Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

Poszukuję laptopa do nauki programowania. Dzięki za każdą sugestię :)

1) wiek 35, laptop na firmę
2) Win10, 64bit w wersji Pro
3) 15,4"- 15,6” matowa IPS FullHD
4) SSD M.2 PCIe NVMe min 256GB, niekoniecznie HDD (choć jeśli będzie to ok), nie potrzebuję napędów optycznych
5) cena 5000 PLN brutto i to jest nieprzekraczalny max (dobrze jakby było w okolicach 4500PLN). Laptop fabrycznie nowy. Cena za sam laptop, bez dodatków.
5b) będzie to mój jedyny laptop i tylko dla mnie. Jeśli wytrzyma to będę go używał spokojnie 4-5 lat, a może i dłużej
5c) zakup jak najszybciej
6) najważniejsza wydajność z procesorem 8 generacji, dedykowana karta graficzna nie jest konieczna
7) matryca matowa IPS FHD, mam dodatkowy monitor
8) używany będzie głównie w domu, czasem będę zabierał ze sobą, ale używany będzie w pomieszczeniu (mieszkanie/biuro)
9) gry - pomijam
10) nauka: głównie IntelliJ, Oracle VM Virtualbox, dodatkowo głównie przeglądarki internetowe, pakiet Office, itp
11) USB-C, podświetlana klawiatura, matowa matryca, procesor 8 generacji (i5-8250U lub i7-8550U), ram 16GB (może być 8GB to 8 GB sobie dokupię, ważne żeby wtedy był wolny slot)
12) czuję zawód do Asusa :) a interesują mnie głównie modele Lenovo ThinkPad (np. E580)
13) moje wyszukiwania:

- Lenovo ThinkPad E580 (20KS001RPB16)

- ThinkPad E580 i7-8550U 16GB SSD-256G RX550-2GB 10P
14) - brak

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

najważniejsza wydajność z procesorem 8 generacji

Na razie to są tylko U a Coffee Lake-H dopiero się pojawią.

interesują mnie głównie modele Lenovo ThinkPad (np. E580)

Poniżej serii L i T bym nie kupował.

Lenovo ThinkPad L580 (20LW000VPB) i5-8250U
Lenovo ThinkPad L580 (20LW000YPB) i7-8550U

Brakuje jeszcze nowych Dell-i "Vostro 15 5000" też ze względu na gwarancje 3 letnią Della na firmy.

Dell Latitude 5580 i5-7440H/8GB/256/10Pro FHD - ewentualnie z prockami "HQ" Latitude z 2017 r. można im dokupić model 3G/4G.

• FxJ zmienił(a) tytuł na [max5000zł] Programowanie IntelliJ, Oracle VM Virtualbox, nauka
Opublikowano

Przyjrzałem się temu L580 i wygląda jakbym miał się na niego skusić :)

Nie wiem czemu wcześniej na nie nie trafiłem... Za bardzo się chyba zafixowałem na E580.

A masz/miałeś ogólnie do czynienia z Lenovo L? Jak się sprawują?

Ciekaw jestem, jak się w tym modelu ma dołożenie kości ramu do gwarancji..

Opublikowano

A masz/miałeś ogólnie do czynienia z Lenovo L? Jak się sprawują?

Seria L jest wypuszczana od ok 2010 roku.

jak się w tym modelu ma dołożenie kości ramu do gwarancji..

Bez problemowo, to seria biznesowa z łatwym dostępem też dla serwisantów (a musi być priorytetowy), do większości znajdziesz bez problemu instrukcję serwisową z wymianą każdego elementu nawet matrycy.

https://www.notebookcheck.net/Lenovo-ThinkPad-L480-i5-8250U-UHD-620-IPS-SSD-Laptop-Review.289894.0.html

Na razie widzę że jest test modelu 14" ale dużo nie będzie się różnić

https://drive.google.com/file/d/1czZOFVuf5ohMUJd3vZWcPEbQEkZIH_0u/view?usp=sharing

Tutaj masz trochę konkretów jak wyglądają zmiany względem serii z 2017.

Opublikowano

Trafiłem też na ten test 14".

A jak uważasz, upierać się przy i7 czy w zbliżonej cenie lepiej wziąć i5 i dorzucić 8GB ramu, bo mniej więcej wtedy cenowo podobnie wyjdzie?

Przy serii E niestety w konfiguracji z prockiem i5 nie ma podświetlanej klawiatury, dlatego skłaniałem się bardziej ku i7, ale tu widzę, że tak czy siak jest podświetlana.

Opublikowano

Ok, dzięki za wszystkie podpowiedzi. Wybór padł na L580. Poza tym mieści się w budżecie i ma wszystko to co potrzebuję :)

Waham się jeszcze tylko między i5 a i7, bo nie wiem czy zauważę jakąś szczególną różnicę w wydajności...

Opublikowano

i7-8550U vs i5-8250U - większy cache i nieco wyższe turbo ale bardzo opłacalne dokładanie do i7 U nie jest, za słabe mają chłodzenia laptopy z tymi prockami by utrzymać wysoki taktowanie przez dłuższy czas. Łapią "power limit throttling" przez niski ustawiony limit TDP,  Configurable TDP (cTDP) można czasem podbić do poziomu 25W.