Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

1) 25lat chłopak

2) bez windowsa

3)  15 cali do 16 myślę

4) SSD, może być dodatkowo HDD wmontowant też ale SSD to podstawa

5) 3500zł nowy, ale jak będzie jakaś używka godna polecenia to rozważam

6) SSD żeby mial napewno.
7) Zdecydowanie Full HD, matowa matryca będzie atutem

8) Dom, praca (biuro)

9) Nie będzie grane na nim.

10) Programowanie:

- [ ] Programowanie r (RStudio)
- [ ] MŚ SQL server
- [ ] Oprogramowanie big data Sas ( jak data mining itp)
- [ ] Azure machinę learning studio, cloud analytics sercise (CAS), Google cloud machinę learning engine,
- [ ] Całe środowisko azure ms , apache hadoop - bazy NOSQL, Rodeo - programowanie python.
- [ ] Środowiska open source: apache casandra, apache HBase, apache Spark, apache Mahaut, apache MLlib, apache Hadoop.
- [ ] NVIDIA Tesla deep learning

11) BRAK

12) BRAK

13) ASUS VivoBook 15 R542UA i5-8250U/16GB/512SSD+1TB (R542UA-DM549)

14) Zastanawiam się czy bez karty graficznej da rade programować i używać tych programów co wypisałem.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

SSD, może być dodatkowo HDD wmontowant też ale SSD to podstawa

To mi powiedz jaki dysk SSD zamontujesz :rolleyes:?

NVIDIA Tesla deep learning

Ale to już w chmurze coś jak aws?

Lenovo ThinkPad L580 (20LW000VPB) [ma tylko jeden slot na dysk] - taki sprzęt się kupuje do programowania, lub inny z serii biznesowej.

13) ASUS VivoBook 15 R542UA i5-8250U

Z konsumenckich to przynajmniej do wersji Pro warto by dołożyć, oczywiście by było śmiesznie wersje z 8GB RAM nie są w jednej kości tylko 2x4GB.

ASUS VivoBook Pro 15 N580VD i5-7300HQ/16GB/256SSD+1TB
ASUS VivoBook Pro 15 N580VD i7-7700HQ/16GB/256SSD+1TB

Opublikowano

Dysk nie zamontuje sam. Wolałbym już z gotowym.

NVIDIA Tesla deep learning

Nie wiem co to sam bo to dla siorki laptop będzie w sumie

Dlaczego lapki konsumenckie są złe?

Czy opłaca się dopłacać do procesorów z końcówką M HQ? Jaka jest różnica miedzy tymi HQ a U? Oprócz taktowania (cyferek)?

Ona nie będzie chyba potrzebować karty graficznej dedykowanej do tych programów? I ogólnie do programowania/pracy programisty (bazy danych etc.)??
Bo jeśli tak to szkoda pchać kasę w lapka z kartą no chyba że nie ma laptopów z tej półki cenowej bez kart.

Opublikowano

Patrz filmik, zresztą sklepy też montują.

Nie wiem co to sam bo to dla siorki laptop

To uczenie maszynowe i AI.

Dlaczego lapki konsumenckie są złe?

To jak z samochodami są różne pod różny teren i zastosowanie. Biznesowe są bardziej niezawodne mają lepsze klawiatury i priorytetowy serwis (często z naprawą na miejscu).

Czy opłaca się dopłacać do procesorów z końcówką M HQ? Jaka jest różnica miedzy tymi HQ a U? Oprócz taktowania (cyferek)?

Tak do takiego wymagającego zastosowania jak najbardziej, wydajność możliwość utrzymania wysokiego taktowania (Turbo Boost) jak najdłużej i wyższy pobór równocześnie ale i lepsze chłodzenie w tych modelach.

do programowania/pracy programisty (bazy danych etc.)??

Do tego nie ale do "(obliczeń) deep learning" to jasne że tak, procesor w takim zastosowaniu całkiem wymięka.

Bo jeśli tak to szkoda pchać kasę w lapka z kartą no chyba że nie ma laptopów z tej półki cenowej bez kart.

Konsumenckie właśnie niemal zawsze mają dedykowane do multimediów 3D i gier - bo to jest ich przeznaczeniem.

Opublikowano

To oprócz tego vivobook'a pro za 4k z i5 coś macie do polecenia ? 

Mogą by lapki bez SSD  fabrycznego, ale chciałbym sklep w którym kupie odrazu jakieś dobre ssd (też prosiłbym o polecenie co brać ewentualnie) i gdzie zamontują mi go od razu?

Cena tak ~3500zł

@FxJ może coś doradzisz bo widzę, że ogarniasz temat dobrze

Opublikowano

Acer VX5-591G i7-7700HQ/8GB/1000/Win10 GTX1050

Dell Inspiron 7577 i5-7300HQ/8G/1000/Win10 GTX1050

Jeszcze te dwa laptopy ale są dostępne wyłącznie z systemem. W sumie to prawie każdy będzie mieć stylistykę gamingową.

gdzie zamontują mi go od razu?

Wszędzie montują.

jakieś dobre ssd (też prosiłbym o polecenie co brać ewentualnie)

Kwestia ceny, pojemności, typu czy zwykłe na SATA (M.2) czy na PCIe NVMe (M.2) już.

Opublikowano (edytowane)

Jak mam fabrycznie montowane SSD tak jak w tym modelu:
ASUS VivoBook Pro 15 N580VD i5-7300HQ/16GB/256SSD+1TB (N580VD-E4622)

To jakie to są dyski SSD? Jaki producent model? Nigdzie tego nie widzę wypisanego. Podają to? Jaka wydajność takiego dysku?

Myślałem, żeby zrobić tak kupić ten model:
ASUS VivoBook Pro 15 N580VD i5-7300HQ/16GB/1TB GTX1050 (N580VD-E4622)

i do tego ten dysk SSD: 
Plextor 8PeGN 256GB PCIe (PX-256M8PeGN)

W x-kom poproszę o zamontowanie odrazu.

Pytanie czy za tą cenę znajdę jakiś lepszy SSD od tego plexora?
Czy ten plexor spasuje do tego laptopa?
Czy różnica będzie duża w porównaniu z fabrycznym SSD?
Czy jeśli plexor należy do tej grupy wg temetu z dyskami SSD jakie polecacie : PCIe NVMe - 2280 (80mm x 22mm)
to czy ten lptop ma takie wejście PCIe NVMe tzn. czy wykorzysta to ? Czy lepiej jakiś inny dysk?

@FxJ Liczę że coś podpowiesz.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

To jakie to są dyski SSD? Jaki producent model?

Dysk i pamięć RAM rozszerzona na profesjonalnej linii montażowej x-kom

Pytaj w sklepie.

Pytanie czy za tą cenę znajdę jakiś lepszy SSD od tego plexora?

Własnie jedynie widziałem że 960 EVO montują, Plextor na pewno w nich ni działa.

Czy różnica będzie duża w porównaniu z fabrycznym SSD?

https://www.purepc.pl/felietony/dlaczego_dyski_ssd_z_m2_pcie_30_x4_i_nvme_to_przyszlosc

Jeśli by się dało to fajnie by obsługiwał bo najmniejsze opóźnienia (informacje omijają wtedy chipset) ale nie jest to wielki skok bo już tego tak nie czuć.

Opublikowano (edytowane)

@FxJ

To ten laptop obsługuje w końcu technologię PCIe NVMe - 2280 (80mm x 22mm) czy nie?

Jaki dysk z PCIe NVMe - 2280 (80mm x 22mm) w cenie plexora do tego lapka istnieje jeszcze?

Edytowane przez Peciok