okarinbro Opublikowano 12 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2018 (edytowane) Cześć! Przed maturą zainteresowałem się informatyką, zacząłem na wakacjach naukę programowania w c++ i studia informatyczne. Od tego tygodnia zaczynam dodatkowe zajęcia z javy i planuję na wakacjach nauczyć się programować w pythonie. Interesuje mnie AI, ale raczej nie prędko zrobię cokolwiek w tym kierunku, dlatego mam problem co do dedykowanej karty graficznej. Szukam laptopa, który posłuży mi przez studia, a przynajmniej przez najbliższe 3 lata, czyli do końca studiów inżynierskich. Jeszcze tylko dodam, że na wakacjach chciałem stworzyć jakąś pierwszą apkę na androida w odniesieniu do karty graficznej ;) 1) Laptop dla studenta informatyki 2) Dobrze gdyby system był załączony do modelu. Jeśli nie będzie to Linux. 3) Matryca koniecznie antyrefleksyjna, matowa, nie jestem pewny, czy w ogóle jest jakaś różnica między nimi. Przekątna ekranu 14-15.6 cali, nie większy zdecydowanie i mniejszy raczej też nie. 4) Laptop koniecznie musi mieć dysk SSD, jeśli jedyny to najlepiej 480 GB+, oczywiście mniejszy też może być, dam radę. Jeśli HDD + SSD to wtedy od 240 GB SSD. Napęd nie jest mi do niczego potrzebny. 5 a) Maxymalnie 4500 zł brutto. Ewentualnie więcej, ale tylko jeśli będzie naprawdę warto dołożyć, by cieszyć się sprzętem przez lata. Laptop najlepiej nowy. 5 b) Niestety nie posiadam PC, posiadam tylko 11.6-calowy laptop i nie jest on potężny. Nowy zamierzam używać przez minimum 3 lata, czyli do końca pierwszego stopnia studiów. 5 c) Przymierzam się do zakupu jak najszybciej, ale też jeśli poczekam z miesiąc to nic mi się nie stanie ;) 6) Najważniejszy jest dla mnie procesor, co najmniej i5. Jakość wykonania jest dla mnie ważna pod takim względem, żeby sprzęt się nie rozleciał od trzymania na kolanach. 7) Jakoś matrycy 1920, matowa, rozważam używanie zewnętrznego monitora. 8) Będę go używał przez większość czasu w domu, ale też mam zamiar czasem go zabrać na uczelnię. 9) Nie gram w gry, ewentualnie jakiś Heroes III, ale to nie wymaga dedykowanej karty graficznej. Problem polega na tym, że nie wiem, czy karta graficzna jest mi potrzebna na studia, czy nie, jeśli ktoś kończył/kończy studia informatyczne to proszę o sugestie, ponieważ nie wiem, czy na przedmiotach o sieciach neuronowych, machine learningu, czy programowania obiektowego się przyda, a na przykład grafika komputerowa jest u mnie przedmiotem obieralnym, którego nie chcę wybierać ;) 10) Najwyższa waga to IDE. Świetnie, żeby laptop sprostał ich wymaganiom i pozwolił na komfortowe kodzenie. Laptop generalnia ma mi posłużyć do uczenia się na studiach, są one wymagające i nie chce tracić czasu na zawieszające się okienka, przegrzewające się podzespoły etc. Chciałbym się zaprzyjaźnić ze sprzętem ;) 11) Potrzebne napewno będzie HDMI i jakieś usb 3.0. 12) Do tej pory pracowałem z samsungiem, lenovo, acerem i hp. HP mnie zawiodło (hp envy 15). 13) Dell Inspiron 7577 i5-7300HQ/16G/256+1000/Win10 GTX1050 (fatalna klawiatura - czcionka i ogólnie zbyt "gamingowy") Dell Vostro 5568 i7-7500/8G/256+1000/10Pro 940MX FHD - 200 cd/m^2 więc boję się, że zbyt ciemny ASUS ZenBook UX410UQ i5-8250U/8GB/512GB/Win10 (UX410UF-GV025T) - podobno klawiatura mu się ugina MSI GV62 7RD - boję się, że będzie głośny za bardzo, bo w końcu msi - gaming Dell Vostro 5471 i5-8250U/16GB/256+1000/10Pro FHD - podobno wydaje nieprzyjemny dźwięk, gdy jest obciążony i obawiam się, że ma zbyt ciemny ekran Myślałem też nad jakimś latitudem, ale trudno znaleźć coś w cenie z dobrym wnętrzem ;) 14) Bardzo ważne jest, żeby laptop był możliwie NAJCICHSZY (i od razu przepraszam za capslocka!) i żeby nie nagrzewał się za bardzo. Ogólnie serie biznesowe są bardzo fajne, ale zastanawiam się jak jest z ich stosunkiem ceny do możliwości, ponieważ często za bardzo duże pieniądze oferowany jest jakiś procesor starszej generacji, 8 GB RAMU i dysk HDD. Macbooka raczej w tej cenie nie dostanę porządnego, więc raczej muszę je odrzucić. Ważne jest też dla mnie, żeby klawiatura była wygodna, panel numeryczny nie jest mi jakoś za bardzo potrzebny, bo prawdę powiedziawszy to nigdy go nie użyłem ;) Bardzo proszę o pomoc i o jakieś porady, proszę też studentów informatyki o odpowiedź jak jest z tą kartą dedykowaną :) Edytowane 12 Marca 2018 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 12 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2018 Cytuj 1) Laptop dla studenta informatyki 2) Dobrze gdyby system był załączony do modelu. Jeśli nie będzie to Linux. Twój kierunek nie ma darmowych systemów z Microsoft Imagine Premium (dawniej Microsoft DreamSpark)? Bo obstawiam że ma! Cytuj posiadam tylko 11.6-calowy laptop Netbook - pewnie na atomie, laptopy są od 12,5" te biznesowe. Cytuj za bardzo duże pieniądze oferowany jest jakiś procesor starszej generacji, Coffee Lake-H przypominam jeszcze nie miały sklepowej premiery. ASUS VivoBook Pro 15 N580VD i7-7700HQ/16GB/1TB + Samsung 860 EVO 250GB ASUS VivoBook Pro 15 N580VD i7-7700HQ/16GB/256SSD+1TB Aktualnie bym ci sugerował tego Asusa z matrycą IPS (średniej klasy). https://www.notebookcheck.net/Asus-VivoBook-Pro-15-i7-7700HQ-GTX-1050-Laptop-Review.257952.0.html Cytuj żeby nie nagrzewał się za bardzo Ustawienie max wydajności procesora na konkretną wartość np. max 80% lub undervolting. Cytuj
Tamagotchi Opublikowano 16 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2018 Nowa partia N580VD z matrycami IPS była by dobrym wyborem, i wydajne procesory HQ i niska waga, jedynie układ klawiatury mógłby być inny. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi