Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No i wybór padł na Asusa jednak. Choć walka była mega zacięta. Chwilami byłem zdecydowanie bliżej Lenovo (trochę lepszy wizualnie, czytnik linii papilarnych, trochę lepsza matryca), ale przeważyły niezbyt pochlebne opinie o serwisie Lenovo, podobno większe grzanie się kart graficznych amd i niepewność co do procesora (chociaż w testach i5-8250u nie ustępuje i5-7300hq).

Teraz jeszcze wybór dysku...

Opublikowano

na razie mam spory problem. Laptopa kupiłem w x-kom w ich sklepie stacjonarnym. I jest wręcz niewiarygodnie wolny. Rozumiem, że przyzwyczaiłem się do dysków ssd, ale tutaj uruchomienie czegokolwiek to jakaś masakra. Poza tym w menadżerze urządzeń dysk jest cały czas na 100%... Coś ewidentnie jest nie tak

Opublikowano

Problemów ciąg dalszy... Przyszedł dysk ssd, zamontowałem go, bios go normalnie widział. Uruchomiłem instalator systemu z bootowalnego pendrive, utworzyłem partycję (jedną) na nowym dysku, stary hdd sformatowałem i zacząłem instalację systemu na nowym dysku ssd. W trakcie instalacji (podczas wybierania sieci wi-fi) wyskoczył niebieski ekran i od tej pory przy restartowaniu laptopa cały czas jest niebieski ekran z informacją "komputer wymaga naprawy" (tak to wygląda,) co się nie wybierze pojawia się ten ekran. Co najgorsze w biosie przestał być widoczny nowy dysk ssd. Uruchomiłem znowu instalację systemu z pendrive i tam też już nie widać nowego dysku. W tej chwili instaluję ponownie system na hdd, jednak bardzo martwi mnie, czemu ssd nie jest widoczne. Ktoś wie co zrobić?

Opublikowano

Po godzinie z niewiadomych przyczyn nagle dysk się pojawił w biosie. Tym razem udało się zainstalować system i działa. 

Po pomyślnej instalacji sformatowałem dysk hdd, a mimo to podczas uruchamiania komputera wyskakuje pytanie jaki wolumin windows 10 uruchomić. Może kwestia tego, że na hdd są ukryte partycje "system" i "recovery". Uporałem się z tym wyłączając to w menu "uruchamianie i odzyskiwanie". 

Nowy system coś nie potrafi automatycznie zainstalować aktualizacji KB4088776, pobrałem ją ręcznie i też wyskakuje błąd... ktoś coś?

Jest jeszcze jedno pytanie. W Biosie w "sata mode selection" jest ustawione: Intel RST Premium, a można zmienić to na AHCI. Co to takiego? I zostawić jak jest?

Opublikowano

Wgraj najnowszy bios - najlepiej spod poziomu biosu lub z systemu na HDD.

http://softonet.pl/publikacje/poradniki/Co.to.jest.UEFI.czym.sie.rozni.od.BIOSu.i.jak.zainstalowac.Windows.w.komputerze.z.UEFI-poradnik,589/2

Instalator przygotowałeś jako UEFI?

W Biosie w "sata mode selection" jest ustawione: Intel RST Premium, a można zmienić to na AHCI. Co to takiego? I zostawić jak jest?

Mógłbyś nawet dać zdjęcia BIOS-u.

Opublikowano (edytowane)

Jest coś chyba ostro nie tak. Bardzo często pojawia się niebieski ekran i komputer się restartuje. Do tego znowu na chwilę znikł dysk ssd w biosie i po dwóch restartach wrócił...

Instalator był zrobiony przez MediaCreationTool

zdjęcie biosa z tym sata mode selection

edit:

znowu znikł dysk i pojawia się taki ekran

Edytowane przez 30Paulo30
Opublikowano

https://www.dobreprogramy.pl/Memtest86,Program,Windows,12556.html

Warto wykluczyć wpierw RAM.

zdjęcie biosa z tym sata mode selection

Liczyłem na wszystkie ustawienia, ale tak mozesz przestawić na AHCI.

https://support.microsoft.com/pl-pl/help/2957654/0xc000000e-stop-error-when-a-disk-is-suddenly-removed-from-the-pnp-ser

Wskazuje na zniknięcie dysku. Odepnij na kilka minut baterie (konektor od płyty głównej), wyjmij i wsuń spowrotem dysk SSD, i zaktualizuj bios - to takie podstawy.

Opublikowano

nie sądziłem że ten memtest tyle czasu będzie trwał, na razie czekam co wyjdzie. Póki co 0 błędów. 

Później zaktualizuję bios, a na koniec spróbuję odpinania baterii (mam nadzieję, że będę wiedział jak to zrobić) i dysku.

Żałuję, że pracownik w sklepie x-kom jak pytałem o to czy mają na miejscu dyski ssd do tego lapka (nie mieli) nie poinformował, że mają na stanie dokładnie tego samego lapka już z zamontowanym dyskiem ssd... A tak teraz dochodzenie w czym jest problem. A swoją drogą jak myślicie co jest bardziej prawdopodobne, problem z dyskiem czy laptopem?

A zamontowany dysk ssd to Adata su800

Opublikowano

ram sprawdzony i nie ma błędów. Nowy firmware dysku zainstalowany. Nowy bios zainstalowany, Podczas próby nagrania iso systemu poprzez program rufus (zgodnie z linkiem wyżej) niebieski ekran... Za chwilę podejście numer dwa. Przy zmianie na AHCI będę musiał jeszcze raz instalować system, stąd chcę to zrobić zgodnie z instrukcją, która była w linku.

Opublikowano

No cóż, zastosowałem się do wszystkich rad (bios, firmware dysku, wypięcie na kilka minut i wpięcie dysku i baterii, ustawienie trybu ahci, instalacja systemu na nowo wg wytycznych z linka itp) i niestety nadal podczas normalnego użytkowania pojawia się niebieski ekran. Czasem po tym system normalnie ponownie się ładuje, a czasami wyskakuje to i wtedy wiadomo, że dysk w biosie nie będzie widoczny. Może to jest przypadek, ale dwa razy dysk stał się ponownie widoczny po uruchomieniu laptopa bez podłączonego zasilacza. Już nie wiem co robić. Sewis laptopa? Serwis dysku? Serwis obu? A może zamówić na osobę prywatną identyczny dysk, zobaczyć czy problem się powtarza (jeśli tak, to laptop do serwisu, jeśli nie to dysk do serwisu), a nowy dysk na zwrot w ciągu 14 dni. 

Opublikowano

Tak też zrobię. Zamówiłem taki sam dysk i zobaczymy czy na nim problemy będą też występować. Po testach odeślę go, bo pierwszy był wzięty na firmę, więc niestety co najwyżej mogę go na serwis oddać. 

Choć żeby było śmieszniej ostatni zwiech był tuż przed zakupem dysku, od 4 godzin wszystko działa... A w sumie nic takiego nie robiłem, zaktualizowałem tylko mniej ważne sterowniki za pomocą slimdrivers. Zobaczymy co będzie dalej. 

Wynik Crystal Disk Info

HD Tune pokazuje, że jest ok i error scan nie znajduje żadnych błędów. 

Opublikowano

Kolejne symptomy. Kupiłem wiedźmina 3 i zainstalowałem przez gog.com. Wszystko się uruchamia normalnie, ale w trakcie gry co chwilę gra łapie zwiechy na kilkanaście lub kilkadziesiąt sekund. Muzykę i odgłosy słychać, a gra wisi. Czasami działa alt + tab, czasami nie. Do tego często się to kończy niebieskim ekranem, albo critical process died albo unexpected store exception. 

Opublikowano

Tego dysku i tak raczej nie zatrzymam, a bardziej miarodajne wnioski wyciągnę w przypadku dwóch identycznych dysków. Jeśli oba będą źle działać to wina jest laptopa, jeśli nowy będzie normalnie pracował, to wina pierwszego dysku. Będę wiedział co na serwis oddać. 

Opublikowano

Przyszedł drugi dysk i laptop go w ogóle nie widzi... W tej sytuacji nie pozostaje nic innego jak pojechać z laptopem do sklepu x-kom. Ciekawe ile będzie to trwało... Przy zakupie pracownik informował, że do 14 dni jak wyjdzie jakaś wada to nie będą naprawiać tylko wymienią na nowy. Zobaczymy

Opublikowano

Zostałem bardzo pozytywnie zaskoczony. Opisałem na miejscu problem, pracownik sprawdził coś w komputerze i... Od ręki wymienił mi lapka na nowy egzemplarz. Powtórzył to co pisałem, że do 14 dni od zakupu od ręki wymieniają na nowy. Sprawdził tylko czy oddawany laptop nie miał uszkodzeń itp. Teraz zobaczymy czy już wszystko będzie działać jak należy, właśnie instaluje system na ssd (od razu wykrył dysk).

Opublikowano (edytowane)

Jestem niewiarygodnym pechowcem... Drugi laptop i powtórka z rozrywki. Są 3 możliwości:

- dwa razy trafiłem na felerny laptop

- trafiły mi się dwa niesprawne dyski

- teoria spiskowa: niesprawny dysk psuł port m.2 w laptopie

Na szczęście x-kom poszedł mi na rękę i za dopłatą wymieniłem laptopa na tego samego, ale z zamontowanym już dyskiem ssd. Muszę teraz drugi zakupiony dysk odesłać w ramach 14 dniowego zwrotu, a co do pierwszego to dowiedzieć się, czy sklep pójdzie na rękę i pomimo zakupu na firmę przyjmie zwrot, a jak nie to reklamacja z wnioskowaniem o zwrot kasy. Jak się nie uda to naprawiony wystawię na sprzedaż, najwyżej trochę stracę. 

Co ciekawe to 3 takie same laptopy, a w każdym był inny 1tb dysk. W pierwszym był WD, w drugim Toshiba, a w obecnym Seagate. A SSD zamontowany przez x-kom to Micron 1100 m.2 256gb. Mam nadzieję, że to już koniec z przebojami z tym laptopem i teraz odwdzięczy się stabilną i wydajną pracą. 

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Co ciekawe to 3 takie same laptopy, a w każdym był inny 1tb dysk. W pierwszym był WD, w drugim Toshiba, a w obecnym Seagate.

Dlatego stosują dyski OEM i montują z tych jakie aktualnie mają na stanie w fabryce. Tak samo z pamięciami, też dlatego nie podają jakie konkretnie matryce są montowane bo to też może się zmienić jeśli producent im nie dostarczy odpowiedniej ilości lub wypuści nowszą ale podobna matrycę.

A SSD zamontowany przez x-kom to Micron 1100 m.2 256gb.

https://www.micron.com/products/solid-state-storage/product-lines/1100#/ a konkretniej?