator na płycie padł - link

• reaction_title_1 1
Opublikowano (edytowane)

Generalnie zastanawiam się między MSI GP72

MSI GP72 i7-7700HQ/8GB/1TB GTX1050Ti 120Hz (GP72M 7REX-872XPL/1262XP)

MSI GE72 i7-7700HQ/8GB/1TB GTX1050Ti 120Hz (GE72 7RE-020XPL)

MSI GE73 i7-7700HQ/8GB/1TB GTX1050Ti 120Hz (GE73 7RD-027XPL)

W zasadzie jak kupować to tylko serie "GE" + podkładka chłodząca lub "GT"

a Acerami Aspire 7 lub Nitro. (opierałem się na recenzjach)

VN7 praktycznie ich nie ma nowych w sklepach - wyprzedali je.

podobno matryca IPS ma żywsze kolory i generalnie ładniejsza od tej TN w MSI.

Czy Acer faktycznie ma tak rewelacyjny system chłodzenia?

Acer Aspire 7 i7-7700HQ/8GB/1000/Win10 GTX1050Ti (NX.GPGEP.003 / A717-71G) - mówisz o tym czy o VN7?

najważniejsza dla mnie jest: kultura pracy -> temperatura -> matryca

MSI GT wypisz wymaluj :rolleyes:

Edytowane przez FxJ
  • reaction_title_1 2
Opublikowano (edytowane)

FxJ dziękuję za wyczerpującą odpowiedź

4 godziny temu, FxJ napisał:

VN7 praktycznie ich nie ma nowych w sklepach - wyprzedali je.

Ostały się jeszcze w Vobisie i szczerze to mocno się zastanawiam czy nie brać:

ACER Aspire Nitro VN7-793G 17,3"FHD/i5-7300HQ/8GB/1TB/GTX1050Ti-4GB/W10 Black (NH.Q25EP.002)

4 godziny temu, FxJ napisał:

"Czy Acer faktycznie ma tak rewelacyjny system chłodzenia?"

Acer Aspire 7 i7-7700HQ/8GB/1000/Win10 GTX1050Ti (NX.GPGEP.003 / A717-71G) - mówisz o tym czy o VN7?

Mówię i o jednym i o drugim:

VN7: pod obciążeniem 32.1 - 42.8 dB, temperatura 35 stopni, 45 tylko pod matrycą w środku i prawym górnym rogu:

https://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Acer-Aspire-VN7-793G.274354.0.html

Aspire 7: bardzo podobne statystyki na teście z gtx 1060, gtx 1050ti nie znalazłem

https://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Acer-Aspire-7-A717-71G.242768.0.html

https://www.notebookcheck.net/Acer-Aspire-7-Core-i7-GTX-1060-Laptop-Review.243532.0.html

Aspire 7 niby gorsza matryca od Nitro VN7

4 godziny temu, Włóczykij napisał:

O jakim modelu mówisz? Ideapad 720S-15 z  GTX 1050Ti 4GB ???

O legionie y720

Myślcie, że 16 kwietnia po premierze nowych procesorów ceny pójdą w dół? wato poczekać? Jesteście bardziej doświadczeni w tej branży więc na pewno wiecie jak się rynek zachowuje w takich przypadkach :)

Szczerze to w tym momencie zastanawiam się już po prostu czy nie wziąć tego Nitro VN7 z Vobisa póki jest dostępny 4300zł. Bo w sumie co innego z matrycą IPS 17,3' jest teraz wartego uwagi w tej cenie z gtx1050ti? Ja nic nie widzę, ale może źle patrzę :D

Zastanowię się jeszcze nad dołożeniem tego 1200zł do GT62 ale szczerze to ciężko będzie bo otwieram firmę i każdy grosz się mi przyda. G(P/E)72 sobie darowałem.

Jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Ostały się jeszcze w Vobisie i szczerze to mocno się zastanawiam czy nie brać:

ACER Aspire Nitro VN7-793G 17,3"FHD/i5-7300HQ/8GB/1TB/GTX1050Ti-4GB/W10 Black (NH.Q25EP.002)

Właśnie to ostatnie sztuki, być może nie wszystkie są nawet nowe (zwroty).

Mówię i o jednym i o drugim

No tak przy czym VN7 to lepsza seria, wcześniejsze miały nawet jeszcze lepsze matryce montowane.

wato poczekać? Jesteście bardziej doświadczeni w tej branży więc na pewno wiecie jak się rynek zachowuje w takich przypadkach :)

Już była premiera ale do sklepów dopiero trafiają powoli, w zasadzie to już były promocje najróżniejsze od producentów wiec zbyt wiele modeli nie zostało im na magazynach, sama premiera w laptopach też jest znacznie w tyle. Warto pomyśleć nad nowymi bo i5 już będą mieć HT tak jak obecne i7-ki.

O legionie y720

Lenovo Legion Y720-15IKB (80VR0065PB) - to model projektowany pod graczy, szkoda że audio trochę ucierpiało w tym konkretnie, ale tak to konstrukcyjnie co po wadze widać i jeśli chodzi i układ chłodzenia to bardzo pozytywnie.

• reaction_title_1 1
Opublikowano (edytowane)

WItaj, pytałem się o msi gp72 i acera vn7 i aspire7 do 4800zł. Dzięki za odpowiedź bo trochę rozjaśniłeś ale mam jeszcze do Ciebie pytanie, co sądzisz o modelu:

MSI GT72VR Dominator i7-7700HQ/16/1TB GTX1060 (GT72VR 7RD-426XPL)

Ma zmienialną kartę graficzną? i jak myślisz, ma tę samą matrycę co GT72 7RE (ten z linku wyżej to 7RD) 

a tu recenzja modelu 7RE czyli tylko karta inna?:

https://www.notebookcheck.net/MSI-GT72VR-7RE-Dominator-Pro-Notebook-Review.190406.0.html

ten z recenzji:

Ma Gsync na 120hz matrycy ze 100% sRGB, ciekawi mnie czy ten z xkomu ma ten sam model wiświetlacza.

P.S jak myślisz czy Acer VN7 wróci jeszcze do sklepów czy po prostu trzeba czekać na nową generację nie wiadomo kedy? 

Dzięki i pozdrawiam

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

co sądzisz o modelu: MSI GT72VR

Bardzo dobra seria laptopów.

Ma zmienialną kartę graficzną?

Tak

ma tę samą matrycę co GT72 7RE (ten z linku wyżej to 7RD) 

Są z matrycami 60Hz IPS i z 120Hz TN (z G-sync)

a tu recenzja modelu 7RE czyli tylko karta inna?

GT72VR 7RE - GTX 1070

GT72VR 7RD - GTX 1060

ciekawi mnie czy ten z xkomu ma ten sam model wiświetlacza

Jeśli to 120Hz to prawdopodobnie tak na jakieś 90% lub o podobnych parametrach często tego samego producenta (różnice w dacie produkcji matrycy).

jak myślisz czy Acer VN7 wróci jeszcze do sklepów

Teraz to już trzeba liczyć na odświeżenie tej serii z nowymi procesorami.