Alzat Opublikowano 13 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2018 (edytowane) Witam serdecznie Jako, że jest to mój pierwszy wpis na tym forum, pragnę się przywitać. Dzień dobry 1) dla kobiety powyżej 30 lat i osoby prywatnej bez faktury VAT, laptop nowy, gównie do World od Warcraft, Wiedźmin 3, Assasins Creed Origins, ale również pod przyszłe gry o podobnym charakterze 2) w domu jest stary laptop z Windows 10, ale to wersja OEM więc podejrzewam, że trzeba mieć nowy do nowego laptopa. Ewentualnie mam wersję box (jedno stanowiskową, jeśli tańsza opcja to można dokupić upgrade do drugiego stanowiska. Nigdy tego nie robiłem, ale chyba jest to możliwe 3) 17,3” to wersja najoptymalniejsza, dość niechętnie 15,6”, ale jeśli różnica w cenie i wydajności byłaby znacząco duża rozważymy mniejszą matrycę 4) koniecznie z dyskiem SSD, bez większego znaczenia czy SATA czy M.2, pojemność minimum 256 GB 5 a) 6000,00 zł +/- 200 zł, im taniej tym lepiej, choć zdajemy sobie sprawę, że szukając oszczędności nie kupimy niczego wydajnego. 5 b) laptop dla niej, nowy ma zastąpić już kilkuletni i wysłużony który słabnie w oczach. W domu jest drugi komputer (jego) ale ona nie korzysta z niego wcale woli swojego wysłużonego laptopa niż zmodernizowanego PCta 5 c) zakup możliwie jak najszybciej bo to prezent urodzinowy na początek kwietnia 6) długość pracy nie jest mocno ważna rzadko kiedy laptop wyjeżdża z nami od tego są ich starsze wersje, jako laptop głównie gamingowy chcielibyśmy połączyć dobre chłodzenie, aby nadmiernie się nie grzał z możliwie jak najwyższą wydajnością. Kolejny zakup za kilka lat 7) matowa 1920x1080 IPS, laptop będzie również podłączany do TV 8) laptop będzie używany zdecydowanie w domu, żadnej pracy w terenie 9) World of Warcraft, który od nowego dodatku znacząco podnosi wymagania sprzętowe, a jego premiera ma nastąpić jeszcze w tym roku, oraz na tą chwilę Wiedźmin 3 oraz Assasins Creed Origins. Fajnie byłoby komfortowo pograć w ustawieniach wysokich z lekką górką dla przyszłych gier. 10) żadne programy profesjonalne, gry to jest jedyny poważny wyznacznik wydajności komputera 11) matowa matryca koniecznie, podświetlana klawiatura bo to dla niej ;) dobre chłodzenie, żeby nie pracować z piecem od którego przy odrobinie nieuwagi poparzy się mały piesek 12) 2 ostatnie laptopy były od Lenovo i zero z nimi problemów więc ucieszymy się najbardziej z produktu tej marki tym bardziej, że kolorystycznie odpowiada mojej piękniejszej połówce, ale Dell, Acer czy MSI również wchodzą w grę. 13) Aktualnie rozpatrywane modele Acer Helios 300 i7-7700HQ/16GB/256+1000/Win10 GTX1060 (NH.Q29EP.003) 14) Największą dla mnie zagwozdką jest wybór GPU, czy do opisanych zastosowań GTX 1060 6GB jest konieczne, czy GTX 1050Ti z 4GB wystarczy. Jeśli jednak ma to znacząco odbić się na wydajności laptopa, który docelowo ma posłużyć graniu na przynajmniej 4 lata to wybór jest oczywisty choć droższy :). Dodatkowo jak już wspomniałem wcześniej zależy nam aby laptop nie przegrzewał się znacząco, będzie leżał na podkładce chłodzącej od coolemastera z 3 wiatraczkami co zapewne zmniejszy jego temperatury. Ostatnia bardzo ważna kwestia to ilość RAM, postawiliśmy na 16 GB z racji tego, że bardzo często odpalonych jest kilka aplikacji w tym samym czasie + np zasobożerny WoW i kilkanaście okienek w przeglądarce internetowej, 8 GB może okazać się zbyt mało, choć tutaj pewności nie mamy. Bardzo dziękuje za wszelką pomoc, od m-ca czasu szukam takiego laptopa i sam zdecydować się nie mogę, za duży mam już mętlik w głowie, a czasu coraz mniej. Pozdrawiam Edytowane 13 Marca 2018 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 13 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2018 Cytuj i osoby prywatnej bez faktury VAT To trzeba by jakiegoś pasera szukać Cytuj laptop głównie gamingowy chcielibyśmy połączyć dobre chłodzenie, aby nadmiernie się nie grzał z możliwie jak najwyższą wydajnością Idealnie opisana seria GT od MS MSI GT62VR 7RD-218PL Dominator i7-7700HQ/8GB/SSD128GB+1TB/GTX1060/Win10 MSI GT62VR 7RD Dominator i7-7700HQ/8GB/SSD128GB+1TB/GTX1060/Win10MSI GT72VR 7RD-426XPL Dominator i7-7700HQ/16GB/1TB/GTX1060 MSI GT72VR 7RD(Dominator)-426XPL i7/16GB/1TB/HD630+GTX 1060_6GB/USB3/USB-C/HDMI/mDP/9cell PMG Cytuj Ostatnia bardzo ważna kwestia to ilość RAM, postawiliśmy na 16 GB z racji tego, że bardzo często odpalonych jest kilka aplikacji w tym samym czasie Dobre laptopy - czytaj ze świetnym chłodzeniem w tej cenie tylko z 8GB RAM w jednej kości i rozbudowa (bez utraty gwarancji). Takie DTR-y jak MIS GT mają 4 sloty więc rozbudować można do 16/32/64 (te ostatnie tylko dla profesjonalistów i twórców). Cytuj Największą dla mnie zagwozdką jest wybór GPU, czy do opisanych zastosowań GTX 1060 6GB jest konieczne, czy GTX 1050Ti z 4GB wystarczy W takie cenie jedynie 1060-tka ma sens, no i jest ok 42-45% wydajniejsza GT62VR - przejrzyj sobie wcześniejsze tematy. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi