Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam ;)

1) m 28, osoba prywatna
2) laptop z systemem WIndows 10
3) 15,6 lub 17,3
4) najlepiej SSD + HDD
5 a) najlepiej do 5000 złotych

5 b) mam Macbooka ale chciałbym go używać jak najdłużej :)

5 c) w przeciągu miesiąca
6) jakość wykonania jest ważna
7) 1920, matryca matowa
8) używany w domu i łóżku
9) głównie zależy mi, żeby The Sims 4 z dodatkami chodziło na najwyższych ustawieniach płynnie, choć inne gry (z lepszą grafiką) również są ważne :D

10) Photoshop

Ogólnie posiadam Macbooka 2010, a wcześniej przez 10 lat Sonego Vaio.

Nigdy nie posiadałem asusów, acerów itd., więc nie wiem jak wygląda sprawa z jakością wykonania i solidnością.

Na tą chwilę w oko wpadły mi dwa modele:

Acer Aspire 7 i7-7700HQ/16GB/256+1000/Win10 GTX1050Ti (NX.GPGEP.003) - ze względu na prosty design

Lenovo Legion Y720-15 i7-7700HQ/8GB/1000 GTX1060 (80VR00DEPB) - tutaj przeszkadza mi brak systemu, dysku SSD i mniejsza ilość RAM

Dlaczego w Acerze cena jest niższa, a parametry większe?

Czy ktoś posiada tego laptopa i może wyrazić opinię?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za opinie i propozycje ;)

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Dlaczego w Acerze cena jest niższa, a parametry większe?

Bo ma słabszą grafikę i nie jest w znacznej większości wykonany z aluminium, ani nie ma tak wydajnego chłodzenia.

używany w domu i łóżku

choć inne gry (z lepszą grafiką) również są ważne

Jakieś przykłady?

Acer Aspire Nitro VN7-793G (NH.Q25EP.001) - lepszy poziom prezentuje dopiero seria VN7 (jakość wykonania, lepsze matryce).

Opublikowano

Acer Aspire 7 to po prostu niższa seria (niższa półka) niż seria VN7 która jest jedną z najbardziej prestiżowych ale nie należących do modeli gamingowych.

Czyli ma praktycznie wszystko na lepszym poziomie od matryc, przez głośniki po samą konstrukcję obudowy.

I mozesz do niego zamontować dyski PCIe NVMe (M.2) + oczywiście drugą kość RAM

Adata SX8000

Kingston KC1000

Samsung 960 Evo

Opublikowano (edytowane)

Byłem dzisiaj w MM i pooglądałem trochę laptopy.

I takie mam spostrzeżenia :)

Laptop 17,3 to jednak kolumbryna i wolałbym zostać przy 15,6.

Ze wszystkich sprzętów wystawionych w sklepie, najbardziej moją uwagę przykuł Lenovo za sprawą swojego ekranu - nie wiem czym było to spowodowane ale na tle wszystkich innych, kolory były bardziej żywe i naturalne.

Trochę musiałem zmienić swoje oczekiwania, bo okazuje się, że większość sprzętów jest bez napędu CD, który w moim przypadku jest musem (widziałem na allegro, że można dokupić najtańszy napęd zewnętrzny za około 40 złotych).

Na tą chwilę najbardziej urzeka mnie model, głównie za sprawą ekranu jak i dźwięku:

Lenovo Legion Y720-15IKB (80VR0068PB)

Jednak... pojawiło się jeszcze parę wątpliwości:

1. Czy warto dopłacić do tego modelu? W sensie jeśli potrzebuję do podstawowych zadań a z gier w rodzinie oczekują jedynie Simsów i ewentualnie jakiś innych dobrych strategii typu Tropico - to czy wersja Y520 nie byłaby wystarczającym i tańszym rozwiązaniem?

2. Odnośnie pytania pierwszego - czy nie lepiej zaoszczędzić i kupić tego samego laptopa (Y720) z procesorem i5 zamiast i7? Do tego miałbym dodatkowo dysk SSD w komplecie i wyszłoby taniej. Czy zauważę aż tak dużą różnicę?

3. Czy montaż dysku SSD i wymiana RAM we własnym zakresie w późniejszym czasie jest sprawą skomplikowaną w tym modelu?

4. Gdzie mogę zakupić tą "podkładkę" z wysuwaną myszką, którą poleciłeś we wcześniejszym poście?

Pozdrawiam :D

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Trochę musiałem zmienić swoje oczekiwania, bo okazuje się, że większość sprzętów jest bez napędu CD / DVD

Do grania 15,6" tylko i wyłącznie bez nagrywarki inaczej odbiło by się to na chłodzeniu. Nawet nie ma opcji by kupować laptopa w którym 30% miejsca zajmuje nagrywarka.

to czy wersja Y520 nie byłaby wystarczającym i tańszym rozwiązaniem?

To już lepiej minimalnie dołożyć do tego Inspirona, przynajmniej serwis na poziomi i lepsza matryca.
Dell Inspiron 7577 i5-7300HQ/16G/256+1000/Win10 GTX1050
MSI GS63 i7-7700HQ/16GB/256/Win10 GTX1050 IPS - lub slim laptopy z serii GS od MSI

czy nie lepiej zaoszczędzić i kupić tego samego laptopa (Y720) z procesorem i5 zamiast i7?

Przy takich grach nie odczuje różnicy z obecności HT w grach i priorytetem byłby właśnie dysk SSD.

LENOVO Legion Y720-15IKB i5-7300H/8GB/1TB/GTX 1060 6GB/Win10 (80VR0066PB) - 4899zł

Czy montaż dysku SSD i wymiana RAM we własnym zakresie w późniejszym czasie jest sprawą skomplikowaną w tym modelu?

Niezbyt masz w każdym razie kilkanaście filmików na YouTube więc bez problemu nawet laik sobie poradzi potrzebny jest tylko dobry śrubokręt do srób typu philips.

Gdzie mogę zakupić tą "podkładkę"

Nie mam pojęcia, raczej szukaj podobnych lub napisz do producenta.

Opublikowano

Wydaje się, że ten Lenovo Y720 z Media Marktu jest najbardziej korzystną ofertą i chyba jestem najbliżej tego laptopa.

Zastanawiam się tylko nad tym procesorem, żebym później nie żałował tych paru stówek...

A gdybyś ty miał dla siebie wybrać laptopa do 5000 zł to na co byś się zdecydował? :)

Opublikowano
22 godziny temu, pietrex napisał:

głównie zależy mi, żeby The Sims 4 z dodatkami chodziło

Ten MSI co wyżej @FxJ podał jak najbardziej, ma grafikę która wszystkie te gierki na ultra i mocny procek na lata i matryce IPS a przy tym cienki jak "macbook" i nie będzie na łóżku zgniatał ci ud, no chyba że planujesz kupić stolik.

Opublikowano
Godzinę temu, Włóczykij napisał:

Ten MSI co wyżej @FxJ podał jak najbardziej, ma grafikę która wszystkie te gierki na ultra i mocny procek na lata i matryce IPS a przy tym cienki jak "macbook" i nie będzie na łóżku zgniatał ci ud, no chyba że planujesz kupić stolik.

Teraz to mam już totalny misz-masz.

Ten MSi też wydaje się dobrą opcją...

Do moich "wymagań" karta graficzna wydaje się być ok, ale zastanawiam się czy to będzie laptop na "kilka lat" i czy nie warto dołożyć do karty 1060.

Znowu o Lenovo wyczytałem, że to sam plastik i serwis dno.

Masakra...

Opublikowano

Jeszcze jedno pytanie.
Doczytałem na stronach, że ten MSi potrafi osiągać bardzo wysokie temperatury i poziom hałasu.

Nie ukrywam, że obecnie najbliżej mi do tego modelu, ale czy ktoś orientuje się, czy od poprzedniej wersji VR producenci ulepszyli chłodzenie w tym laptopie?

Dzięki za pomoc, nie myślałem, że zrodzi się tyle pytań przed zakupem laptopa... ;)

Opublikowano

ale zastanawiam się czy to będzie laptop na "kilka lat" i czy nie warto dołożyć do karty 1060

To już zalerzy od urzytkownika czy będzie grać w takie gry jak Wiedźmin 3, Final Fantasy XV, Assassin´s Creed Origins, PUBG i inne wymagające.

Znowu o Lenovo wyczytałem, że to sam plastik i serwis dno.

Zależy który model, te tanie tak ale już 720 zdecydowanie nie.

MSi potrafi osiągać bardzo wysokie temperatury i poziom hałasu.

Piszesz o nagrzewaniu się aluminiowej obudowy czy temperaturze podzespołów podczas benchmarków (w grach zawsze jest sporo niższa).

Opublikowano

No więc jestem coraz bliżej MSi.

Mam dylemat między trzema modelami:

1) http://allegro.pl/msi-gs63-i7-16gb-256ssd-gtx1050-ips-win10-zestaw-i7182928953.html#thumb/1 

2) http://allegro.pl/msi-gs63vr-pro-i7-16gb-1tb-hdd-w10-gtx1060-6gb-ips-i7098084975.html

3) http://allegro.pl/msi-gs63vr-pro-i7-16gb-256-ssd-w10-gtx1060-6gb-ips-i7098085080.html

W pierwszym podoba mi się cena :D i dodatkowy zestaw z Officem i Antywirusem. 

W drugim jest lepsza karta ale nie ma dysku SSD a czytałem, że w tych laptopach wymiana należy do bardzo trudnych, bo laptop jest kompaktowych rozmiarów i ciężko się gdziekolwiek dostać...

Trzeci prezentuje się najokazalej ale zastanawiam się czy przy moich "wymaganiach" warto dopłacać prawie 500 złotych...

3 godziny temu, FxJ napisał:

Piszesz o nagrzewaniu się aluminiowej obudowy czy temperaturze podzespołów podczas benchmarków (w grach zawsze jest sporo niższa).

Nie mam pojęcia prawdę powiedziawszy, po prostu wyczytałem, że laptop grzeje się niemiłosiernie i bardzo hałasuje...

Opublikowano (edytowane)

Dylemat się "zmniejszył" bo laptopy 2) i 3) są powyprzedażowe odnowione, a taki zakup nie wchodzi w grę za tak duże pieniądze.

Pozostaję tylko 2 opcje:

1) http://allegro.pl/msi-gs63-i7-16gb-256ssd-gtx1050-ips-win10-zestaw-i7182928953.html#thumb/1

2) https://mediamarkt.pl/komputery-i-tablety/laptop-lenovo-legion-y720-15ikb-i5-7300h-8gb-1tb-gtx-1060-6gb-win10-80vr0066pb?utm_source=tradedoubler&utm_medium=affiliate&utm_term=tradedoubler&utm_campaign=tradedoubler

MSi bardziej mi się podoba, ale Lenovo mogę w późniejszym czasie ulepszyć (dodatkowy RAM i SSD).

Którą opcję z tych 2 bardziej polecacie?

Edytowane przez pietrex
Opublikowano (edytowane)

dodatkowy zestaw z Officem i Antywirusem

Office na subskrypcje coroczną, antywirus który nie jest polecany - niektóre darmowe są lepsze.

Którą opcję z tych 2 bardziej polecacie?

Ciężko tutaj któryś zasugerować nawet bo jednak praktycznie tutaj nie ma żadnych konkretnych wymagać i wszystkie pasują. Wiec najlepiej wpierw przemyśl tak jak to było z 17,3".

HP OMEN i7-7700HQ/8GB/1TB/Win10 GTX1060 (2CQ98EA) o ile postarałbyś się o voucher

http://laptopmedia.com/review/hp-omen-15-mid-2017-gtx-1060-max-q-review-a-fresh-new-start/
https://www.notebookcheck.net/HP-Omen-15-7700HQ-GTX-1060-Max-Q-Full-HD-Laptop-Review.236264.0.html

Dell Vostro 7570 i5-7300H/8GB/128+1000/10Pro GTX1060 z biznesowych o wydłużonej gwarancji

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Cały czas poszukuję, bo chciałbym już dokonać zakupu...

I chyba coraz bardziej składniam się do "postu" Włóczykija... (i @FxJ oczywiście)

Dnia 7.03.2018 o 20:40, Włóczykij napisał:

Tak naprawdę gabarytowo i wizualnie ten MSi odpowiada mi najbardziej.

Wiem, że za te pieniądze karta mogłaby być lepsza, ale z drugiej strony chyba do moich potrzeb będzie to sprzęt wystarczający.

Dzięki Wszystkim za opinie, jeszcze trochę pogłówkuję a jak wpadnę na "inny" pomysł to na pewno napiszę i zapytam.

Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

Nadal jestem w kropce... ale chyba trzeba się trzymać pierwszej myśli i zostać przy Legionie.

FxJ, która wersja według Ciebie najlepiej wypada?

1) LENOVO Legion Y720-15IKB i7-7700H/8GB/1TB/GTX1060 6GB/Win10 (80VR0068PB)

2) LENOVO Legion Y720-15IKB i5-7300HQ/8GB/SSD256GB/GTX1060M/Win10H (80VR00JUPB/0L3PB)

3) HP Omen 15-ce011nw i7-7700HQ/8GB/1TB/GTX1060/Win10

Czy bardzo odczuję brak SSD w pierwszej wersji? (np. chodzi mi o uruchomienie systemu, programów itd..)

W przyszłości dokupiłbym RAM i SSD ale to jednak nie przy obecnie założonym budżecie.

*I jeszcze jedno pytanie odnośnie MSi - ten model jest warty tych pieniędzy?

Wiem, że to nie GS ale jednak parametry ma ok.

MSI GP72 i7-7700HQ/8GB/1TB+240/Win10X GTX1050Ti 120Hz (GP72M 7REX-872XPL/1262XP)

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

FxJ, która wersja według Ciebie najlepiej wypada?

Nr 1 + dołożyć dysk NVMe. No chyba że matryca 120Hz przeważy.

*I jeszcze jedno pytanie odnośnie MSi - ten model jest warty tych pieniędzy?

Jeśli ma to być laptop do gier to skup się na 1060-tce i 15,6" :wink:

Opublikowano

A jeszcze odnośnie tego pytania?

Czy bardzo odczuję brak SSD w pierwszej wersji? (np. chodzi mi o uruchomienie systemu, programów itd..)

W przyszłości dokupiłbym RAM i SSD ale to jednak nie przy obecnie założonym budżecie.

Opublikowano

Oczywiście że tak, ale też radzę zainstalować na czysto system. Najtańsze dyski NVMe 120GB na PCIe 4x są poniżej 300zł.

Opublikowano (edytowane)

Dzisiaj pojawiła się promocja na Lenovo w ME i wychodzi 200 taniej niż w MM, z tymże ekran ma wieksza rozdzielczość.

Mozesz mi powiedzieć czy to będzie ten ulepszony UHD?

LENOVO Legion Y720-15IKB (80VR006APB)

I drugie pytanie. 

Chce dokupić od razu dysk SSD.

mozesz powiedzieć jaki będzie pasował do tego komputera?

w 2 wersjach - 128 i 256?

bo nie wiem jak finansowo pociągnę :p

Jeszcza raz dzięki za pomoc :D

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Mozesz mi powiedzieć czy to będzie ten ulepszony UHD?

Jaki znów ulepszony? To po prostu inna matryca o rozdzielczości 4K (3840x2160) do takiej potrzebujesz 2x GTX 1070 żeby pograć więc jedynie pozostaje skalowanie, co dla windows nie jest zbyt dobrze działającym rozwiązaniem.

w 2 wersjach - 128 i 256?

Obsługuje tylko i wyłącznie dyski PCIe NVMe.

Wg. opłacalności:

https://www.morele.net/dysk-ssd-adata-sx8000-128gb-m-2-pcie-asx8000np-128gm-c-1076135/

https://www.morele.net/dysk-ssd-corsair-mp500-120gb-m-2-pcie-nvme-cssd-f120gbmp500-1103280/

https://www.morele.net/dysk-ssd-plextor-256gb-m-2-pcie-px-256m8pegn-1051095/

https://www.morele.net/dysk-ssd-plextor-256gb-m-2-pcie-px-256m8peg-998631/

https://www.morele.net/dysk-ssd-kingston-kc1000-240gb-pcie-x4-nvme-skc1000-240g-1395373/

https://www.morele.net/dysk-ssd-samsung-960-evo-250gb-mz-v6e250bw-976306/

Opublikowano (edytowane)

Zdecydowałem się na zakup tego Lenovo zanim przeczytałem Twoją odp. ale płatność dopiero przy odbiorze.

Czyli się okazuje, że ten dwie stówy droższy z MM byłby lepszym rozwiązaniem?

Nie wiedziałem, że inna matryca będzie powodować problemy w grach...

Odnośnie dysku wybiorę, któryś z tych, które poleciłeś.

Bardziej skłaniam się do 256 GB, ale znowu ta cena. Chyba trzeba będzie wybrać Plextora.

Edytowane przez pietrex