Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam Was,
szukam laptopa wg poniższych kryteriów i liczę na Waszą pomoc, za którą z góry bardzo dziękuję:

1) Laptop jest dla mnie, czyli dla studenta i jednocześnie redaktora w gazecie.
2) Może być bez systemu Windows, bo wezmę go z uczelni.
3) Waga jest nieistotna, a przedział wielkości matrycy, który mnie interesuje to od 15" - 17".
4) Interesuje mnie tylko laptop z SSD lub hybrydą.
5 a) Chcę przeznaczyć najchętniej tylko 3,5 tys., ale jeśli warto dopłacić 500 zł to ew. z wielką niechęcią mogę to zrobić.

5 b) Zamierzam go używać min. 2-3 lata i będzie to mój jedyny komputer. Chciałbym, aby był coś warty po tych 2/3 latach (np. połowę ceny).

5 c) Chcę dokonać zakupu koniecznie w kwietniu (z pewnych przyczyn).
6) Priorytety są takie (każdy następny jest mniej ważny): wydajność (konkretnie: karta graficzna > procesor > RAM) > wytrzymała obudowa > dobry wyświetlacz > bateria.
7) Interesuje mnie matowa matryca Full HD i najchętniej IPS.
8) Będę go używał w Polsce, głównie w domu, ale kilka razy w miesiącu zabiorę go ze sobą na uczelnię, do kawiarni itp.
9) Bedę grał w gry tj.:
■ klasy 0: przeglądarkowe > na najwyższych ustawieniach.

■ niskie wymagania: League of Legends, DOTA2 > na najwyższych ustawieniach i najchętniej min. 100 kl./s.

■ średnie wymagania: Diablo III, Counter-Strike: GO > na najwyższych ustawieniach i j/w (100 kl./s.).

■ największe wymagania: Wiedźmin 3: Dziki Gon > na średnio-wysokich ustawieniach (aby było min. 35 kl./s.), a najchętniej na wysokich i GTA V > na wysokich ustawieniach.

10) Programy:

Sony Vegas - amatorsko.
Photoshop - amatorsko.
GIMP - zaaw.

■ praca biurowa, amatorska nauka programowania, filmy, nagrywanie muzyki z instrumentów (przez zew. kartę muzyczną).

DODATKOWO: oczekuję, że nie będzie się wieszał przy otwartym projekcie np. w GIMP-ie, 3 ładujących się filmach w przeglądarce i grze w LoL-a jednocześnie (tak, aby po meczu wrócić do otwartego projektu i np. ładującego się filmu na YT i spokojnie dalej pracować po krótkim relaksie).

11) Wymagania specjalne: w miarę stonowany design -> aby nie wyglądał jak laptop dla dzieci neo, które grają w LoL-a championem 'Yasuo' lub wyzywają wszystkich grając w CS-a; najchętniej bez podświetlanej klawiatury i innymi elementami lub z możliwością ich wył.; fajnie by było, gdyby miał dwa wejścia na dwa monitory.
12) Osobista niechęć: do LENOVO i do ACER'A (bardziej do pierwszej marki niż do drugiej, bo na drugą ew. mogę się dać namówić). Reszta obojętna. Kolory w miarę męskie/profesjonalne.
13) Aktualnie rozpatrywane modele: konkretnych brak. Liczę na pomoc. Póki co przejrzałem ich wiele i raczej ciężko było mi się na cokolwiek zdecydować. Jestem już trochę wyczerpany szukaniem.

Wydaje mi się, że do ww. wymagań potrzebuję:
RAM: 8-12 GB
Procesor: i7-7700HQ
Karta graficzna: min. GTX 1050 Ti
Dysk twardy: SSD/hybryda

Zazwyczaj jednak opcje są takie, że albo:

a) i7-7700HQ + GTX 1050 i 8 GB RAM
b) i5-7300HQ + GTX 1050 Ti i 8 GB RAM
c) i5-7300HQ + GTX 1050 i 16 GB RAM
d) i7-7700HQ +  GTX 950m i 16 GB RAM

W każdej z tych opcji widzę problem i obawiam się, że mi nie wystarczy. Słusznie?
Może jednak jest coś, o czym nie wiem?
Jakiś konkretny model, którego nie widziałem?
Albo ktoś ma coś z ww. i jest mnie w stanie zapewnić, że mi wystarczy dla moich potrzeb jakaś z ww. opcji?

Pozdrawiam wszystkich czytających!

Dziękuję jeszcze raz!

Edytowane przez Sergeee
Opublikowano (edytowane)

Interesuje mnie tylko laptop z SSD lub hybrydą.

wydajność (konkretnie: karta graficzna > procesor > RAM)

W tej cenie jak chcesz GTX 1050 to odpuść sobie dysk SSD i go dokup na własną rękę.

RAM: 8-12 GB
Procesor: i7-7700HQ
Karta graficzna: min. GTX 1050 Ti
Dysk twardy: SSD/hybryda

Zadzwoń jutro do HP, bo bez vouchera to tutaj nie ma szans :rolleyes:

Lenovo Legion Y720-15IKB (80VR00JCPB) z pełną GTX 1060 + caschback ale to też za dopłatą.

Edytowane przez FxJ