Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

W skrócie, staram się znaleźć złoty środek między niezawodnością biznesowych rozwiązań a mocą gamingowych maszyn... Laptop dużo ze mną podróżuje zarówno rowerem jak i pociągiem, dodatkowo w domu zazwyczaj co godzinę zmienia miejsce. Zazwyczaj wystarczy by InteliJ, Spotify i 20 zakładek Chrome'a działało bez zarzutu, ale czasami chciałbym odpalić coś pokroju Wiedźmina 3, GTA 5, nie koniecznie na full detalach oczywiście, jednak tak by 

1. 24 lata, programista, student 

2. Nie potrzeba systemu

3. 15.6", FullHD, Matowa matryca, mile widziany IPS, priorytetem jest wygoda pisania/czytania, nie męczenie się oczu, potem jakiś film, na końcu gry. Dodatkowo często będzie podłączony zewnętrzny monitor.

4. Możliwość zainstalowania SSD m.2 (NVMe byłby dużym plusem). 

5. Jakieś 3500 zł netto, +/- oczywiście, fajnie by była możliwość kupna ratalnego. Cena obejmuje samego laptopa, bez dysku SSD (wolę dokupić go osobno, chyba że dany model ma zainstalowaną dobrą jednostkę), wszystkie peryferia mam.  

6. Używać go zamierzam jakieś 2-3 lata jako główny komputer. 

7. Kupno w przeciągu 2-3 tygodni

8. Jakoś wykonania jest dość ważna co wynika z kolejnego punktu

8. Używany na terenie Polski, a dokładnie 2 miast, w pociągu między nimi, na rowerze/w  autobusie(przewożony, nie używany ;) ) między pracą a domem, dodatkowo w domu na biurku, łóżku, stoliku nocnym, podłodze, wszędzie jednym słowem. 

9. Gry - LOL (ultra) -> CS:GO (b. wysokie) -> Fortnie (wysokie) -> Wiedźmin 3/ GTA 5 (średnie/niskie)

10. Programy -  InteliJ profesjonalnie, więc naprawdę duże projekty, dodatkowo standardowo Spofity i 20+ kart w przeglądarce. O ile wiem, że budowanie/kompilacja projektu musi chwile potrwać, to trywialne czynności jak otwarcie przeglądarki musi działać bez zająknięcia, jestem na punkcie performance'u komputera bardzo przewrażliwiony, często jak u kogoś na lapku muszę czekać powyżej 2 sekund na otwarcie Chrome/FireFoxa to zaczynam się zastanawiać jak dana osoba może na takim czymś pracować :D 

11. Z wymagań specjalnych fajnie jakby były trochę lepsze głośniki, aczkolwiek to nie jest must have. Poza tym ekran, im lepszy się uda upchać w tej kwocie tym lepiej. Bateria która wytrzyma te 4 godziny programowania/oglądania filmów. Klawiatura i touchpad nieco lepszej jakości również byłyby dużym plusem. 

12. Obecnie LenovoG510, chwalę sobie go za to że po 2,5 latach dalej działa jak powinien przy codziennych czynnościach, jednak strasznie się grzeje przy bardziej wymagających grach, dodatkowo trzeszcząca obudowa i słaby, błyszczący ekran, itp zaczyna mnie denerwować. Uprzedzeń do marki jednak nie mam. Co do koloru, jest to sprawa drugorzędna (o ile nie jest różowy), wolałbym jednak klasyczny, ergonomiczny laptop, zamiast gamingowych czerwonych wstawek i większej konstrukcji. Nie chciałbym jednak by upchanie jakiegoś lepszego GPU w ultra cienkim laptopie wpłynęło źle na performance czy grzanie się laptopa. 

13. Nad czym się zastanawiałem do tej pory? Naturalnie któryś z HP Omenów + użycie vouchera. Odstrasza mnie jednak nieco mocno gamingowy charakter laptopa, co z drugiej strony może być plusem przy osiągach. Pytanie tylko jak wygląda wykonanie takiego laptopa? Czy żywotność przy częstych podróżach jest dużo mniejsza niż gdybym wybrał coś klasy biznesowej? Poza tym myślałem też nad Acerem vx5, oba laptopy na i5 7300HQ i GTX 1050 / 1050ti. Fajny stosunek ceny do jakości (3800zł za i7 7700hq i GTX 1050ti) miał też Hyperbook n85. Z bardziej biznesowych - Asus Vivobook Pro 15, z i5 7300HQ i GTX 1050, poza tym Xiaomi Pro 15, który jednak odstraszył mnie praktycznym brakiem serwisu i średnim ekranem. 

To chyba tyle, mam nadzieje że ktoś podoła sprostać tym wymaganiom ;) 

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Jakieś 3500 zł netto

Czyli jakieś 4300 brutto +/- 100/200?

Dodatkowo często będzie podłączony zewnętrzny monitor.

Czyli będziesz stosować też stacje dokującą na USB-C zapewne.

Z wymagań specjalnych fajnie jakby były trochę lepsze głośniki

Warto mieć głośniki bezprzewodowe na bluetooth, coś pokroju Edifier R1700BTR2730DB (tylko unikaj nowego badziewia R1280DB bo są fatalne).

Naturalnie któryś z HP Omenów + użycie vouchera

To wyjdzie najkorzystniej pod względem wydajności, ale ma też plus spory w postaci całkiem przyjemnego układu klawiatury (ale też trzeba się przyzwyczaić).

Pytanie tylko jak wygląda wykonanie takiego laptopa?

http://laptopmedia.com/review/hp-omen-15-mid-2017-gtx-1060-max-q-review-a-fresh-new-start/
https://www.notebookcheck.net/HP-Omen-15-7700HQ-GTX-1060-Max-Q-Full-HD-Laptop-Review.236264.0.html
https://naekranie.pl/artykuly/test-laptopa-hp-omen-maly-chudy-byk

Czy żywotność przy częstych podróżach jest dużo mniejsza niż gdybym wybrał coś klasy biznesowej?

Bez grafiki dedykowanej jasne że by dłużej wytrzymał i był bezproblemowy jeśli mówimy np o Dellach Latitude (te będą sporo droższe i tylko do pracy).

w pociągu między nimi, na rowerze/w  autobusie,między pracą a domem

Czyli jednoznacznie powinien być lekki i kompaktowy, w tej cenie aktualnie chyba tylko te tańsze Asusy (droższe to ZenBook Pro UX550VE)

ASUS VivoBook Pro 15 N580VD i7-7700HQ/16GB/1TB (N580VD-E4624)

ASUS VivoBook Pro 15 N580VD i7-7700HQ/16GB/256SSD+1TB

ASUS VivoBook Pro 15 N580VD i7-7700HQ/16GB/512SSD

Ale nie obsługują dysków NVMe, to nowsza partia z matrycami IPS, te złote mają TN-ki.

myślałem też nad Acerem vx5

Jako domowy do grania to tak by gruby sztywny i chłodny pod obciążeniem

Hyperbook n85

Dream Machines GS1060-15PL20

Hyperbook SL950VR SL950VR-15-8350

Dopiero te są tak naprawdę fajne ale powinny mieć grafiki MAX-Q (obniżone zegary) montowane, ale do pracy i ich niezawodności oraz (głównego) serwisu w Niemczech to bym sie bardzo mocno zastanawiał.

Ewentualnie jeszcze

MSI GS63 i7-7700HQ/16GB/256/Win10 GTX1050 IPS

Dell Vostro 7570 i7-7700H/8GB/128+1000/10Pro GTX1050Ti (biznesowa konfiguracja modelu 7577)

Opublikowano (edytowane)

Troszkę źle sprecyzowałem z tym netto, chodziło mi o kwotę jaką chcę przeznaczyć, tak więc cena laptopa jaki chce kupić to okolice 3500zł brutto +/- 200zł. 

Dodatkowo, mam bon na 500 zł do Media Markt więc ewentualny dysk SSD mógłbym kupić tam, bo raczej dobrej oferty laptopa tam nie znajdę?

Dlatego też celowałem w i5. np

ASUS VivoBook Pro 15 N580VD i5-7300HQ/8GB/1TB GTX1050

Brak tego SSD NVMe jednak troszkę mnie nie przekonuje :/ 

Dlatego też wspomniałem o HP Omenie, choćby w konfiguracji i5 7300HQ + GTX 1050 

HP OMEN i5-7300HQ/8GB/1TB/Win10 GTX1050

3600zł - 400zł voucher  = 3200 zł laptop +

SSD SAMSUNG 960 EVO 250GB (MZ-V6E250BW) 599 - 500 = 99zł 

=3300 za dość przyjemną konfigurację, która spełnia moje wymogi co do performance'u

Wolałbym jednak coś w tym przedziale cenowym z podobnymi bebechami ale pokroju tego Asusa. 

Aczkolwiek zastanawiam się, czy taki laptop który jednak jest dużo cieńszy, nie będzie się grzać bardziej niż gamingowa opcja? 

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Dlatego też celowałem w i5. np

Tylko patrz na to że w konfiguracji z 8GB RAM jest to 2x4GB a nie jedna kość 8GB którą łatwo dołożyć.

ASUS VivoBook Pro 15 N580VD i5-7300HQ/16GB/1TB GTX10500 więc to jest najbardziej opłacalna konfiguracja.

Ewentualnie Dell 7577 ale już go w MM nie ma bo wyprzedali (tylko po ekspozycyjny jeden został).

czy taki laptop który jednak jest dużo cieńszy, nie będzie się grzać bardziej niż gamingowa opcja? 

Ten akórat sobie dobrze radzi ale raczej będzie głośniejszy bo na pewno wentylatory robią więcej RPM.

http://laptopmedia.com/review/asus-vivobook-pro-15-n580vd-review-the-best-n-series-multimedia-laptop-from-asus-so-far/

Opublikowano (edytowane)

Taki Dell np? 

Dell Inspiron 7577 i5-7300HQ/8GB/1000/Win10 GTX1050 (Inspiron0570V)

Też myślałem nad nim właśnie z tego względu że najmniej przypomina gamingowy laptop 

Rozumiem że jeżeli go postawić vs VivoBook Pro którego mi poleciłeś to mam teoretycznie za te same pieniądze: 

-lepsza jakość, wykonanie, mniejsza awaryjność, więcej ramu na start, lepszy ekran(?) w przypadku Asusa

-możliwość rozbudowy o SSD NVMe i dodatkowe 8gb ramu w przypadku Della

Edytowane przez FxJ
  • FxJ zmienił(a) tytuł na [3500 brutto] Wielozadaniowy, programowanie, gry, w podróży
Opublikowano

Tylko tutaj dopłacasz te 300zł za sam system operacyjny,

mniejsza awaryjność

Śmiem wątpić, inaczej dali by gwarancje na 5 lat.

lepszy ekran

Mocno podobne jak popatrzysz na parametry

dodatkowe 8gb ramu

Ale z drugiej strony masz w tej samej cenie Asusa z 2*8GB pamięci RAM już.

„chcę dodać uwagi do zamówienia”,
w dedykowanym polu uwag wpisz hasło "Raty 0%"

A może sobie weź na raty od razu ASUS VivoBook Pro 15 N580VD i7-7700HQ/16GB/256SSD+1TB ?