Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam! 
1. 22/Mężczyzna/firma
2. Nie musi
3. 15,6
4. Najlepiej HDD, będzie robił za dysk zewnętrzny. Mam dysk 850 evo 240GB. Nie używam DVD
5. a) 3500zł (maks.4000zł, ale lepiej nie) b) 3lata c) najlepiej już
6. Praca na akumulatorze + proste gry + wykonanie
7. Matowa dobra matryca IPS, przynajmniej FHD
8. Praca w pokoju. Czasami przenoszony do pracy
9. Chciałbym w końcu przejść GTA V (na niskich też będzie)
10. VisualStudio, PythonIDLE, Recuva, Oracle BaseDate 
11. Wygoda pisania na klawiaturze! wytrzymałość, bateria
12. Raczej nie HP, Mam teraz Surface 4 Pro i5 4/128GB oraz asusa x53sv (i7 2gen HQ, GT540m, 8GB)
13. Laptop ACER Aspire 5 (NX.GUGEP.010)
14. Najwięcej stylu, troszkę wydajności, wytrzymała obudowa

Teraz moje pytania :)
Warto szukać coś z MX150? Szkoda że acer nie pokusił się o wydanie i7-8gen z mx150 - byłby mój...
Ogólnie i7-8gen zapowiada się kapitalnie - super wydajność, niski pobór prądu. Super rozwiązał to asus, ASUS VivoBook S15 S510UN ponieważ ma mx150 i owy procesor... Ale ta matryca TN :( Czemu?!

Ogólnie do gier mam i5-4460 z gtx970 Evga czy xboxa. Ale miłoby było w pracy pograć godzinkę w tego wieśmina 3 czy gtaV... Stąd jestem rozchwiany, kupić aspire z 940mx i i7-8gen ? Bo za 3300zl byłby do kupienia - czy szukać coś do 4000zł? Z mx150 albo gtx1050 :| Nie wiem... Nadal zależy mi na pracy na baterii, co mogą skrócić i7 z HQ.

Teraz piszę do Was z Surface 4 pro - także jest przyzwyczajony do znakomitej matrycy, wydajności czy super wykonania :)

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Warto szukać coś z MX150? Szkoda że acer nie pokusił się o wydanie i7-8gen z mx150 - byłby mój...

Tylko z i7 U są MX150, z HQ już są montowane ponad 2x wydajniejsze GTX 1050. A znów z U nie ma do większego obciążenia co kupować mają ostro niskie TDP i po kilku minutach obciążenia obniżają zegary.

ASUS VivoBook Pro 15 N580VD i5-7300HQ/16GB/1TB

ASUS VivoBook Pro 15 N580VD i7-7700HQ/8GB/1TB

ASUS VivoBook Pro 15 N580VD i7-7700HQ/16GB/1TB

Najsensowniejszy wybór to te Asusy nie licząc układu klawiatury - tutaj dominują biznesowe.

Dell Inspiron 7577 i5-7300HQ/8G/1000/Win10 GTX1050

Acer Aspire 7 i7-7700HQ/8GB/1000/Win10 GTX1050Ti

Ale ci producenci nie wypuszczają swoich laptopów bez systemu.

Teraz piszę do Was z Surface 4 pro - także jest przyzwyczajony do znakomitej matrycy, wydajności czy super wykonania :)

ASUS ZenBook UX430UA lub UX410UF jak pojawią się konfiguracje z i5 + 16GB RAM - to była sensowna alternatywa.

• reaction_title_1 1
Opublikowano (edytowane)

Matryca TN totalnie odpada... Chociaż podejdę to x-kom i pobawię się.

Gdyby tylko te asusy miały IPS to bez zastanowienia bym brał, no ale odpada

Edytowane przez szczwany
Opublikowano

Wybacz :) Asus dziwnie oznacza panele IPS w laptokach.
W grę będę grał może godzinę tygodniowo w pracy...  Na surface w nic nie gram, a od tego mam komputer. 
Może tak to ujmę - zależy mi na komforcie pracy, jakości wykonania, baterii :) A jeśli przy okazji odpaliłbym gtaV na najniższych to bym się nie obraził.

Zainteresowały mnie Twoje dwa pierwsze linki. Jak tutaj stoi bateria? i5/i7 w wersji HQ będą bardzo drenować baterię pod czas np.przegląania internetu? (w porównaniu do niskonapięciówek)

Opublikowano

W zasadzie prawie nie podają ich parametrów bo jeśli zabraknie matryc po prostu zaczną montować inne. Nie są ich producentami więc biorą to co mogą kupić.

HQ będą bardzo drenować baterię pod czas np.przegląania internetu?

Zrób własny plan zasilania (w windowsie) i ogranicz wydajność procesora wtedy na 25% np. przy niskim taktowaniu będzie pobierać znacznie mniej energii.

Opublikowano (edytowane)

Czytam właśnie testy tych laptopów jeśli chodzi o gry :D Widzę że w nic nowszego nie pogram, w dodatku omawiana była matryca TN (notebookcheck).
Powoli dochodzę do wniosku że nie stać mnie na laptopa do gier...
Skoro pozostałe moje pozostałe gry ograniczają się do Stronghold Crusader czy pierwszego Southpark to powoli nie widzę sensu brania gtx1050 z matrycą TN :/ 

ASUS VivoBook S15 S510UN-8 i7-8550U/8GB/1TB/Win10 MX150 (S510UN-BQ181T) myślisz że będzie kulturalnie pracował? 

Edytowane przez FxJ
Opublikowano (edytowane)

w dodatku omawiana była matryca TN (notebookcheck)

N580VD-DM297 - TN

N580VD-E4622 - IPS

Są dwie konfiguracje.

myślisz że będzie kulturalnie pracował? 

Dell Inspiron 7577 i5-7300HQ/8G/1000/Win10 GTX1050 - tańszy a pod każdym względem lepszy.

test_grafiki_latopy.PNG

Chcesz pograć zdecydowanie 1050-tka i modyfikacja planu zasilania do mało wymagających zadań, np procesor max (taktowanie) wydajność na 30% (plan uczelnia).

Edytowane przez FxJ
  • reaction_title_1 1
Opublikowano

Ten asus mnie przekonuje :D 
Muszę zobaczyć jak z wymiarami -  żeby nie okazał się być krową.
Dell wydaje się być ogromny, a zależy mi jednak na tym by go przenosić z pkt. A do pkt. B

Opublikowano

Jak  z gwarancją u Asusa? Bo na przykład w MSI czy Lenovo wymieniamy pasty termo na luzie, bez utraty gwarancji a odpowiedz producenta ,,utrzymanie chłodzenia należy do gestu właściciela". Mam tu noctune i gc extreme