Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć. Od kilku dni jestem zainteresowany zakupem nowego laptopa. Do 5 lat używam Lenovo z580 i uważam, że był to na tamte czasy bardzo dobry wybór jak na komputer do 2.000 zł.

Obecnie chciałbym kupić coś z procesorem i5 oraz w miarę sensowną grafiką. Komputer będzie przewidziany do oglądania filmów, pisania prac uczelnianych, przeglądania zasobów internetu. Od czasu do czasu chciałbym jakoś przyciąć w World of Tanks, Fifę, czy może coś mocniejszego. w Stacjonarnym sklepie X-kom, konsultant poradził, abym rozważył dwa modele w cenie 2650 zł np poniższy:

Lenovo Ideapad 320-15 i5-8250U/8GB/128 MX150 (81BG00LMPB)

lub

ASUS VivoBook 15 R542UA i5-7200U/8GB/256SSD+1TB/DVD (R542UA-DM019)

Posiadam swój dysk SSD więc na spokojnie sobie wymienię. Martwi mnie jednak ilość otworów wentylacyjnych i materiał z jakiego został wykonany w przypadku Lenovo.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano (edytowane)

Nie wiem, czy dobrze ją rozpisałem. 

[Kwota ok. 2 500 zł]

1)      Dorosły mężczyzna wiek 27 lat,

2)      Brak systemu operacyjnego,

3)      Matryca przekątna 15,6 cala,

4)      Bez znaczenia, posiadam własny dysk SSD,

5)       

a)       +/- 2500 zł, bez żadnych dodatków,

b)       około 4 lat,

c)       Jak najszybciej,

6)      Wytrzymała konstrukcja,

7)      Matryca rozdzielczości 1920 mile widziana.

8)      Dom biurko – łożko,

9)      Średnie wymagania. Głównie WOT, Fifa, ETS 2 – średnie ustawienia.

10)   Programy: Office.

11)   Matowa matryca

12)   Jestem otwarty na propozycje. Mój obecny Lenovo Z580 dobrze się spisał przez te 5 lat.

13)    

Lenovo Ideapad 320-15 i5-8250U/8GB/128 MX150 (81BG00LMPB)

Or.

14)   Nie chcę, aby był wykonany z cienkiego tworzywa. Na YT widziałem, że Lenovo szału nie robi w tym kontekście.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

posiadam własny dysk SSD

Jaki dysk? No obstawiam że nie typu M.2?

Wytrzymała konstrukcja

Lepsze zaczynają się w takiej cenie jak najtańsze MacBooki Air - 3800-4000zł, za 2500zł to są budżetowe tak naprawdę.

Przykładowo:

ASUS VivoBook Pro 15 N580VD i5-7300HQ/16GB/1TB GTX1050 (N580VD-DM194D) - jakaś nowa konfiguracja się pojawiła właśnie, ciekawe z jakimi matrycami
ASUS VivoBook Pro 15 N580VD i5-7300HQ/16GB/1TB GTX1050 (N580VD-E4622) - z matrycą IPS

Mój obecny Lenovo Z580 dobrze się spisał przez te 5 lat.

Jaka konfiguracja (kod producenta)?

około 4 lat

No to inwestuj w jak najmocniejszy procesor, żadnych dwu rdzeniowych jak i5-7200U, a najlepiej wysoko wydajne procesory HQ zamiast niskonapięciowych U.

Głównie WOT, Fifa

No na zintegrowanej to sobie słabo pograsz.

Ewentualnie załatw sobie voucher i szukaj Omena w cenie ok 3200-3300zł bo za często są w sklepach.

• FxJ zmienił(a) tytuł na Laptop w cenie +/- 2500 zł WOT, FIFA, ETS 2
Opublikowano

Mój laptop posiada procesor i3 trzeciej generacji po 2,4 ghz na jaku, 4 gb pamięci ram oraz kartę graficzną GF 635 z 2 gb pamięci. Napisałem solidną konstrukcję, gdyż opieram sie na tym co mam. Dopiero po jakichś 3-4 latach w jednym miejscu zaczęła pękać mi obudowa, a mam obawy, gdyż na innych formach ludzie piszą, że się po prostu Lenovo ugina i ma nie fajną matrycę...stąd moje wątpliwości. 

Opublikowano

to lepiej kupić z słabszą grafiką i tym złączem do nowszego SSD, czy odwrotnie?

Jeśli nie ma złącza M.2 to ten laptopa nie jest wart zakupu, nagrywarka to przeżytek w laptopach z 2018. Pamiętaj by się nie dobiło to na jakości konstrukcji, tutaj prym wiodą Acery Aspire 5.

Opublikowano

Dzisiaj sobie obejrzałem na spokojnie zarówno Lenovo jak i Asus to przyznam, że Acer był dla mnie bardziej pewniejszy. Przykładem może być nacisk na środek klawiatury, gdzie komputer się ugina. Natomiast w Acer Aspire tego nie zauważyłem. Jestem skłonny zainwestować w Aspire 5 tego co podaliście w cenie 2800 zł. Jak natomiast wygląda kwestia z zawiasami? Lepsze są te klasyczne dwupunktowe?, czy jeden na szerokości?

Opublikowano

czy po prostu lapek się nie sprzedawał i muszą się pozbyć?

A tak konkretnie, o który pytasz?

Dokładanie RAM-u czy dysku SSD (a nawet modemów 3G/4G) to wieloletnia praktyka, to dopiero nowe ultrabooki nie mają rozszerzanych zazwyczaj tylko wlutowane.

Więc jeśli są tam kości z grona dedykowanych to nie ma żadnych przeciwwskazań.

Opublikowano (edytowane)

Czyli w oryginale była 4GB w jednej kości i dołożyli drugą do pray tak by działały w Dual Channel.

Ale oczywiście najlepsza opcja to 8GB w jednej kości tak by móc dokupić sobie kolejną i mieć łącznie 16GB (przynajmniej w razie potrzeby).

Edytowane przez FxJ