Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

ultrabooka. 

1) facet 25

2) może być bz

3) 12 do 15 cali

4) Mile widziane SSD 250gb

5) 3500zł. Kwota orientacyjna, mile widziana niższa, ale przy dobrej argumentacji można i coś dołożyć. 

5b) Dopóki sprzęt się nie rozpadnie ;) Lub przestanie płynnie działać podczas normalnego użytkowania

5c) jak najszybciej

6) Jakość wykonania i kultura pracy mają duże znaczenie. Czas pracy na baterii również

7) Matryca może być zarówno błyszcząca jak i matowa. Rozdzielczość co najmniej full hd. 

8) dom i praca. Głównie na stole/biurku z podłączoną ładowarką.

9) raczej bez grania, choć od święta może się zdarzyć jakiś cRPG, ale to sprawa drugorzędna. 

10) internet, photoshop, office, multimedia

11) mile widziany czytnik linii papilarnych, ale nie niezbędny. 

12) brak

13) Xiaomi Mi Notebook Pro i7-8550U / 256 SSD/ 8GB / MX150 tam jest do kupienia na gearbest z wysyłką z pl za niecałe 3,5tys. Ew brałem pod uwagę Dell Vostro 5471 , tyle że on jest 14 calowy i ma na pokładzie i5

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Xiaomi Mi Notebook Pro

Pozostaje jedynie kwestia gwarancji i samej matrycy lustrzanej (lub zabawy w nakładanie folii od 3M).

3) 12 do 15 cali

To będzie twój jedyny komputer?

ASUS VivoBook Pro 15 N580VD i5-7300HQ/8GB/1TB GTX1050 + dołożenie dysku M.2

ASUS VivoBook Pro 15 N580VD i5-7300HQ/8GB/256SSD+1TB

Ewentualnie Asusy z mocniejszym prockiem, niestety promocja na 3 lata gwarancji już minęły.

Opublikowano (edytowane)

Odnośnie mi notebooka to zauważyłem że nie ma on możliwości rozbudowy ram.

Co do pytań które zadałeś. Z brakiem gwarancji na xiaomi nie będę miał problemu. Komputer będzie moim jedynym, i chyba za nisko z matrycą zjechałem. Powiedzmy że minimum to 14" W sumie mam jeszcze służbowego della, ale nie zabieram go z pracy. 

Te laptopy co podałeś wyglądają spoko, zwłaszcza że mają aluminiową obudowę i niską wagę co jest dla mnie priorytetem. Tak jak pisałem grał nie bede bo mam  konsole , ew. zadko w coś starego 

Edytowane przez rafall92
Opublikowano

@rafall92 wiesz lepiej dmuchać na zimne, był ktoś na forum jakieś 2 tygodnie temu i przyszła mu uszkodzona sztuka i musiał reklamować, no i tak półtora miesiąca bez laptopa.

Lenovo Ideapad 720-15 i5-8250U/8GB/256 RX550 (81C7002EPB)

Dell Vostro 5471 i5-8250U/8GB/1000/10Pro FHD FPR (Vostro0803)

Wyjdą też nowe Thinkpady bez systemu ale jeszcze trzeba na nie trochę poczekać.

Opublikowano

Jak to jest z tym Lenovo, bo nie mogę nigdzie znaleźć? Laptop ma 8 gb pamięci ram, 1 slot pamięci, i maksymalną obsługiwaną ilość 20 GB, a z pamięciami póki co spotkałem się tylko o ilości GB równej wielokrotności liczby 2. Zatem jak możliwe jest wrzucenie 2 jeden slot 20 GB? Chyba że ten laptop ma wlutowane już np 4 GB i slot obsługujący 16, to wtedy tak

Opublikowano (edytowane)

Ten Asus wygląda spoko, ale nie widzę sensu doplacania do GTX1050 spoko jak pisałem grał i tak nie będę, . Z kolei Lenovo - brak ram dualChanel, no i sama marka do której jakoś nie mam przekonania.

A z modeli 14" ? Widziałem ASUSA Vivobooka S który jest w cenie  ok 3000zł i ma dobre parametry. No i te cienkie ramki obok matrycy :)

I do tego dokupienie dysku ssd

Edytowane przez rafall92
Opublikowano

ale nie widzę sensu doplacania do GTX1050 spoko jak pisałem grał i tak nie będę

Tam tak naprawdę dopłacasz za procesor HQ wysoko napieciowy który nie zbija ostro taktowania po kilku minutach obciążenia.

ASUS VivoBook S15 S510UN-8 i5-8250U/8GB/1TB MX150 troszkę słabsza matryca ale ma przynajmniej 2 sloty na RAM bez wlutowanej pamięci.

Laptop wykorzystuje PWM do regulacji jasności ekranu, trochę za słabe chłodzenie jak dla tego procka, obudowa lekko się ugina.