Sergeee Opublikowano 25 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2018 (edytowane) Witam Was, szukam laptopa wg poniższych kryteriów i liczę na Waszą pomoc, za którą z góry bardzo dziękuję: 1) Laptop jest dla mnie, czyli dla studenta i jednocześnie redaktora w gazecie. 2) Może być bez systemu Windows, bo wezmę go z uczelni. 3) Waga jest nieistotna, a przedział wielkości matrycy, który mnie interesuje to od 15" - 17". 4) Interesuje mnie tylko laptop z SSD lub hybrydą. 5 a) Chcę przeznaczyć najchętniej tylko 3,5 tys., ale jeśli warto dopłacić 500 zł to ew. z wielką niechęcią mogę to zrobić. 5 b) Zamierzam go używać min. 2-3 lata i będzie to mój jedyny komputer. Chciałbym, aby był coś warty po tych 2/3 latach (np. połowę ceny). 5 c) Chcę dokonać zakupu koniecznie w kwietniu (z pewnych przyczyn). 6) Priorytety są takie (każdy następny jest mniej ważny): wydajność (konkretnie: karta graficzna > procesor > RAM) > wytrzymała obudowa > dobry wyświetlacz > bateria. 7) Interesuje mnie matowa matryca Full HD i najchętniej IPS. 8) Będę go używał w Polsce, głównie w domu, ale kilka razy w miesiącu zabiorę go ze sobą na uczelnię, do kawiarni itp. 9) Bedę grał w gry tj.: ■ klasy 0: przeglądarkowe > na najwyższych ustawieniach. ■ niskie wymagania: League of Legends, DOTA2 > na najwyższych ustawieniach i najchętniej min. 100 kl./s. ■ średnie wymagania: Diablo III, Counter-Strike: GO > na najwyższych ustawieniach i j/w (100 kl./s.). ■ największe wymagania: Wiedźmin 3: Dziki Gon > na średnio-wysokich ustawieniach (aby było min. 35 kl./s.), a najchętniej na wysokich i GTA V > na wysokich ustawieniach. 10) Programy: ■ Sony Vegas - amatorsko. ■ Photoshop - amatorsko. ■ GIMP - zaaw. ■ praca biurowa, amatorska nauka programowania, filmy, nagrywanie muzyki z instrumentów (przez zew. kartę muzyczną). ■ DODATKOWO: oczekuję, że nie będzie się wieszał przy otwartym projekcie np. w GIMP-ie, 3 ładujących się filmach w przeglądarce i grze w LoL-a jednocześnie (tak, aby po meczu wrócić do otwartego projektu i np. ładującego się filmu na YT i spokojnie dalej pracować po krótkim relaksie). 11) Wymagania specjalne: w miarę stonowany design -> aby nie wyglądał jak laptop dla dzieci neo, które grają w LoL-a championem 'Yasuo' lub wyzywają wszystkich grając w CS-a; najchętniej bez podświetlanej klawiatury i innymi elementami lub z możliwością ich wył.; fajnie by było, gdyby miał dwa wejścia na dwa monitory. 12) Osobista niechęć: do LENOVO i do ACER'A (bardziej do pierwszej marki niż do drugiej, bo na drugą ew. mogę się dać namówić). Reszta obojętna. Kolory w miarę męskie/profesjonalne. 13) Aktualnie rozpatrywane modele: konkretnych brak. Liczę na pomoc. Póki co przejrzałem ich wiele i raczej ciężko było mi się na cokolwiek zdecydować. Jestem już trochę wyczerpany szukaniem.Wydaje mi się, że do ww. wymagań potrzebuję: RAM: 8-12 GB Procesor: i7-7700HQ Karta graficzna: min. GTX 1050 Ti Dysk twardy: SSD/hybrydaZazwyczaj jednak opcje są takie, że albo:a) i7-7700HQ + GTX 1050 i 8 GB RAM b) i5-7300HQ + GTX 1050 Ti i 8 GB RAM c) i5-7300HQ + GTX 1050 i 16 GB RAM d) i7-7700HQ + GTX 950m i 16 GB RAM W każdej z tych opcji widzę problem i obawiam się, że mi nie wystarczy. Słusznie? Może jednak jest coś, o czym nie wiem? Jakiś konkretny model, którego nie widziałem? Albo ktoś ma coś z ww. i jest mnie w stanie zapewnić, że mi wystarczy dla moich potrzeb jakaś z ww. opcji?Pozdrawiam wszystkich czytających! Dziękuję jeszcze raz! Edytowane 25 Marca 2018 przez Sergeee Cytuj
FxJ Opublikowano 25 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2018 (edytowane) Cytuj Interesuje mnie tylko laptop z SSD lub hybrydą. wydajność (konkretnie: karta graficzna > procesor > RAM) W tej cenie jak chcesz GTX 1050 to odpuść sobie dysk SSD i go dokup na własną rękę. Cytuj RAM: 8-12 GB Procesor: i7-7700HQ Karta graficzna: min. GTX 1050 Ti Dysk twardy: SSD/hybryda Zadzwoń jutro do HP, bo bez vouchera to tutaj nie ma szans Lenovo Legion Y720-15IKB (80VR00JCPB) z pełną GTX 1060 + caschback ale to też za dopłatą. Edytowane 26 Marca 2018 przez FxJ Cytuj
Sergeee Opublikowano 26 Marca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2018 Ok, to kupuję zatem bez SSD, a co do HP to postaram się znaleźć ów nr, ale nie wiem, czy ogarnę. Czekam na dalsze propozycje! Cytuj
Tamagotchi Opublikowano 26 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2018 Cytuj Laptop do obróbki audio/video i gier z wytrzymałą obudową Acer Aspire Nitro VN7-793G (NH.Q25EP.001) Acer Aspire Nitro VN7-793G (NH.Q25EP.002) Wiesz co pod takie wymogi to mogę polecić najbardziej laptopy z serii VN7 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi